Oorontsteking bij volwassenen

Oorontsteking bij volwassenen Ondanks het feit dat oorontsteking bij kinderen meer voorkomt dan bij volwassenen, is het voor volwassenen belangrijk om te weten dat het ook bij hen kan ontstaan. Oorontsteking wordt veroorzaakt door een infectie aan de buis van Eustachius, vlakbij het binnenoor.

De buis van Eustachius

Deze vormt de verbinding tussen het binnenoor en de neusdoorgang en zorgt ervoor dat vloeistof uit de oren wordt afgevoerd en heeft tevens als functie, dat de druk aan de binnenkant van het lichaam gelijk wordt gehouden aan de druk van buitenaf, maar indien zich vloeistof of slijm ophoopt in de buis van Eustachius, kan er makkelijk een ontsteking ontstaan.

Er zijn veel situaties denkbaar waar bij een oorontsteking bij volwassenen kan ontstaan. Bij een verkoudheid is het mogelijk dat zich vloeistof verzamelt in de buis van Eustachius. Een volwassene hoeft niet noodzakelijk ziek te zijn om een oorontsteking te krijgen. Vaak wordt de ontsteking veroorzaakt door slijm die in de buis van Eustachius wordt geblazen bij het neus snuiten of door het niet verwijderen van vocht uit de oren na het douchen.

In één op de vier gevallen bij kinderen, wordt de oorontsteking niet veroorzaakt door een bacteriële infectie, maar door een virus. Virussen zijn ook vaak de oorzaak voor oorontstekingen bij volwassenen. Virusinfecties zijn over het algemeen veel moeilijker te bestrijden.

Complicaties bij volwassenen

Alhoewel infecties soms vanzelf weer over gaan, moet men wel rekening houden met complicaties. Indien deze complicaties in een vroeg stadium worden bestreden kunnen ze eenvoudiger ondervangen worden. Complicaties die betrekking hebben op oorontstekingen kunnen de volgende zijn: vocht in het oor,druk op het oor en pijn.

De reden waarom er druk en pijn kan zijn, is dat er een zwelling plaats vindt vanwege de ontsteking en er vocht wordt opgesloten. Deze zwelling drukt dan in het oor.

Een andere complicatie kan zijn een tijdelijke doofheid. Het geluid van buitenaf wordt dan tegengehouden door de zwelling in het oor, maar er zal geen schade worden toe gebracht aan het binnenoor indien de infectie wordt behandeld. Maar zelfs nadat de druk is afgenomen en de infectie is bestreden kunnen er nog vochtophopingen plaats vinden in delen van het oor.

Infectie behandelingen

Of het nu een bacteriële of een virus infectie betreft een infectie kan worden bestreden. Bij een bacteriële infectie is antibiotica noodzakelijk. Gelukkig zijn deze infecties makkelijk te behandelen.

Virus infecties zijn echter gecompliceerder voor wat betreft de behandeling, en soms is een myringotomy noodzakelijk, dit is een kleine operatie waarbij een klein plastic buisje in het oor wordt aangebracht. Dit fungeert als een afvoer om de druk die door de infectie wordt veroorzaakt af te bouwen. Het zorgt tevens voor de afvoer van het vocht wat zich nog in het oor bevindt. Dit kleine buisje blijft niet permanent zitten, het valt er na een tijdje vanzelf uit.

Preventie

Preventie tegen oorontsteking bij volwassen is eenvoudig. Neus spray verwijdert bacteriën en pollen die een ontsteking kunnen veroorzaken. Zelfs allergische stoffen kunnen op deze manier worden verwijderd. Het belangrijkste element in neus sprays is xylitol, wat op een natuurlijke manier de bacteriën bestrijdt voor dat ze de kans hebben om in het oor een ontsteking te veroorzaken.

Kauwgom waarin xylitol is verwerkt kan ervoor zorgen dat de druk verdwijnt en de pijn afneemt, terwijl de xylitol die in de mond en keelholte vrijkomt er voor zorgt dat voorkomen wordt dat de bacteriën passeren op weg naar het oor.
Studies hebben aangetoond, dat het gebruik van kauwgom met xylitol de kans op oorontstekingen reduceert.
© 2008 - 2024 Costaric, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorontsteking van het middenoor, symptomenOorontsteking van het middenoor, symptomenDe symptomen van een oorontsteking van het middenoor zijn een pijnlijk gevoel in het oor en het gevoel van druk dat op h…
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Oorontsteking kinderen: klachten en behandelingOorontsteking kinderen: klachten en behandelingOorontsteking of Otitis Media komt vooral bij jonge kinderen voor. Dit komt doordat bij kinderen de buizen van Eustachiu…

