Pseudokroep, symptomen en behandeling

Pseudokroep, symptomen en behandeling Benauwdheid is nooit fijn. Maar wanneer kinderen hier last van krijgen kan er een paniekreactie ontstaan. Het kind snapt immers niet waarom het moeilijker kan adem halen. Er zijn verschillende oorzaken te vinden voor benauwdheid. Eem daarvan is pseudokroep. Dit wordt ook wel aangeduid met simpelweg kroep, maar kroep is eigenlijk een erg oude benaming voor difterie. Pseudokroep komt voornamelijk bij kinderen tussen de een en vijf jaar oud voor. Bij oudere kinderen komt het niet meer voor. Het kind groeit er dus overheen. Symptomen zijn benauwdheid, een blaffende hoest en heesheid. Aanvallen komen vaak in de nacht voor. Soms is behandeling noodzakelijk, ook wanneer het om spasmodische kroep gaat.

Wat is kroep?

Kroep wordt ook wel croup genoemd. Het is een erg oude benaming voor difterie van het strottenhoofd. Dit betreft een infectie aan de luchtwegen die te vergelijken is met een hevige keelontsteking. Met kroep wordt tegenwoordig pseudokroep bedoeld. En pseudokroep betreft een zwelling van het slijmvlies rondom de stembanden.

Oorzaken

Pseudokroep of valse kroep (tegenwoordig simpelweg als kroep aangeduid) wordt veroorzaakt door een virusinfectie. Vaak ontstaat er eerste en verkoudheid door een virus. Het gaat hier in de meeste gevallen om het para-influenzavirus of gewone influenzavirus. Dit virus veroorzaakt verkoudheid en soms lichte koorts. Soms wordt het door het mazelenvirus veroorzaakt. Echte kroep of difterie wordt veroorzaakt door een bacterie. Dit maakt dan ook gelijk het verschil tussen beiden. Bij pseudokroep zorgt het virus voor een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dit slijmvlies zwelt dan op.

Pseudokroep zien we vooral bij jonge kinderen tussen de één en vijf jaar optreden. Het kan ook bij iets oudere kinderen optreden. Bij kinderen boven de zes jaar oud en bij volwassenen wordt pseudokroep zelden gezien. Omdat het verkoudheidsvirus vooral rond de herfstmaanden en in de wintermaanden actief is, zien we pseudokroep ook rond deze periode optreden.

Symptomen

Voorafgaande aan pseudokroep is er vaak sprake van een (lichte) verkoudheid. Dit is te herkennen aan een waterige afscheiding uit de neus of een snotterige afscheiding. Het kind is verder niet erg ziek en heeft hooguit wat lichte koorts. Het speelt gewoon en gaat ook vaak gewoon nog naar school. Geen reden tot ongerustheid. De verschijnselen van pseudokroep komen heel plotseling opzetten. Vaak wanneer het kind al enkele uren licht te slapen. Het wordt dan plots wakker en heeft last van benauwdheid.

Naast benauwdheid is er sprake van een schorre en blaffende hoest. Ook een piepende ademhaling komt voor. Wanneer het kind huilt, klinkt dit hees. De heesheid vermindert wanneer het kind rustig is. Opmerkelijk is dat er geen sprake is van koorts. Ook klachten van keelpijn ontbreken. Het slijmvlies rondom het strottenhoofd is gezwollen, vandaar de benauwdheid. Het kind kan hierdoor angstig worden.

Behandeling

De benauwdheid komt in aanvallen voor. Dit betekent dat het kind er meerdere keren per nacht last van kan hebben. Vaak blijven deze aanvallen gedurende enkele dagen aanhouden. Het komt voornamelijk in de nacht voor.

Behandeling bestaat in eerste instantie uit het rustig houden van het kind. Door paniek of angst verergeren de klachten. In rust zal het kind minder hees en minder benauwd zijn. Het is dan ook aan de ouders om zelf rustig te blijven en het kind gerust te stellen. Soms helpt het om het kind boven/ naast een stoombad te houden. Het is ook mogelijk om de douchekraan aan te zetten en ramen en deur te sluiten in de badkamer. De ruimte vult zich dan snel met stoom. Sommige kinderen kunnen hierdoor beter adem halen. De stoom zorgt voor verwijding van de luchtwegen. Koele lucht inademen werkt vaak ook effectief. Het is even uitproberen waar het kind beter op reageert.

Zelden heeft het kind last van koorts, hooguit van een lichte verhoging. Mocht het kind toch koorts krijgen dan kan paracetamol helpen. Bij eventuele keelpijn kan een keelverzachtend middel helpen.

Wanneer blijkt dat het kind erg benauwd is, moeite heeft met de ademhaling of zelfs blauw aanloopt, is het raadzaam om onmiddellijk een arts te raadplegen. Die kan een inhalator geven. Hierin zitten corticosteroïden, dit zijn hormonen die normaal door de bijnieren gebruikt worden en vooral in actie komen tijdens ontstekingen. Bij zeer ernstige gevallen is opname in het ziekenhuis nodig. Hier zal het kind kunstmatig beademd worden. Het kind blijft net zo lang in het ziekenhuis als nodig wordt geacht. Vaak zal er aanvullend onderzoek verricht worden.

Spasmodische kroep

Dan hebben we nog de spasmodische kroep. Ook deze kroep wordt veroorzaakt door het influenzavirus of het mazelenvirus. Het gaat hier om een chronische kroep of kroep die steeds weer terugkeert. Het kind geneest dus niet vanzelf. De aanvallen keren regelmatig terug of blijven aanhouden. Ook kan er een periode zijn dat het kind klachtenvrij is. Vaak gaat het hier om een allergische oorzaak. De arts kan dan besluiten om een inhalator met corticosteroïden voor te schrijven. Soms moet echt naar de oorzaak gezocht worden en kan deze verholpen worden, bijvoorbeeld door het vermijden van het allergeen (stof die allergische reactie veroorzaakt). In dit geval kan spasmodische kroep verdwijnen.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pseudokroep of valse kroep, symptomen en behandelingPseudokroep of valse kroep is een erg ongevaarlijke kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Een piepende stem…
Pseudokroep of valse kroep: Blaffende hoest met benauwdheidPseudokroep of valse kroep: Blaffende hoest met benauwdheidPseudokroep (valse kroep) is een virusinfectie van het strottenhoofd en de luchtpijp die meestal optreedt in de herfst o…
Pseudokroep: besmettelijk, aanval, symptomen en behandelingPseudokroep: besmettelijk, aanval, symptomen en behandelingPseudokroep is een aandoening die voorkomt bij jonge kinderen, waarbij er sprake is van benauwdheid, hoorbare inademing…
Geneeskundig methodiek over pseudo-kroepPseudo-kroep is een virale ontsteking van de keel (stembanden, luchtpijp, grote luchtwegen), waardoor kinderen een luide…

Desmoïd tumor; symptomen, behandeling en prognoseDesmoïd tumor; symptomen, behandeling en prognoseEen desmoïd tumor wordt tot de goedaardige tumoren berekend, maar kan zich agressief gedragen. Eigenlijk valt deze dan o…
Syndroom van Patau, erfelijkheid en behandelingSyndroom van Patau, erfelijkheid en behandelingDe meeste kinderen worden gezond geboren. Vingertjes en teentjes tellen hoort daarbij. Bij het syndroom van Patau kunnen…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/difterie/item40947
  • http://www.consumed.nl/ziekten/1709/Kroep
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 12-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.