Allergieën: preventie en behandeling

Er zijn enorm veel verschillende producten en preparaten beschikbaar die de symptomen van een allergische reactie en het ongemak kunnen verminderen. Voorbeelden zijn oogdruppels, verzachtende huidcrèmes en neussprays. Apothekers, artsen, allergiespecialisten of zelfhulpgroepen kunnen veel nuttig advies geven.

Symptomen behandelen

Verzachtende middelen komen vooral van pas bij huidallergieën, zoals vormen van eczeem of dermatitis. Deze aandoeningen kunnen heel naar zijn voor baby’s en jonge kinderen, die niet begrijpen wat er gebeurt en waarom ze niet mogen krabben terwijl ze zo’n jeuk hebben. Verzachtende middelen maken de huid zachter en brengen vocht in.
Het kunnen crèmes, zalfjes, oliën en lotions zijn, en ze kunnen op de huid worden gesmeerd of aan badwater worden toegevoegd.

Andere tips voor het voorkomen en behandelen van eczeem of dermatitis zijn:
  • Gebruik geen zeep, gel of shampoo. Zelfs enkele hypoallergene soorten kunnen problemen veroorzaken. Mensen met eczeem of dermatitis zullen verschillende soorten hypoallergene producten uit moeten proberen om erachter te komen welke het beste werken.
  • Klop de huid droog in plaats van te wrijven.
  • Draag los zittende kleren, met katoen op de huid.
  • Vermijd, voor zover mogelijk, hevige gevoelens, zorgen en spanningen. Deze kunnen vele allergische aandoeningen erger maken, vooral eczeem en dermatitis.

Voedseladditieven en allergie

Talloze stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd (voedseladditieven genoemd), kunnen allergische reacties of voedselintolerantie veroorzaken. Deze stoffen zitten vooral in bewerkte, vooraf klaargemaakte, verpakte etenswaren en af haal maaltijden. Additieven die in de Europese Unie worden gebruikt, worden aangeduid met ‘E-nummers’. Er worden buitengewoon veel verschillende voedseladditieven gebruikt. Sommige zijn natuurlijke stoffen, andere zijn kunstmatig. Er bestaat geen medisch erkende ‘allergie voor alle E-nummers’.

Medicijnen voor allergie

Medicijnen die gebruikt worden om allergieën te behandelen, variëren van milde middelen die bij de drogist te koop zijn tot krachtige medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Omdat allergieën zo verschillend zijn, kan het gebeuren dat een medicijn bij de ene patiënt werkt, maar niet geschikt is voor een ander, zelfs als het om dezelfde allergie gaat. Artsen en apothekers kunnen vertellen welke middelen beschikbaar zijn, zodat de allergiepatiënt verscheidene producten kan uitproberen om het meest effectieve middel te vinden.

Antihistaminica verminderen het effect van histamine, de voornaamste stof in het lichaam die de allergische reactie veroorzaakt. Antihistaminica verminderen de jeuk en kunnen andere symptomen bestrijden. Ze zijn vooral geschikt voor hooikoorts en andere vormen van rhinitis en voor sommige huidaandoeningen. Er zijn tientallen verschillende typen beschikbaar. Vele zijn verkrijgbaar als pil, tablet of drankje, terwijl sommige in de vorm van zalf of druppels rechtstreeks op het getroffen lichaamsdeel worden aangebracht.

Sommige typen werken heel snel maar gedurende korte tijd, terwijl andere vele uren blijven werken.

Steroïden (corticosteroïden) voorkomen of verminderen zwelling, verstopping, roodheid en andere kenmerken van ontsteking. Sommige typen worden regelmatig in geringe hoeveelheden gebruikt om symptomen te voorkomen.

Andere worden gebruikt als de symptomen waarschijnlijk op zullen treden of al beginnen. Steroïden kunnen geïnhaleerd worden als neusspray, of gebruikt worden als oogdruppels (onder medisch toezicht), of als pillen (ook onder medisch toezicht).

Decongestiva, in de vorm van neussprays of tabletten kunnen ook nuttig zijn, vooral bij hooikoorts en andere vormen van rhinitis Maar ze mogen slechts korte tijd gebruikt worden. Als ze langer gebruikt worden, komt de congestie (ophoping van vocht en slijm) meestal heviger terug.