Wat te doen bij een nikkel allergie?Wat te doen bij een nikkel allergie?Terwijl velen van ons hebben gehoord van een huisstofmijtallergie, een honden of kattenallergie, een pinda allergie, glu…
De 4 grootste mythen over haaruitvalDe 4 grootste mythen over haaruitvalHet internet staat vol met bronnen en informatie over haaruitval, kaalheid en behandelingen. Jammer genoeg, zijn er ook…
Reacties

Marloes, 24-01-2015
Ik heb 1 week terug net na een zwemwedstrijd last gekregen van doofheid. het water in het bad was heel erg vies en warm. nu (8 dagen later) ben ik nog steeds doof en komt er vocht uit mijn linkeroor. Sommigen mensen zeggen dat je een druppel slaolie in je oor kan doen. is dit wel verstandig? maakt het uit of je sla of olijf olie gebruikt? Reactie infoteur, 27-01-2015
Marloes,

Ga even langs bij de huisarts. Deze kan je situatie het beste beoordelen.

Elliza, 27-04-2014
Hallo Allemaal
ik ben 42 jaar ook bij mij is terugkomende trommelvlies klachten begonnen dit was na het ongelukje in 2008 met wattenstaafje.
Kno arts zag heel klein rood vlekje hij kon niet zeggen of dit schuurtje was geweest die nu aan het genezen was of dat een infectie iritatie was begonnen, kno arts zei enkel het gaat vanzelf wel over.
Vanaf 2008 zijn de klachten komen en gaan met name vliegreizen.ik herrinnerde mij dat de zelfde linker oor in jeugd middenoor ontsteking opgelopen was maar later nooit meer last van gekregen tot 4 jaar geleden vaker weer met vlieg reis ben begonnen.
In de vliegtuig met opstegen en dalen kreeg ik in linker oor ontzettende steek pijn, vervolgens op vacatie dichte trommelvlies gruis doof gevoel 2 weken later op de vacantie plek waren deze klachten weer weg.
Tot 2 jaar geleden klachten beleven vaker terug komen en gaan.
Tot nu laatste 1 jaar klachten zijn erger terug gekomen, ook weer 3x vliegreis gemaakt, hierdoor is het opgewekt denk ik, momentheel heb ik dag en nacht drukkende verstopt gevoel op de linker trommelvlies soms kleine steekjes pijn en het ergste is stofzuiger geruis niet ophoud, hierdoor mijn concentratie wordt weggenomen, erg moe, onrustig heel soms misselijk, pijn achter in mijn oogbol.

Wegens dat de kno artsen ziekenhuis haarlem mij 3 jaar geleden nooit mij attendeerde voor aanraking met water of vliegreizen (vlieg oordopjes te gebruiken ) ik ben zelf door schade en schande zal ik maar zeggen achter gekomen door lezen op internett, om kleine maatregelen te nemen om nog meer schade voorte komen in aanwezige zwakke trommel vlies.

Het Kno arts in Haarlem heb ik laten vervallen wat ik eigenlijk eerder had moeten doen!
ik heb nu zelf Second Opinion gevraagd voor gespecialeerde kno arts die operaties zelf uitvoerd en langer ervaringen heeft met oorontstekingen en troumas in trommelvlies (Dokter Tanink ) afspraak gemaakt in Rotterdam maasstad ziekenhuis.
Volgende week wordt ik voor twede gesprek opgeroepen voor CT SCAN vervolgens wat de schade opgelopen is in de jaren.
ik hoop dat de gruis geopareedt kan worden al wordt ik linkerkant helemaal doof,
maar dan kan ik gezond verder met rechter gehoor!
ik zal zeker verder op deze forum vervolg terug schrijven.
iedereen sterkte en ga aub niet langer wachten met uw klachten! want als er iets niet klopt dan voelt u zelf het beste!

Ik had ook willen weten van Mw Jasmijn, 30-06-2013 01:03 hoe is het gegaan met uw operatie (kunstschedeld),wat is resultaat nu, zijn de klachten vermindert? hoop dat u geen last meer van heeft.

En mw José, 21-11-2010 11:07 had ook klachten van 3 jaar lang of langer? en op 12-07-2012 09:40 schreef U heeft ook operatie gehad? welke operatie was dat en welke ziekenhuis?
zou erg op prijs stellen voor antwoorden zodat ook voor alle andere lezers deze informatie nuttig kan gebruiken,

met vriendelijke groeten
elliza uit haarlem Reactie infoteur, 28-04-2014
Heel veel sterkte toegewenst Eliza.

