Spijsverteringsstoornissen

Spijsverteringsstoornissen Spijsverteringsstoornissen komen ontzettend vaak voor en lopen soms uit op bezoek aan de internist, langdurig medicijngebruik, afschuwelijke onderzoeken en zelfs operaties. Wie een probleem aan de ingewanden heeft voelt zich ziek en niet in staat om te functioneren. Buikklachten zijn een zorg voor zowel arts als patiënt, helemaal als er geen sluitende diagnose kan worden gesteld en de patiënt naar huis mag met vezels in een poedertje of maagzuurremmers.

Spijsverteringsstoornissen in het algemeen

Afgezien van bijzondere ziekten van het maag- en darmstelsel, tumoren, ontstekingen en specifieke aandoeningen, zijn er vele vaak voorkomende aandoeningen die aanleiding geven tot ingrijpende verschijnselen die het dagelijks leven matig tot ernstig kunnen verstoren en die vroeg of laat bij de arts terechtkomen. Hieronder een aantal voorkomende diagnoses.

Prikkelbare darmsyndroom

Bij het prikkelbare of spastische (dikke)darm syndroom is er sprake van gedurende langere tijd bestaande wisselende of voortdurende buikpijn rond de navel of aan een kant van de buik, meestal links. Er is daarbij tevens sprake van een van de volgende symptomen: opgeblazen gevoel, wisselend ontlastingpatroon, bij het drukken op de buik een of meerdere zeer pijnlijke drukpunten, misselijkheid, opboeren, rommelingen en winderigheid. De aandoening ontstaat door een verstoring in de peristaltiek (=beweging) van de darmen en de oorzaak is onbekend. Het beloop van de aandoening is langdurig en vaak met tussenpozen en komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er zijn geen triggers bekend maar sommigen denken dat bepaald voedsel de klachten doet beginnen, dus is het raadzaam het voedselpatroon na te kijken. Medicijnen zijn niet werkzaam. Soms wordt er darmonderzoek gedaan indien de klachten aanhouden of als er vermagering optreedt.

Maagklachten, middenrifbreuk en helicobacter

Maagklachten kenmerken zich door de (ogenschijnlijke) toename van de hoeveelheid maagzuur, pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel en braken. In de eerste plaats moet het eetpatroon onder de loep worden genomen omdat sommig voedsel aanleiding is voor vorming van meer maagzuur. Denk aan specerijen, citrusfruit en vet voedsel. Vervolgens wordt er meestal een maagzuurremmer voorgeschreven, een zgn. protonpompremmer zoals Omeprazol (Losec), indien gewone middeltjes op basis van magnesium niet werken. Dit type medicijnen onderdrukt merkbaar de maagzuurproductie maar beïnvloedt de onderliggende reden voor de klachten niet. Indien deze eveneens niet werken en de klachten aanhouden, wordt meestal een gastroscopie gedaan, zeker als de patiënt ouder is, of als er verdenking bestaat op een specifieke aandoening. Bij overwegend maagzuurklachten in de nacht (reflux) is het raadzaam het bed in elk geval aan één kant te verhogen.

Een veelvoorkomende oorzaak van maagzuurbranden is Hiatus hernia, een middenrifbreuk, dat bij 1 op de 3 mensen voorkomt. Deze breuk, die aangetoond wordt met de endoscoop, betekent eigenlijk een te wijde opening van de maagingang (een slechte afsluiting van de maag ter hoogte van de slokdarm) waardoor het maagzuur vrij spel heeft om naar boven te stromen, met als mogelijk gevolg oprispingen en het 'zuur'. Een andere mogelijkheid is een Helicobacter infectie, die een ontsteking (gastritis) en eventueel zweren van de maagwand en twaalfvingerige darm veroorzaakt. Deze bacil, de helicobacter pylori, is tevens verantwoordelijk voor de beruchte 'maagzweer' die niets te maken heeft met stress. Helicobacter aanwezigheid wordt aangetoond door een stukje uit de maagwand weg te nemen en deze op kweek te zetten. Het wordt met een medicijnencocktail behandeld.

Bedenk bij maagzuurremmers altijd of je je lichaam wel werkelijk een dienst bewijst als je de natuurlijke en nuttige maagzuurproductie om zeep helpt. Slik deze medicijnen dus alleen incidenteel en beslist niet elke dag weken- of maandenlang, omdat bij het stoppen van dit type medicijnen de maagzuurproductie in vol ornaat terugkeert en de klachten tien keer zo erg lijken, waarna je weer teruggrijpt naar dezelfde medicijnen. Gevolg: vicieuze cirkel en verslaving aan maagzuurremmers. Medicijnen die de gemeenschap sloten geld kosten, die de oorzaak niet aanpakken en dus enkel symptoombestrijding zijn.

