Collageen kan pijn, vergroeiing, tumor en kanker veroorzaken

Collageen kan pijn, vergroeiing, tumor en kanker veroorzaken Veel mensen nemen bewust collageen-supplementen in, om daarmee de huid, haren en nagels met de jaren er mooi en gezond uit te laten zien. Collageen is nodig voor het lichaam en het ondersteunt vele processen. Het veronderstelt dat het ongeacht de mate van inname niet schadelijk voor ons is, maar niets is minder waar. Als men er te veel van binnenkrijgt, kan het tot pijnlijke klachten, vergroeiingen, tumoren en potentieel kanker leiden. Wat is collageen, hoe kan het de gezondheid negatief beïnvloeden en wat zijn bij overmatige collageen-inname de adviezen? Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Collageen vs. pijn, vergroeiing, tumor en kanker


Wat is collageen?

Collageen is een onmisbaar bestanddeel van het lichaam en is een belangrijke proteïne (eiwit) waarmee de extracellulaire matrix in stand wordt gehouden (1). Het komt overal en in alle weefsels voor en vertegenwoordigt 25% tot 35% van het totale lichaamsproteïne-aandeel (2). Dit geeft aan dat we niet zonder collageen kunnen en inname ervan ogenschijnlijk geen negatieve invloed op ons kan hebben. Vanwege de positieve eigenschappen wordt het als additief volop in voedings- en schoonheidsproducten toegevoegd. Collageen kan daarentegen een negatieve (potentieel zeer schadelijke) keerzijde hebben. Hoe kan collageen pijnlijke kwalen, pijn in weefsels, botpijn, vergroeiingen, tumoren en kanker veroorzaken?

Gezondheid bevorderend

Omdat collageen noodzakelijk is voor uiteenlopende lichaamsfuncties, heeft de inname ervan een gunstige werking op deze functies. Oftewel het heeft een goede werking op de gezondheid. Een tekort kan uiteenlopende complicaties veroorzaken. Collageen zorgt voor gezonde gewrichten, botten, kraakbeen, spieren, huid, haar en nagels. Het lichaam maakt collageen op een natuurlijke wijze aan, waarnaast het eveneens aan voeding en supplementen onttrekt. Omdat collageen het voornaamste bestanddeel van de huid is (3) en de aanmaak met het ouder worden afneemt, zal de huid met de tijd ook ouder lijken. Dit kan worden aangevuld middels supplementen. Collageen wordt zodoende als gezondheids- en schoonheidsproduct gebruikt.

Zwangerschap, osteoporose en collageen

Is de vrouw zwanger dan ondergaat het lichaam veel veranderingen, waarbij relatief veel energie benodigd is. De zwangere is genoodzaakt om meer energie dan normaal binnen te krijgen en gaat ook meer eten. Een noodzakelijk bestanddeel voor de groei van de baby is collageen en dat wordt daarom aan voeding als ook het vrouwelijke lichaam onttrokken. Een manier om collageen en calcium te verkrijgen is door het aan het skelet te onttrekken. De groei van de vrucht zal dus ten laste van de gezondheid van de moeder geschieden. Om osteoporose daarbij te vermijden wordt dagelijkse proteïne-inname aanbevolen (4/7), waartoe collageen-proteïne kan worden gebruikt. Tijdens de zwangerschap houdt collageen een gezonde botconcentratie in stand, waarnaast het gezonde huid, haar, nagels bevordert en gewrichtspijn voorkomt. Aan de andere kant kan collageen een verhoogde botconcentratie veroorzaken (5) en dat kan tot aanverwante klachten zoals botpijn leiden.

Invloed van overmatige inname

In het geval van schoonheidsproducten wordt het als collageen peptide verkocht/gebruikt, waarbij de peptide als stimulus wordt gebruikt. Overmatige inname leidt tot te veel stimulatie door collageen, waardoor de gezondheidsvoordelen teniet worden gedaan. Het heeft dan een averechtse werking. Overstimulatie van specifieke lichamelijke processen kan dan tot woekering leiden. Daarbij kan het om ontstekingen met pijn als ook (schadelijke) vergroeiingen gaan. Omdat het standaard in vele voedingsproducten zit, krijgt het lichaam over het algemeen voldoende ervan binnen. Als het wordt aangevuld middels supplementen kan de kritische grens worden overschreden. Daarnaast kan het ook zijn dat zeker voedsel er relatief meer van bevat en men eveneens een eenzijdig dieet heeft. Die combinatie kan tot overmatige inname leiden met alle gevolgen van dien.

Wat kunnen de nadelige consequenties zijn?

Krijgt een persoon veel collageen binnen waarbij het de persoonlijke kritische grens heeft overschreden, dan dient het te worden opgeslagen, afgebroken en/of afgevoerd. Omdat collageen nodig is bij vele lichamelijke processen, kan het in principe overal in het lichaam worden opgeslagen of afgebroken. Logica dicteert dat opslag en afbraak voornamelijk zal voorkomen ter plaatse van relatief veel energievergende lichamelijke processen. Daarbij valt te denken aan de organen, hersenen en specifiek ook de voortplantingsorganen en borsten. Normaal zal collageen weefselaanmaak en gezond weefsel instandhouden. Als de normale persoonsafhankelijke grens is overschreden kan dit tot overmatige weefselaanmaak leiden. Afhankelijk van de plek alwaar de aanmaak geschiedt, zullen de klachten ontstaan.

