Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen?

Zwangerschapsdiabetes: wat is het en wat zijn de gevolgen? Zwangerschapsdiabetes is een vorm van diabetes die slechts tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Diabetes is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. De patiënt kan vanwege deze ziekte minder of zelfs geen bloedsuiker opnemen. Hierdoor kan het suikergehalte in het bloed te hoog worden. Het ongeboren kind kan hierdoor negatief beïnvloed worden waardoor de groei van de baby verstoord wordt. Het kind wordt in dit geval na de bevalling door middel van een couveuse geobserveerd. Tevens heeft de moeder een verhoogde kans op het krijgen van allerlei infecties.

Zwangerschapsdiabetes


Diabetes in het algemeen

Diabetes is een ziekte die een tekort aan of ongevoeligheid voor insuline veroorzaakt. Deze ziekte kan op verschillende manieren ontstaan en ernstige gevolgen hebben. Hierdoor dient men de bloedsuikerspiegel regelmatig in de gaten te houden omdat het suikergehalte in het bloed te hoog kan zijn. Wanneer deze ziekte specifiek tijdens de zwangerschap ontstaat spreken we van 'zwangerschapsdiabetes'.

Zwangerschapsdiabetes

De verloskundige neemt tijdens elke controle een urinemonster. Hieruit kan onder andere bepaald worden of je te maken hebt met zwangerschapsdiabetes. Het is tijdelijke maar ernstige aandoening waar vrouwen last van kunnen hebben. Tussen de 1 à 2 procent van de zwangere vrouwen krijgt met deze ziekte te maken. In een zeldzaam geval kan het een aanhoudende vorm aannemen. Dit betekent dat de ziekte na de zwangerschap nog steeds aanwezig is.

Zwangerschapshormonen

Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding in je lichaam. De zwangerschapshormonen die tijdens de zwangerschap aanwezig zijn belemmeren de functionele werking van insuline. Hierdoor is de aanwezige insuline minder effectief geworden.

Welke personen hebben een verhoogde kans op het krijgen van zwangerschapsdiabetes?

Personen die ouder zijn dan 35 jaar hebben een verhoogde kans op het krijgen van deze aandoening. Hiernaast is er een verhoogd risico wanneer er diabetes in de familie voorkomt. Dit vergroot namelijk de kans op een erfelijke aanleg voor deze ziekte. Een miskraam in het verleden en een hogere bloeddruk kunnen eveneens het risicofactor verhogen. Een andere factor die meespeelt is je lichaamsgewicht. Het is hierdoor belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben waardoor je gewicht op peil blijft. Patiënten met zwangerschapsdiabetes hebben meestal een verhoogde hoeveelheid vruchtwater.

Hoe wordt de ziekte vastgesteld?

Door middel van een glucose-tolerantietest kan met zekerheid vastgesteld worden of je te maken hebt met zwangerschapsdiabetes. Dit onderzoek wordt ook wel 'GTT' genoemd. De patiënt dient bij deze test een suikerdrankje te drinken. Vervolgens wordt het bloed gecontroleerd en het bloedsuikergehalte gemeten. Aan deze waarde kan men bepalen of het daadwerkelijk zwangerschapsdiabetes betreft.

Gevolgen voor de moeder

De bloedsuikerspiegel kan bij een moeder met diabetes uit balans zijn. Dit zorgt voor een verhoogde kans op infecties. Er kunnen onder andere infecties in de blaas, nieren en baarmoeder ontstaan. Tevens kan de patiënt vaker dorst krijgen en hierdoor vaker de behoefte krijgen om te gaan drinken. Als gevolg hiervan moet de moeder meestal vaker naar het toilet.

Gevolgen voor het kind

De ziekte kan ervoor zorgen dat het kind groter wordt geboren dan een gezonde baby. Dit komt vanwege een te grote hoeveelheid suiker die de baby binnenkrijgt. Hierdoor maakt de baby meer insuline aan dan nodig is waardoor de overtollige glucose in zijn lichaam omgezet wordt in vet. Omdat het kind groter is dan een gezonde baby kan hij of zij te vroeg geboren worden. Dit zorgt ervoor dat het kind in een couveuse dient te komen. Het apparaat kan er namelijk voor zorgen dat de baby zorgvuldig in de gaten gehouden wordt. Tevens kan het kind tijdens de bevalling zelfs klem zitten. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om een keizersnee te ondergaan. Na de bevalling heeft de moeder extra verzorging nodig.

Hoe worden personen met zwangerschapsdiabetes behandeld?

Moeders die last hebben van deze aandoening dienen een streng dieet te volgen. Er wordt specifiek gelet op de hoeveelheid koolhydraten die men inneemt. Hiernaast worden zogenaamde 'snelle' koolhydraten vermeden. Snelle koolhydraten komen grotendeels in allerlei soorten snoepgoed voor.

Hoe lang kunnen vrouwen last hebben van zwangerschapsdiabetes?

In de meeste gevallen verdwijnt deze ziekte ongeveer een dag na de bevalling. Na anderhalve maand doet de dokter een controle van het bloedglucosegehalte. Hiermee kan namelijk gecontroleerd worden of de diabetes aanhoudend is. In zo'n 6 procent van de gevallen is de ziekte blijvend geworden. Er is een verhoogde kans op het krijgen van deze ziekte wanneer er bij een voorgaande zwangerschap de ziekte al een keer was geconstateerd. Hiernaast is er een verhoogde kans op het krijgen van een blijvende variant. Patiënten die extra vatbaar zijn dienen zorgvuldig onderzocht te worden.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaak, symptomen, behandeling1 op de 50 vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap te maken met zwangerschapsdiabetes. Het komt meer voor bij vrouwen die…
Zwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingZwangerschapsdiabetes: oorzaken, symptomen en behandelingEen zwangerschap verloopt niet altijd vlekkeloos, soms zijn er complicaties en moet men extra voorzichtig zijn. Vaak heb…
ZwangerschapsdiabetesZwangerschapsdiabetesIedere zwangere vrouw met diabetes mellitus in de familie heeft een verhoogde kans op het krijgen van een zwangerschapsd…
Wat zwangerschapsdiabetes isWat zwangerschapsdiabetes isZwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijg…

Het syndroom van Cotard ('Walking Corpse Syndrome')Het syndroom van Cotard ('Walking Corpse Syndrome')Het syndroom van Cotard is een psychische aandoening die ook wel bekend staat als de 'Walking Corpse Syndrome'. Personen…
De verschillende vormen van hepatitisDe verschillende vormen van hepatitisHepatitis, een term die mensen bekend in de oren klinkt. Toch weten de meesten niet zo heel veel over deze ziekte. Het v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.mamaenzo.nl/zwanger/gezondheid/zwangerschapsdiabetes
  • http://wij.nl/zwanger-info-complicaties/artikel/zwangerschapsdiabetes
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/zwangerschapsdiabetes/
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 23-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.