Galstenen

De aanwezigheid van galstenen wordt dikwijls bij toeval ontdekt. In sommige gevallen zijn er echter heftige symptomen die de verdenking op galstenen doet toenemen. Deze zijn: Scherpe pijnaanvallen in de rechterbovenbuik, uitstralend naar de rug, gepaard gaande met misselijkheid en overgeven. Dit heet galsteenkoliek. Een galsteentje is dan in de uitgang van de galblaas of in de galgangen beklemd geraakt. Soms gaan galstenen gepaard met een gelige verkleuring van de huid en het oogwit, ook wel geelzucht genoemd. Omdat de gal door verstopping van een galsteen niet meer bij het te verteren voedsel kan komen komt het in plaats daarvan in het bloed terecht. In dat geval is er ook sprake van een ontkleurde ontlasting.

Galstenen kunnen leiden tot infecties met hoge koorts en veel pijn of enkel vage klachten geven. Verdacht zijn bovenstaande klachten na het eten van vet voedsel, ei, chocolade en gebakken groenten of kool. Echoscopie van de galblaas is aan te bevelen. Indien er stenen zijn die klachten geven kunnen deze operatief worden verwijderd, soms via endoscopie als het enkel gaat om het verwijderen van een steen. Indien wordt besloten tot volledige verwijdering van de galblaas kan dit via een kijkoperatie of een conventionele operatie. In dat geval kunnen er geen nieuwe stenen worden gevormd. Galstenen komen vaker voor bij vrouwen, bij dikkere mensen en bij ouderen.

Ileus

Een ileus is een levensbedreigende passagestoornis van het voedsel in de darm, doordat de doorgang ergens wordt belemmerd. Het gevolg zijn ernstige klachten, die zowel in de dunne als dikke darm kunnen ontstaan. Soms is er sprake van een gedeeltelijke ileus, soms van een totale. Mechanische belemmeringen kunnen optreden bij gezwellen, verklevingen, kronkels of buikwandbreuken. In dit geval ontstaan heftige darmbewegingen omdat de darm probeert het voedsel erdoor te krijgen. De darm is erg actief en kan klinken als een borrelende gootsteen. De tweede vorm, namelijk verlamming van de darmen is in feite ook een belemmering en ontstaat als de bewegingen van de darm zijn verminderd of zelfs afwezig zijn. Oorzaken zijn abcessen, buikvliesontsteking, vaatafsluiting, alvleesklierontsteking, medicijngebruik of als narcose-complicatie na een buikoperatie.

In alle gevallen gaat ileus gepaard met heftige buikpijn, overgeven, opgezette en drukgevoelige buik en het uitblijven van ontlasting. Het braaksel lijkt op gal gekleurde darminhoud of kan bruinzwart zijn. Bij een verlamde darm is er een constante buikpijn en een buik die wel opgezet maar niet erg drukgevoelig. Verder is deze buik stil. Ileus is zeer gevaarlijk omdat de darmwand kan openbarsten en een deel van de darm kan afsterven. Daarom wordt er een buikoverzichtsröntgenfoto gemaakt, waarna tot operatie wordt besloten. Soms is ook een colonoscopie of een scan nodig.

Blindedarmontsteking

De blindedarm is van twee tot twintig centimeter lang en noemt men ook wel het 'wormvormig aanhangsel'. Het stuk darm bestaat hoofdzakelijk uit lymfeweefsel en is een blind eindigend gedeelte rechtsonder in de buik. Door deze ligging kunnen er micro-organismen in de blindedarm komen en een ontsteking veroorzaken. Bij blindedarmontsteking (appendicitis) wordt de buik langzaam of snel heel pijnlijk. De pijn begint vaak in het midden van de buik om zich later te verplaatsen naar rechts en naar beneden. Er ontstaat misselijkheid, braken en koorts. Het gevaar bestaat uit de kans op buikvliesontsteking indien de darm wordt geperforeerd. Daarom volgt er bij deze diagnose een operatie waarbij de blindedarm wordt verwijderd en de klachten direct verdwijnen.

Lactoseintolerantie

Allerhande darmproblemen kunnen ontstaan in het geval van lactose-intolerantie, denk aan buikpijnen, diarree en opgeblazen gevoel. Lactose komt van nature voor in melk. Voor de vertering maakt het lichaam het enzym lactase aan. Indien er te weinig van deze stof wordt aangemaakt kan de lactose niet goed worden verteerd en kan het lichaam dit niet opnemen. Dit heet lactosemalabsorptie. Al in de kindertijd wordt vaak duidelijk dat het gaat om deze aandoening. Vaak is het erfelijk, maar het kan ook door een darminfectie zijn ontstaan. Bij een tiende deel van de Nederlanders en bij zeer veel mensen uit het Verre Oosten en het gebied rondom de Middellandse Zee komt deze intolerantie voor. De klachten worden merkbaar bij het nuttigen van melk en melkproducten. De aandoening moet niet worden verward met koemelkallergie, dat een allergie voor koemelkeiwit is en een streng dieet vraagt.

