Het syndroom van Cotard ('Walking Corpse Syndrome')

Het syndroom van Cotard ('Walking Corpse Syndrome') Het syndroom van Cotard is een psychische aandoening die ook wel bekend staat als de 'Walking Corpse Syndrome'. Personen die last hebben van deze aandoening hebben het gevoel dat zij niet in leven zijn. Hierbij kunnen deze personen waanbeelden hebben waarbij zij geloven dat zij bijvoorbeeld geen organen in hun lichaam hebben. Andere patiënten krijgen juist het gevoel dat zij onsterfelijk zijn. Hierdoor is er een verhoogde kans dat zij de behoefte hebben om een zelfmoordpoging te ondernemen. Personen die te maken hebben met deze aandoening krijgen meestal een langdurige behandeling in een inrichting om van deze ziekte te genezen.

Het syndroom van Cotard


Wat houdt het syndroom van Cotard precies in en hoe ontstaat het?

Deze aandoening is aan het einde van de 19e eeuw door de Fransman Jules Cotard op papier vastgelegd. In deze periode wist men echter niet dat het een psychologische ziekte betrof. Deze zeldzame aandoening heeft een neurologische oorsprong. Dit betekent dat het betrekking heeft tot de hersenen. Het kan ontstaan vanwege een psychose, schizofrenie of hersenletsel. Hierbij verliest de patiënt zijn of haar realiteitsbesef waardoor diegene zichzelf dood waant.

Wat is een psychose?

Personen die last hebben van een psychose ervaren de werkelijkheid anders. Hierbij kunnen er zogenaamde "positieve" en "negatieve" symptomen aanwezig zijn. Het krijgen van waanbeelden en hallucinaties is een voorbeeld van een positief symptoom. Negatieve symptomen zijn onder andere het gebrek aan emotie en afwezigheid.

Schizofrenie

Net als bij psychoses kan er bij schizofrenie een gebrek aan emoties optreden. Tevens kan een persoon hierdoor het gevoel krijgen dat diegene achtervolgd wordt. Een patiënt heeft pas last van schizofrenie wanneer de symptomen langer dan een maand aanwezig zijn. De symptomen zijn hierdoor meestal ernstiger. De desbetreffende persoon kan hierdoor uiteindelijk niet goed zijn werk of hobby's beoefenen. Hiernaast is er vaak nalatigheid met betrekking tot verzorging.

Hersenletsel

Hersenletsel kan bijvoorbeeld vanwege een ongeluk ontstaan. Hierdoor kan men eventueel verlamd raken. Naast de zichtbare gevolgen kunnen er ook onzichtbare gevolgen zijn. Deze kunnen psychologisch van aard zijn, waardoor er onder andere de ziekte van Cotard kan ontstaan. De ziekte heeft een aantal herkenbare symptomen.

Wat zijn de symptomen van deze ziekte?

De ziekte staat meestal in verband met depressies en depersonalisatie. Dit zijn benamingen voor enkele psychologische toestanden (neurologische aandoeningen) waar iemand zich in kan bevinden.

Depersonalisatie staat ook wel bekend als zelfvervreemding

Personen die leiden aan depersonalisatie menen een scheiding tussen hen en de wereld te ervaren. Tevens dragen zij een beangstigend gevoel met zich mee. Cotard-patiënten kunnen het gevoel hebben dat zij geen organen of bloed in hun lichaam hebben. Hiernaast kunnen zij het gevoel krijgen dat zij geen voedsel nodig hebben. Er bestaan óók patiënten die zich onsterfelijk voelen. Dit is een zeer ernstige vorm van deze ziekte waarbij de kans op zelfmoord hoog is. Vaak willen zij namelijk hun onsterfelijkheid op deze manier bewijzen.

Depersonalisatie is van nature een veiligheidsmechanisme
Deze aandoening kan als gevolg van stress ontstaan. Wanneer dit veiligheidsmechanisme in werking is getreden wordt er door de desbetreffende persoon namelijk minder stress ervaren. Naast depersonalisatie kan depressie een oorzaak zijn van het ontstaan van het syndroom van Cotard.