Alternatieve therapieën voor allergie

Uit verscheidene recente onderzoeken in Australië en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat de helft van de mensen met een allergie, die een arts in het conventionele (‘gewone’) stelsel van gezondheidszorg hebben geraadpleegd, ook een keer een alternatieve therapeut raadpleegt.
Er zijn vele redenen waarom mensen andere behandelingen uitproberen.
Sommige allergiepatiënten hebben het gevoel dat ze een lage prioriteit hebben bij drukke artsen, die elke patiënt maar een beperkte hoeveelheid tijd kunnen geven. Ze vinden het prettig dat vele alternatieve therapeuten meer tijd en aandacht kunnen geven.
Een acupuncturist steekt hele scherpe, steriele naalden in het lichaam om de stroom van ‘levensenergie’ te beïnvloeden.
Ze hebben misschien ook het gevoel dat ze als persoon worden gezien en behandeld in plaats van alleen medicijnen voor bepaalde symptomen te krijgen. Sommige mensen denken dat alternatieve behandelingen of therapieën veiliger en ‘natuurlijker’ zijn, en minder bijwerkingen hebben dan conventionele medicijnen. Sommigen proberen alternatieve methoden uit als aanvulling op hun andere behandelingen.

Verschillende alternatieve therapieën voor allergie

Enkele bekende therapieën voor allergieën zijn kruidentherapie, Bach-bloementherapie, homeopathie en acupunctuur. Bij acupunctuur worden scherpe naalden op bepaalde punten in het lichaam gestoken, met als doel het beïnvloeden van de stroom door het lichaam van wat therapeuten chi of ‘levensenergie’ noemen. Bij een voedselallergie worden de prikpunten zodanig gekozen dat energie naar de maag en darmen wordt geleid om de allergische reactie te overwinnen.

Sommige mensen hebben meer last van hun allergie wanneer ze onder spanning staan of zich zorgen maken. Zij zijn wellicht gebaat bij ontspanningstechnieken zoals yoga en hypnotherapie. Anderen kunnen misschien geholpen worden door een klinisch ecoloog, die vele aspecten onderzoekt van iemands omgeving thuis, op het werk en tijdens het spelen, waaronder water, lucht, voedsel, woonomstandigheden, dagelijkse gewoontes en mate van vervuiling, om de oorzaken of triggers van de allergie te ontdekken.

Succesratio's

De reactie van individuele patiënten op deze therapieën is moeilijk te voorspellen. Wetenschappelijk onderzoek laat bovendien zien dat succesratio’s van vele therapieën vaak niet groter zijn dan op grond van het toeval verwacht mag worden. Toch wordt erkend dat de meeste van deze technieken bij sommige allergiepatiënten werken. Als mensen overwegen om een alternatieve behandeling uit te proberen, kunnen ze het beste via hun eigen arts of een erkende nationale organisatie contact opnemen met een therapeut.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve therapie bij allergieAlternatieve therapie bij allergieEen allergie is een heftige reactie van het afweersysteem van het lichaam op stoffen, die niet per definitief schadelijk…
Soja-allergie: oorzaken en behandelingSoja-allergie: oorzaken en behandelingAllergieën komen in verschillende soorten en maten voor. De één heeft een hele erge allergie voor een bepaalde stof en d…
Wat te doen bij een nikkel allergie?Wat te doen bij een nikkel allergie?Terwijl velen van ons hebben gehoord van een huisstofmijtallergie, een honden of kattenallergie, een pinda allergie, glu…

SpijsverteringsstoornissenSpijsverteringsstoornissenSpijsverteringsstoornissen komen ontzettend vaak voor en lopen soms uit op bezoek aan de internist, langdurig medicijnge…
Allergieën: kan een allergie genezen?Zoals een allergie zich op bijna elke leeftijd kan ontwikkelen, kan ze ook op elk moment verdwijnen. We weten nog niet w…
Bronnen en referenties
  • Bron: Allergieën, Acco Leuven 1982
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.