Coeliakie

Bij coeliakie is er sprake van een overgevoeligheid (intolerantie) voor gluten waardoor het slijmvlies van de dunne darm beschadigd kan worden. Gluten komen voor in tarwe, haver, rogge, gerst en spelt. Bij een intolerantie worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. De aandoening wordt meestal duidelijk in de kindertijd en gaat gepaard met ondergewicht, groeiachterstand, vitaminetekorten, bloedarmoede en vele buikklachten zoals misselijkheid en chronische diarree. Soms is er pas een diagnose na tientallen jaren waarbij de klachten niet worden herkend als coeliakie. De diagnose wordt gesteld met behulp van onderzoek van stukjes weggenomen slijmvlies uit de dunne darm. De behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet waardoor het darmslijmvlies zich weer herstelt. De aandoening is niet ongewoon, maar liefst 80.000 Nederlanders hebben het waarvan slechts 10.000 geregistreerd staan. De ziekte is op een of andere manier erfelijk.

Voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging ontstaat na het eten van besmet of bedorven voedsel, maakt je doodziek en ontstaat vrij plotseling. De symptomen zijn misselijkheid, overgeven, krampende buikpijnen, diarree en koorts. Deze treden binnen acht tot 24 uur op na inname van het voedsel. Berucht is de salmonella-bacterie die voorkomt in vlees, eieren en melk. Een andere mogelijkheid is de stafylokokken-bacil die eveneens meestal wordt verspreid door een slechte hygiëne. In niet-Europese landen komt voedselvergiftiging geregeld voor, vooral vakantiegangers worden slachtoffer van slechte hygiënische omstandigheden. Als diarree op de voorgrond staat, noemt men dit reizigersdiarree. Voorzichtigheid is geboden bij water, zuivel, vis, ijs en vers fruit en groente. Indien er toch verschijnselen optreden, probeer dan te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Een voedselvergiftiging hoeft maar enkele dagen te duren, bij langere duur is onderzoek vereist om uit te zoeken om welke bacterie het gaat.

Divertikels

De aanwezigheid van divertikels in de dikke darm komt veel voor. Aangenomen wordt dat het wordt veroorzaakt door een jarenlange te geringe inname van vezels en klachten van verstopping. De helft van de zestigjarigen heeft divertikels en bijna iedereen op tachtigjarige leeftijd heeft deze aandoening. Slechts een klein percentage echter krijgt symptomen en een nog kleiner deel wordt eraan geopereerd. Divertikels zijn uitstulpingen in de wand van de dikke darm, doorgaans in het linkerdeel en voorlaatste deel. De divertikels kunnen ontsteken (diverticulitis). Klachten bestaan uit buikpijnen linksonder, diarree, kramp, veranderingen in het ontlastingpatroon en soms rectale bloedingen. Veel van de klachten lijken op die van een spastische darm en zijn daarom ook moeilijk hiervan te onderscheiden. Bij ontsteking van de uitstulpingen ontstaat koorts en rillingen. De aandoening wordt behandeld met een vezelrijk dieet en eventueel medicijnen tegen de pijn, maar bij diverticulitis volgt antibiotica en een strikter dieet. In een enkel geval is een operatie noodzakelijk waarbij het aangetaste deel van de darm wordt verwijderd.

"We don't have a diagnosis at this time except for the stomach discomfort."
© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…
Buikpijn, links en rechtsBuikpijn, links en rechtsBuikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gema…
Blindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking is een ontsteking van een doodlopend stukje darm dat zich bij de overgang van de dunne naar de dikk…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingEen blindedarmontsteking is een ontsteking van het aanhangsel, ook wel appendix genoemd, van de dikke darm. Dit aanhangs…

Gewrichtsaandoening artrose: symptomen en behandelingGewrichtsaandoening artrose: symptomen en behandelingArtrose is een progressieve, leeftijdgebonden degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij het gewrichtskraakbeen slijt. H…
Allergieën: preventie en behandelingEr zijn enorm veel verschillende producten en preparaten beschikbaar die de symptomen van een allergische reactie en het…
Bronnen en referenties
Reacties

