Natuurlijke middelen om reisziekte te voorkomen

Natuurlijke middelen om reisziekte te voorkomen Ben je wel eens misselijk geweest of heb je al eens moeten overgeven in het vliegtuig, in de auto of op de boot? Dan ben je niet alleen, er zijn veel mensen die last hebben van reisziekte, ook wel bekend als wagenziekte. Het is heel moeilijk te genezen als het eenmaal begonnen is, maar reisziekte kan voorkomen worden. Als je weet dat je last hebt van reisziekte, zoals wagenziekte neem dan maatregelen vóórdat je op reis gaat. Je hoeft ook niet altijd misselijk te zijn van wagenziekte, soms krijg je ook alleen maar buikpijn. Gelukkig zijn er verschillende middelen om reisziekte te voorkomen.

Reisziekte

Onder reisziekte verstaan we zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. Als je reisziekte hebt word je vaak misselijk tijdens het autorijden, vliegreis, of tijdens het varen op zee. Het is heel erg vervelend als het je overkomt, maar zodra de reis voorbij is, zijn de klachten vaak snel over.

Wat is de oorzaak van reisziekte?

Reisziekte is het gevolg van een verschil tussen de sensorische informatie van de ogen en de oren. Vlakbij de oren zitten aan beide kanten evenwichtsorganen. Deze organen werken samen met de ogen en de spieren en zij houden precies bij in welke houding het lichaam staat. Daarom verergert het vaak als je in de auto bijvoorbeeld een boek leest. De ogen geven aan dat de omgeving in rust is, terwijl je binnenoor weet dat het in beweging is. Daardoor kan misselijkheid, buikpijn en overgeven ontstaan. Bij kinderen is het evenwichtsmechanisme gevoeliger dan bij volwassenen, daarom komt het bij kinderen vaker voor.

Symptomen van reisziekte

De volgende klachten kunnen ontstaan tijden het autorijden, vliegen of varen:
  • Zuchten, gapen.
  • Je krijgt meer speeksel.
  • Lusteloosheid, je slaperig voelen.
  • Buikpijn en/of hoofdpijn.
  • Draaierig voelen, bleek zien en misselijkheid met eventueel overgeven.
  • Hyperventilatie, zweten, transpireren.

Praktische tips tegen reisziekte

Voedsel

Vermijd zware maaltijden voor het reizen. Een volle maag geeft problemen en kunnen de klachten ook erger maken. Het spijsverteringssysteem moet harder werken om het voedsel te verteren. Reizen met een volle maag is dus niet verstandig. Neem als ontbijt een kleine maaltijd, bijvoorbeeld 2 boterhammen met melk, of wat yoghurt met muesli of fruit. Als avondeten kun je wat pasta of rijst nemen.

Nuttig geen vette, gefrituurde producten voor of tijdens het reizen, dit verergert de misselijkheid. Blijf indien mogelijk bij nare geuren uit de weg. Misselijkheid kan ook verergerd worden bij het ruiken van bepaalde voedingsmiddelen. Ook het gebruik van alcohol en cafeïne kun je van te voren verminderen.

Droge koekjes of beschuit kun je gebruiken zodra je de misselijkheid voelt opkomen. Deze binden namelijk het zuur in de maag. Zoute koekjes kun je ook gebruiken. Drinken wordt vaak vermeden om zo te voorkomen dat je veel naar de wc moet, maar dit is niet goed, zeker niet bij een lange reisafstand. Het lichaam verliest veel vocht en moet weer aangevuld worden. Drink dus voldoende!

Kies je plek

Als volwassene kun je het beste zelf rijden, gaat dit niet, ga dan voorin naast de bestuurder zitten, zodat je goed mee kunt kijken tijdens het rijden. Bij (kleine) kinderen gaat dit niet, zij moeten vanwege de veiligheid achterin zitten. Blijf uit het raam kijken, het beste is gewoon vooruit en kijk mee met de auto.

Als je met het vliegtuig reist, zorg dan voor een plek bij het raam en boven de vleugel. Hier voel je de beweging van het vliegtuig het minst. Tijden het varen is de beste plek het midden van de boot. Hier is een golf het minst voelbaar. Of anders bij een raam zodat je de horizon kunt zien. Kijk in de vaarrichting met de horizon als referentiepunt. Volg de beweging en kijk niet door een verrekijker. In de trein moet je altijd zo gaan zitten, dat je met de rijrichting meegaat.

