Griep: voeding en lichaamsbeweging
Wanneer je griep hebt is eten wel het laatste waar je zin in hebt. Griep en voeding kunnen echter wel een goede combinatie zijn. Als patiënten kiezen voor de juiste voeding zal dit een positieve impact hebben op hun gezondheid. Voorkomen dat de griep uitbreekt zal een aangepast voedingspatroon helaas niet doen maar het zorgt er wel voor dat bepaalde griepverschijnselen slechts van korte duur zullen zijn.
Het is geen geheim dat gezonde eetgewoonten leiden tot een gezondere levensstijl. Je bent minder vatbaar voor ziekten en aandoeningen. Sommige ziekten zijn echter zo verraderlijk dat bijna iedereen er af en toe door geveld wordt ongeacht de zorgvuldige manier van dieetsamenstelling. Griep is daar een perfect voorbeeld van. Gezonde voeding kan niet voorkomen dat deze ziekte uitbreekt, maar het heeft wel een invloed op de duur en symptomen van de griep. Bepaalde voedingsmiddelen versterken het immuunsysteem van je lichaam zodat onaangename symptomen zoals misselijkheid, koorts, pijn en andere griepverschijnselen slechts van korte duur zullen zijn.
Voedingsmiddelen met een positieve impact bij griep
Hoewel de meeste mensen in eerste instantie geen eetlust hebben tijdens de griep kan gezonde voeding wel helpen het lichaam te ontgiften wat het herstel zal bespoedigen.
- Warme bouillon
- Vers vruchtensap
- Ongezoete appelmoes
- Gebakken of geroosterde vis
- Gebakken, geroosterde of gebraden kip
- Soepen (vooral kip of groentesoep)
- Citrusvruchten
Het nuttigen van vloeibare voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld soepen, sappen en water is van belang tijdens een griepperiode, omdat ze zorgen voor hydratatie van het lichaam en het voorkomen van uitdroging. Uitdroging maakt het lichaam immers meer vatbaar voor bijkomende kwalen. Bovendien zal de verhoogde vochtinname zorgen voor een comfortabel gevoel van de patiënt en zorgt het voor een afvloeiing van gifstoffen uit ons lichaam. Warme vloeistoffen zorgen dan weer voor een verhoogde temperatuur in de keel wat afremmend werkt voor virussen. Het innemen van extra vocht vergt weinig energie waardoor het lichaam meer kracht heeft voor de bestrijding van de griep.
Te vermijden voedsel tijdens de griep
Een fout die veel grieppatiënten maken is het nuttigen van comfortvoedsel omdat ze zich hierdoor achten beter te voelen. In werkelijkheid zullen deze voedingsmiddelen het genezingsproces vertragen, want niet alle voedingsstoffen hebben een positieve invloed op de gezondheid. Je vermijdt dus best volgende voedingsmiddelen tijdens de griep:
- Junk food met veel calorieën (snoep, frisdrank, etc. )
- Overmatige zoetstoffen zoals suiker.
- Alcohol, koffie of thee (deze leiden tot uitdroging)
- Gebakken voedsel of pikant voedsel (deze kunnen de maag verder verstoren)
- Kaas, melk, boter en andere zuivelproducten (deze zullen de neus- en keelslijmen dikker maken waardoor het virus een betere voedingsbodem heeft)
- Overmatig zoutgebruik (zorgt voor uitdroging)
Griep en lichaamsbeweging
Het eerste wat veel mensen opgeven als ze ziek zijn is lichaamsbeweging, maar lichte inspanningen kunnen juist handig zijn bij het herstellen van griep. Uiteraard is dit erg persoonlijk want mensen die zeer zwak worden door de ziekte sparen hun energie beter. Voor andere zorgen korte periodes van kleine inspanningen voor een betere doorbloeding en dus een betere afvloeiing van giftige stoffen uit het lichaam. Volgende oefeningen helpen de patiënt weer op krachten komen en zullen het uithoudingsvermogen verbeteren:
- Korte wandelingen
- Yoga
- Zwemmen
Deze vorm van lichaamsbeweging zal ook een positief effect hebben op de mentale geest van de patiënt. Het is uiteraard wel belangrijk dat de periodes van lichaamsbeweging kort zijn en dat ze het herstel van de patiënt niet belasten.