Lobo, J. E., 09-04-2013
Ik heb vooral aan mijn linkeroor pijn en is soms door houding, denk ik, last van alsof er
vocht inzit. bij het blazen door mijn neus, (als de druk in een vliegtuig) komt er even een verlichting. bij te lang wachten is het alsof ik eevenwichtstoonis heb. Het is ontstaan in een klimaat waar 32 gr is en vochtig en nu weer in Nederland, blijf ik het houden, ondanks het gebruik van Otrivin, 6x p.d. nu al vier dagen lang. Kan iets dergelijks bij een leeftijd van 76 jr. lang duren en wat voor gevolgen kunnen er komen? Reactie infoteur, 09-04-2013
Jose Henny,

Het lijkt me het beste om even een bezoek aan de huisarts te brengen, en deze er even naar laten kijken.

Sterkte

Mark, 28-01-2010
Nu schiet mij te binnen dat ze allebei besmet zijn met het herpesvirus. En de vraag wat nu door mijn hoofd spookt ben ik besmet en heb ik het virus in mijn oor? KAN DIT?

Dit is mogelijk. Besmetting kan echter slechts plaats vinden als er sprake was van actieve blaasjes of wondjes bij de andere partij. Reactie infoteur, 28-01-2010
Mark,

Bedankt voor je reactie.

Anja, 12-10-2009
Hoi heb ook vocht in de buis van Eustachius, dit is al weken aan de gang, Maar is het ook normaal dat het slikken pijn doet.Ook met drinken is het pijnlijk. Reactie infoteur, 12-10-2009
Anja,
Breng eens een bezoekje aan je huisarts.

Succes

Harry, 27-05-2009
Ik heb regelmatig last van ontstoken buis van eustachius. Niet echt oorpijn. Gevolg is o.a. dat ik geen druk kan nivelleren. Ik gebruik op doktersadvies Nasonex, wat naar mijn gevoel niet echt helpt. Ook op dit moment heb ik er weer last van. Echter as. vrijdag moet ik gaan vliegen. Zijn er risico's of bestaat er iets wat de buis van eustachius vrij maakt? Reactie infoteur, 27-05-2009
Als je a.s vrijdag gaat vliegen, is het wel kort dag. Maar ik zou proberen morgen nog even bij de huisarts langs te gaan. Hij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kan je mischien nog iets voorschrijven. In ieder geval een goed en veilige vlucht toegewenst.

Madelin, 10-04-2009
Er wordt hier erg positief gesproken over xylitol.
Maar in welke hoeveel heid kunnen we xylitol veilig gebruiken? Dokter adviseertd niet langer dan 3 dagen xylitol te snuiven maar vergeet daatbij te vragen of ik nog andere produkten met xylitol gebruik.
xylitol is helemaal niet natuurlijk maar syntetisch en is jaren geleden al door de FDA als kankerverwekkend bestempeld!
Veroorzaakt metabole aandoeningen, nierstenen, misselijkheid, verstoord het orientatie vermogen, flauwvallen en zelfs overlijden.Dit is wel even meer dan de misselijkheid of diaree die bij de bijsluiter vermeld staat.
Raar toch dat niemand zich hier wat van aan trekt.
Wat ook helpt is een zoutoplossing opsnuiven, dit reinigt de neus en en verminderd de zwelling van de slijmvliezen.
Spray met xylimetaziline gaat de slijmvliezen juist meer irriteren bij telang gebruik. Dan lijkt het alsof je nogsteedfs de zelfde problemen hebt met je neus en je oren maar deze keer wordt het veroorzaakt door het medicijn wat je gebruikt! Reactie infoteur, 11-04-2009
Bedankt voor je reactie. Het is zinvol om zo veel mogelijk informatie te verzamelen, en bij twijfel altijd je huisarts te raadplegen. En inderdaad aan elk voordeel zit vaak een nadeel.

M. K. Lotens, 02-03-2009
In het artikel is niet gesproken over het trommelvlies. Het trommelvlies is bij mij iets naar binnen 'getrokken' vlgs. huisarts. Verder doof, veel, vaak en hard oorsuizen, en kleine pijnprikkels. De huisarts verwees mij naar de kno-arts waar ik over 1 week terecht kan. Dit alles betreft mijn linker-oor en dit al enkele maanden. Is deze gang van zaken juist? Reactie infoteur, 03-03-2009
Het is heel verstandig om hiervoor een KNO arts te consulteren.Hij/zij zal op basis van de klachten een goede diagnose kunnen stellen. Succes!

Costaric (128 artikelen)
Laatste update: 24-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.