Frisse lucht

Als je last hebt van reisziekte helpt frisse lucht ook goed. Zorg ervoor dat je tijdens het autorijden bij een raam zit, dat je open kan doen. Ga dus niet in het midden van de achterbank zitten. Op een boot kun je het dek opzoeken, als je dit prettig vindt. In een vliegtuig kun je de persoonlijke ventilator open zetten, niet zo fris misschien, maar het is beter dan niets.

Natuurlijke middelen

Als je weet dat je last hebt van reisziekte, kun je het beter proberen te voorkomen. Er zijn bij de apotheek of via de huisarts verschillende tabletjes te krijgen tegen reisziekte, maar deze geven vaak ook weer bijwerkingen. Er zijn gelukkig ook heel veel natuurlijke middelen die je tegen reisziekte kan gebruiken.

Gember

Gember is een natuurlijk middel dat helpt om misselijkheid en braakneigingen tegen te gaan. Je kan de wortelknol in stukjes snijden en rauw kauwen. Het heeft een scherpe, pittige smaak en het helpt direct. Gember is ook te gebruiken in poedervorm of als tabletten en capsules te verkrijgen. Ook kun je gemberthee drinken, of een paar druppels gembertinctuur toevoegen aan één kop warm water. Neem gember twee uur van te voren in, en daarna elke vier uur, mocht het nog nodig zijn.

Magnesium en andere vitamines

Een goed werkend middel om de zenuwen te kalmeren en zo de symptomen te verlichten van reisziekte is magnesium. Het heeft een positieve invloed op het zenuwstelsel en vermindert de vermoeidheid. Neem ongeveer een uur voordat je vertrekt 500 mg. magnesiumpoeder met wat voedsel in.

Vitamine B kan misselijkheid verlichten. Neem een uur voordat je vertrekt 100 mg. in en twee uur later weer 100 mg.
Vitamine C is niet alleen goed voor de weerstand, het is ook lichte kost en verfrist het lichaam. Om maagklachten te voorkomen, kun je het beste voor de reis, maar ook tijdens de reis gezond voedsel eten zoals appels, peren, tomaten of komkommer. Verse groenten en fruit zijn licht verteerbaar en belasten je spijsvertering niet.

Thee

Drink de dag vóórdat je op reis gaat kruidenthee op basis van valeriaan, melisse en hop. Deze kruiden hebben een kalmerende werking en zorgen ervoor dat je goed in slaap kunt komen zodat je fit en uitgerust aan je reis kunt beginnen.

Aromatherapie

Zorg dat je altijd een reukflesje in je tas hebt met een mengsel van etherische oliën. Het is heel eenvoudig te druppelen op een doekje. Bij acute misselijkheid kun je deze snelle aromatherapie heel goed gebruiken. Pepermunt, kamille, melisse en o.a. citroengras kalmeren de maag. Mix je eigen reukflesje bij elkaar door twintig ml. zonnebloemolie te mengen met vier druppels pepermuntolie, twee druppels basilicumolie, een druppel neroli olie en een druppel citroengrasolie.

Homeopathische remedies

Homeopathie is een natuurlijke en wetenschappelijke geneeswijze. De basisprincipe van deze geneeswijze is: een stof die bepaalde verschijnselen kan opwekken, is ook in staat diezelfde verschijnselen te genezen. Aan de hand van deze geneeswijze zijn een aantal stoffen ontdekt die klachten van reisziekte tegen gaan.

Cocculus

Dit middel is voor mensen die extreem misselijk worden. De misselijkheid is erger als je het je koud hebt en er is een hoge productie van speeksel. Ander klachten kunnen zijn hoofdpijn in het achterhoofd, zwak voelen, leeg gevoel van binnen, geen zin hebben in eten en drinken.

Tabacum

Als je heel erg misselijk bent en zelfs duizelig bent, neiging tot flauwvallen, je zwak voelen, bleek zien, veel zweten en last hebben van koud zweet dan is het middel tabacum geschikt voor je. Dit wordt ook veel gebruikt bij heftige zeeziekte en wagenziekte.