Depressies

Men spreekt van een depressie wanneer er sprake is van een ernstige dip of neerslachtigheid. Hierbij kunnen omgevingsfactoren een rol spelen. Depressies zijn vaak over een langere periode aanwezig. Personen die last hebben van een zogenaamde 'neuroticisme' hebben een hogere kans op het krijgen van een depressie. Dit zijn personen die de neiging hebben tot een emotionele instabiliteit of stabiliteit. Deze aandoening is meetbaar met behulp van diverse psychologische tests.

Het voorkomen en verminderen van depressies
Onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen depressies en voedsel. Het is van belang om gevarieerd te eten en ongezond voedsel te vermijden. Men kan een specifiek dieet gaan toepassen om depressies tegen te gaan. Bepaalde stoffen die door het lichaam aangemaakt worden kunnen namelijk je stemming beïnvloeden. Dit zijn onder andere serotonine, dopamine en endorfine. Deze stoffen worden met behulp van eiwitten aangemaakt. Deze eiwitten zijn terug te vinden in allerlei soorten voedsel. Hiernaast kan zonlicht eveneens een depressie tegengaan. Dit heeft te maken met de vitamine D die vanwege het zonlicht door de huid wordt aangemaakt. Deze vitamines kunnen aangevuld worden door middel van vitaminepillen. Tevens zorgt sporten voor de aanmaak van dopamine waardoor je een goed gevoel krijgt.

Hoe wordt de ziekte van Cotard behandeld?

Er worden psychiaters en psychologen ingezet om deze ziekte te behandelen. Deze ziekte valt aan het oppervlakte niet op waardoor deze ziekte moeilijk te behandelen is. Er worden soms antidepressiva en kalmeringsmiddelen ingezet. Dit is echter slechts symptoombestrijding om te voorkomen dat de patiënt zichzelf wat aandoet. Behandelingen zijn meestal intensief waarbij de patiënt een langdurig traject dient te ondergaan. Hiermee tracht men zoveel mogelijk het gevoel bij de patiënt terug te brengen.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cotard-syndroom: Aandoening met wanen van dood te zijnCotard-syndroom: Aandoening met wanen van dood te zijnHet Cotard-syndroom (walking corpse syndrome) is een zeldzame psychische stoornis waarbij een getroffen patiënt gelooft…
Denken dat je dood bent: syndroom van CotardDenken dat je dood bent: syndroom van CotardDoor een ongeluk, beroerte of andere neurologische schade kan het syndroom van Cotard optreden. Het is een zeldzame aand…
Syndroom van Cotard; denken dat je dood bentHet opvallende kenmerk van het syndroom van Cotard is de doodswaan. Patiënten die lijden aan deze zeldzame psychiatrisch…
Opmerkelijke psychische aandoeningenOpmerkelijke psychische aandoeningenEen psychische aandoening (of psychische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkend gedrag en afwij…

Fibromyalgie: een chronische aandoening van de zenuwenFibromyalgie: een chronische aandoening van de zenuwenFibromyalgie is een pijnlijke ziekte van weke delen, die vooral voorbehouden is aan vrouwen (85%). Een reumatische pijn…
Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die slechts tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Diabetes is een ziekte…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Cotard
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Depressie_(klinisch)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Neuroticisme
  • http://m.hersenstichting.nl/gevolgen-van-niet-aangeboren-hersenletsel/
  • http://www.depressie.org/behandeling/voeding.htm
  • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/psyche/dopamine-maakt-gelukkig-zo-stimuleer-je-de-aanmaak/
  • http://www.menselijk-lichaam.com/geestelijke-gezondheid/het-syndroom-van-cotard-jezelf-dood-wanen/
  • http://www.menselijk-lichaam.com/geestelijke-gezondheid/schizofrenie/
  • https://www.kopstoring.nl/site/Info%20ziektebeelden/Schizofrenie%20en%20psychose/
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.