Yv, 25-06-2012
Ik heb sinds een paar dagen last van een rommelende buik en misselijkheid. Ook ben ik in anderhalve week 2 kilo afgevallen, ik zit nog net op het gezonde gewicht. Mijn eetlust en honger gevoel worden ook minder, ik heb vandaag alleen een half bord avond eten en een koek op. Dit is veel te weinig maar zelfs het eten moest ik naar binnen proppen omdat ik het wel nodig heb. Het rommelen zit vooral in de bovenbuik, waardoor ook het misselijke gevoel wordt gecreëerd. Ik hoop dat er een reactie op komt want ik vind dit zeker niet prettig, en nu ik in het buitenland zit kan ik ook niet even langs mijn eigen huisarts. Reactie infoteur, 25-06-2012
Hi Yv, helaas is van hieruit niet exact te bepalen wat er aan de hand is. Een rommelende buik wijst op darmen die overactief zijn. Het is van belang te weten of je diarree hebt of juist verstopping. Misschien is het een tijdelijk verschijnsel, bijvoorbeeld door verkeerd voedsel. Een paar dagen slechter eten is niet erg, maar het moet niet al te lang gaan duren. Soms zegt het lichaam 'stop' tegen inname van nog meer voedsel, juist omdat de darmen al overvol zitten. Beterschap, A.

Fem, 12-02-2012
Ik heb al jaren last van mijn darmen. Op het moment gaat het totaal niet goed. Als ik iets eet krijg ik pijn net onder mijn borstbeen, middenrif. Daar heb ik ook steken. En ik heb constant last van maagzuur, heb er zelfs rugpijn van. Ook heb ik constant rommelende darmen, en heb ik altijd breiïge ontlasting. Ook heb ik een beetje brandend gevoel in mijn maag. Op het moment heb ik antibiotica voor longontsteking en 1 maand geleden had ik een lange kuur voor keelonsteking. Zou dit er mee te maken kunnen hebben? Ik haal van alles in mijn hoofd en ben bang voor het ergste, terwijl ik nog maar 23 jaar ben… Reactie infoteur, 13-02-2012
Hi Fem, voor bijwerkingen van de antibiotica dien je de bijsluiters te lezen. Zeer veel medicijnen hebben een negatieve invloed op de spijsvertering. Groetjes, A.

Erik, 02-02-2012
Ik heb nu zo'n 14 jaar last van een slechtte stoelgang. Dit komt neer op dunne ontlasing in de ochtend (4 a 5 keer per dag) en in de loop van de dag wordt de ontlasing meestal normaal. Ik heb verschillende onderzoeken gehad en het ziekenhuis kan niet echt een duidelijk antwoord geven. Er zijn zweren geconstateerd in mijn dunne darm die veroorzaakt worden door maagzuur. Er is echter geen bacterie gevonden die dit zou moeten veroorzaken. De arts geeft aan dat ik maagzuurremmers moet slikken om de zweren tegen te gaan en daarna preventief moet blijven slikken. Tevens heb ik vaak last van buikpijn en veel gevoelige pijnpunten in mijn onderbuik. Als ik de informatie lees op deze website lijkt het of er ook sprake is van PDS. Wat kan ik het beste doen om van deze klachten af te komen? Reactie infoteur, 03-02-2012
Hi Erik, de klachten die je beschrijft passen inderdaad goed bij prikkelbare darmsyndroom. Helaas is deze aandoening moeilijk te behandelen. Ik neem aan dat je bij een internist bent geweest en dat er rontgenfoto's van de dikke darm zijn gemaakt of een endoscopie van de dikke darm. Bij PDS is er dan niets te vinden. Soms wordt pds gerelateerd aan voedselintoleranties, dus je zou kunnen proberen je dieet stelselmatig te veranderen. Bijv. eerst zuivel eruit, en als dat niet werkt dan bijvoorbeeld gluten eruit… enz. Zie in het artikel de kopjes 'lactoseintolerantie' en 'coeliakie'. Zo kun je erachter zien te komen of het aan bepaald voedsel ligt. Als het allemaal geen verschil maakt kun je de stoornis zien als een probleem in de peristaltiek (darmbewegingen) en zouden deze met medicijnen nog kunnen kalmeren. Mogelijk heeft je arts dit al gedaan. Sterkte, A.

Arno Patje, 25-12-2011
Ik ben 51 jaar en heb de laatste steeds vaker last van 'borrelende' darmen.
Mijn vraag is of dit ook te maken heeft met spijsverteringsstoornissen of dat hier een andere diagnose bij hoort

Ik kijk uit naar uw reactie

Arno Reactie infoteur, 26-12-2011
Hi Arno, elke ontregeling van de normale spijsvertering is een spijsverteringsstoornis, zo ook deze. Borrelende darmen betekent dat er teveel gas in de darmen circuleert. Dit heeft verschillende oorzaken die te maken hebben met het soort voedsel dat gegeten is, evenals de hoeveelheden voedsel en de snelheid van de spijsvertering. Daarnaast zou het te maken kunnen hebben met het prikkelbare dikkedarm syndroom, vooral als er ook pijnen zijn. Probeer je voedsel stapsgewijs te veranderen om te zien of het verbetering brengt. Groetjes, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.