Petroleum

Mensen met reisziekte die behoefte hebben aan dit middel, zijn degenen die juist een behoefte aan warme lucht hebben en daardoor verbeteren. Ook eten ze af en toe een beetje, omdat een lege maag de misselijkheid verergert. Hoofdpijn in het achterhoofd kan optreden en je hebt moeite om je te oriënteren. Petroleum wordt veel gebruikt bij zeeziekte en luchtziekte. De misselijkheid wordt vaak erger als men benzine of diesel ruikt en bij de misselijkheid kunnen er oprispingen komen.

Inname

Bij reisziekte is het verstandig om al voor de reis de eerste korrel in te nemen, liefst een paar uur voor vertrek. Bij het vertrek kan dan een tweede korrel ingenomen worden. Werkt dit onvoldoende dan kan elk half uur een korrel genomen worden tot het gewenste effect is bereikt. Blijkt er nog geen effect na ongeveer twee uur, dan is het niet het juiste middel, overweeg dan een van de andere middelen. Houd in gedachten, dat er nog meer middelen mogelijk zijn bij reisziekte, de genoemde drie middelen komen in de homeopathie gewoon het meeste voor, maar dat wil niet zeggen, dat dit de enige zijn.

Grootmoeders tips tegen reisziekte

Al generaties lang zijn er oplossingen ter voorkoming van reisziekte die schijnen te helpen. Of het werkt, moet je voor zelf proberen. Bij de een werkt het, bij de ander totaal niet. Maar baat het niet, dan schaadt het ook niet
  • Als je rechtshandig bent, kun je een watje in je linkeroor stoppen. Linkshandige mensen stoppen een watje in hun rechteroor. Je kunt ook proberen om het watje een klein beetje vochtig te maken voor een beter effect.
  • Je kunt ook een stukje pleister plakken achter elk oor, op de plek waar het evenwichtsorgaan zit, op het rotsbeen.
  • Plak verse peterselie op je borst of als je een vrouw bent gewoon in je BH steken. Dan schijn je geen last meet te hebben van reisziekte.
  • Snijd een aardappel doormidden en houd het in je hand met het doorgesneden deel tegen je handpalm. Zo heb je geen last van reisziekte.
  • Hang een grote, oude sleutel om je nek zodat deze op de hoogte van je maag hangt. Tijdens de reis deze hanger gewoon om houden.

Werkt dit alles niet en je wilt absoluut niet in de problemen komen tijden je reis, dan kun je naar de apotheek gaan voor een vrij verkrijgbaar geneesmiddel onder andere primatour. Deze middelen neem je in vóórdat je vertrekt. Of maak een afspraak bij je huisarts om advies.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?Op reis en reisziek: wat is er te doen aan reisziekte?De meeste mensen hebben er wel eens last van gehad: reisziekte. Vooral kinderen kunnen er gevoelig voor zijn, al wordt h…
Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?Wagenziekte (reisziekte): wat kun je doen?Wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd, kan erg vervelend zijn. Het gaat meestal gepaard met misselijkheid, gapen en ee…
Reisziekte de baasReisziekte de baasVeel mensen hebben last van misselijkheid en draaierigheid tijdens het reizen met de auto, bus, boot of het vliegtuig, h…
Reisziekte, oorzaak en behandelingReisziekte, oorzaak en behandelingOnder reisziekte worden verstaan zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. De meest voorkomende symptomen van reisziekte zi…

Herpes zoster en herpes simplex, symptomen en behandelingHerpes zoster en herpes simplex, symptomen en behandelingHerpes is de benaming voor een virale infectieziekte die wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Er zijn meer dan 100 ve…
Metastasering carcinoom, symptomen en behandelingMetastasering carcinoom, symptomen en behandelingEen carcinoom is een kwaadaardig gezwel, ook wel woekering of tumor genoemd. Wanneer dit kwaadaardig is spreken we ook w…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
  • http://thuisarts.nl/reisziekte
  • Landidee Juni-Juli 2013
  • Boek 1001 veilige remedies.
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 21-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.