Infauste prognose, ongunstig

Infauste prognose, ongunstig Bij een ziekte hoort een diagnose en een prognose. De diagnose wordt gesteld aan de hand van onderzoeken en testresultaten: om welke ziekte gaat het? De prognose is de verwachting en de kans op genezing. Een infauste prognose betekent een ongunstige prognose. Voor levensbedreigende ziekten betekent dit dat hier vaak ook een overlevingskans aan vast hangt: hoe lang leeft de gemiddelde patiënt met deze ziekte? Een infauste prognose is in sommige gevallen onterecht gesteld doordat de resultaten of de diagnose verkeerd is gesteld. Ook en foetale infauste prognose komt voor: het ongeboren kind heeft weinig overlevingskansen.

Infauste prognose: betekenis

Infaust betekent ongunstig. In de medische wereld gebruiken we de term infauste prognose om aan te duiden dat de kans op genezing zeer klein is. Vaak wordt dit gebruikt bij ernstige ziekten zoals bij kanker of aids. Toch kunnen ook minder ernstige ziekten een infauste prognose hebben. De kans op genezing is dan klein maar de ziekte zelf is niet levensbedreigend. We spreken dan van een chronische ziekte.

Ongunstig

Een ziekte of afwijking is altijd ongunstig. Of het nou gaat om een milde ziekte of om een ernstige en levensbedreigende ziekte. Niemand zit immers te wachten op een ziekte die het leven beïnvloed. De term infaust betekent ongunstig en wordt bij ziekte gebruikt. Maar omdat iedere ziekte ongunstig is zouden we ook ieder ziekte infaust kunnen noemen. Om verwarring te voorkomen spreken we daarom van een infauste prognose. Deze prognose wordt gesteld na het afnemen van testen en onderzoeken. Hieruit volgt een diagnose en een prognose. Bij een infauste prognose zal er sprake zijn van een palliatieve behandeling. Deze behandeling is niet gericht op genezing van de ziekte maar op het draaglijk maken van de ziekte.

Levensverwachting

Bij de meeste ziekten volgt een prognose: hoe groot is de kans op genezing. In de meeste gevallen ziet de prognose er gunstig uit. Een infauste prognose is een ongunstige prognose, de kans op genezing is zeer klein. Bij levensbedreigende ziekten volgt naast de infauste prognose ook de levensverwachting. De levensverwachting wordt berekend door een groep mensen met dezelfde ziekte in een zelfde stadium met elkaar te vergelijken. Hoeveel procent van deze groep is na een aantal jaar nog in leven? Hier wordt een gemiddelde van genomen en dat geeft de levensverwachting. Bij de meeste ziekten wordt de vijfjaars of de tienjaarsoverleving gebruikt, zoals bij kanker.

Bij kanker wordt vaak de vijfjaarsoverleving gebruikt. Deze kan heel erg verschillen. Zo heeft placentakanker een vijfjaarsoverleving van 95 procent. Huidkanker scoort 87 tot 93 procent. Borstkanker, een veel voorkomende kanker, scoort tegenwoordig 83 tot 85 procent. Nierkanker 58 procent, hersentumor 22 procent en alvleesklierkanker scoort het laagst: slechts 5 procent.

In de jaren '90 was de prognose voor mensen met aids slecht. Aids is het ziektebeeld dat ontstaat wanneer iemand besmet raakt met het HIV (virus). Het virus kan 10 tot 20 jaar sluimeren maar kan plots omslaan in de ziekte aids. Halverwege de jaren '90 leefde iemand met aids nog slecht 1 tot 2 jaar. Tegenwoordig is de overleving gestegen naar ruim 30 jaar. Toch blijft een ziekte als aids, ondanks een hogere levensverwachting dan vroeger, een infauste prognose hebben. De kans op genezing is bij aids vrijwel nihil. Voor sommige vormen van kanker geldt dat ze een gunstige prognose hebben (huidkanker of placentakanker), terwijl andere vormen van kanker een infauste prognose hebben (alvleesklierkanker en longkanker).

Verkeerde prognose

Soms komt het voor dat er onterecht een infauste prognose wordt gesteld. Dit is vooral het geval bij een fout positieve test of uitslag. De testresultaten geven een ziekte aan terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is: de ziekte is niet aanwezig of is niet zo ernstig als gedacht wordt. Een infauste prognose heeft een grote invloed op iemands leven. Wanneer een diagnose verkeerd gesteld wordt en samenhangt met een ongunstige prognose kan dit grote gevolgen hebben voor iemand. Zo kan diegene zijn werk willen opzeggen of afscheid gaan nemen van zijn familie en vrienden. Ook kan zo iemand psychische stoornissen ontwikkelen.

Foetale infauste prognose

Met een foetale infauste prognose wordt bedoeld een zwangerschap waarvan de levensverwachting van het kind zeer klein is. Dit kan ontstaan door een erfelijke afwijking of een aanlegfout. Het ongeboren kind ontwikkelt zich zo ongunstig dat het dood wordt geboren of vrij snel na de geboorte zal komen te overlijden. Het is aan de ouders om te bepalen wat ze met de zwangerschap doen. In de meeste gevallen wordt de zwangerschap afgebroken door het vroegtijdig opwekken van de ween. In een vroege zwangerschap is een abortus nog mogelijk. Ook kunnen de ouders ervoor kiezen de zwangerschap uit te dragen. Het doodgeboren kind of het nog levende kind wordt eventueel aan de ouders overgedragen waarna er gelegenheid is tot afscheid nemen. In zeldzame gevallen blijkt de foetale infauste prognose verkeerd en leeft het kind gedurende langere periode.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het CTG- foetale monitoringSoms moet een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap aan de monitor liggen in het ziekenhuis of bij de gyneacoloog. Ee…
Tweelingtransfusiesyndroom: Onevenwichtige bloedvoorzieningTweelingtransfusiesyndroom: Onevenwichtige bloedvoorzieningHet tweelingtransfusiesyndroom is een zeldzame aandoening die alleen voorkomt bij identieke (eeneiige) tweelingen, terwi…
Placentaloslating tijdens de zwangerschapPlacentaloslating tijdens de zwangerschapNadat de baby is geboren, zal de placenta loslaten van de baarmoederwand. Wat gebeurd er als de placenta eerder los laat…
Polymorfe zwangerschapseruptie: Huiduitslag met jeuk op buikPolymorfe zwangerschapseruptie: Huiduitslag met jeuk op buikTijdens de zwangerschap maakt het lichaam erg veel veranderingen door, maar ook aan de huid is onderhevig aan enkele kle…

Sulfapreparaat, medicijnSulfapreparaat, medicijnSulfapreparaat is een synthetisch geneesmiddel dat valt onder de chemotherapeutica. Dit wil zeggen dat het middel gebrui…
Infarct, afsterven van weefselInfarct, afsterven van weefselEen infarct kan vertaald worden als het afsterven van weefsel. Weefsel bestaat uit meerdere cellen die tezamen een weefs…
Bronnen en referenties
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/hiv-en-aids
  • File:///C:/Users/huis/Downloads/1977103050001A%20(1).pdf
  • http://www.anifs.de/Arch03/03breu.pdf
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Infaust
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.