Onverklaarbare pijn

Een teveel aan collageen kan in uiteenlopende weefsels worden gedeponeerd. Het kan een verhoogde botconcentratie boven het optimale niveau veroorzaken, waardoor inwendige botpijn kan worden veroorzaakt. Daarnaast kan het tot botvergroeiing leiden, waardoor bijvoorbeeld zenuwen in de knel komen met onverklaarbare 'uitstralende pijn' tot gevolg. Omdat het collageen bij voorkeur ter plaatse van energievergende lichamelijke processen zal neerslaan, zullen ook daar (pijnlijke) problemen ontstaan. Het kan bijvoorbeeld aanleiding zijn voor pijnlijke gespannen borsten, aangezien daar de melkklieren en meerdere lymfeklieren zitten. Let wel, ook overmatige zuren in het lichaam zullen pijnlijke klachten geven.

Ongewenste weefselgroei, tumoren en kanker

De Journal of Translational Medicine geeft in 'The role of collagen in cancer' oftewel 'De rol van collageen in kanker' het volgende aan: "the most abundant matrix protein polymers are collagens, which increase tumor tissue stiffness, regulate tumor immunity and promote metastasis" (6) en is vertaald: "de meest voorkomende matrix-eiwitpolymeren zijn collagenen, die de stijfheid van tumorweefsel verhogen, tumorimmuniteit reguleren en metastase bevorderen". In deze staat metastase voor de ontwikkeling van secundaire kwaadaardige vergroeiingen op afstand van een primaire kankerbron. Oftewel het houdt aanwezige tumoren in stand en versterkt deze, het stimuleert de weerstand van de kanker tegen schadelijke stoffen en bevordert verspreiding. Deze combinatie houdt in dat collageen een sterke stimulus is van tumoren en ongewone vergroeiingen. "In addition, extensive collagen deposition is the main pathological characteristic of some cancers, for which sufficient therapeutic applications are lacking, resulting in the poor survival outcomes of patients" (6) en is vertaald: "bovendien is uitgebreide collageenafzetting het belangrijkste pathologische kenmerk van sommige vormen van kanker, waarvoor voldoende therapeutische toepassingen ontbreken, wat resulteert in slechte overlevingsuitkomsten van patiënten". Collageen kan ongewenste vergroeiingen, tumoren en kanker veroorzaken, waarnaast het de conditie/ziekte in stand houdt en potentieel verspreiding stimuleert. Let wel dat omtrent de relatie tussen collageen en kanker anno 2020 één en ander in een onderzoeksfase zit en conclusies daarom nog niet definitief zijn.

Advies bij klachten

Zijn er pijnlijke klachten terwijl men volop collageen inneemt, dan is ermee stoppen het devies. De pijnlijke klachten zullen in de meeste gevallen afnemen en/of verdwijnen. Daarnaast kan de pijn (lokale ontsteking) ook door toedoen van een teveel aan zuren (melkzuur, urinezuur) worden veroorzaakt en zal ontzuren* (8) gecombineerd met het vermijden van collageen helpen. Let wel dat zuren eveneens aanleiding van tumoren en kanker kunnen zijn, waarbij het gezwel ook door een zure omgeving in stand wordt gehouden. Een combinatie van zuur tezamen met teveel collageen is daarom absoluut niet gewenst. Zijn er vergroeiingen, tumoren of is er kanker geconstateerd, dan geldt uiteraard voorgaande devies, stop met de inname van collageen en ontzuur. Afhankelijk van de gevorderdheid van de vergroeiing kan de conditie/ziekte afnemen. Uiteraard dient dit advies te worden gecombineerd met de mening van de behandelend oncoloog.

Preventief advies

De inname van collageen heeft voors en tegens. Het is een nodige proteïne waarmee uiteenlopende lichamelijke functies in stand worden gehouden. Hoeveel iemand kan innemen, is uiteraard per persoon afhankelijk. Sommige mensen kunnen collageenvoedingssupplementen innemen om er gezond en mooi uit te zien, zonder nadelige consequenties ervan te ondervinden. Een te hoge concentratie kan echter tot uiteenlopende aandoeningen leiden. Is men snel gevoelig voor aandoeningen, komt men uit een familie met veel kankergevallen dan is het aan te bevelen om collageeninname te beperken dan wel om collageensupplementen te vermijden. Ook eenzijdige voedselinname kan slecht zijn en gevarieerde maaltijden zijn daarom belangrijk.

Heeft men pijnlijke klachten, vergroeiingen of kanker dan is het noodzakelijk om met collageeninname te stoppen en om te ontzuren*. Het is van belang om dit in samenspraak te doen met de behandelend arts en dient aanvullend advies als zodanig te worden ingewonnen.

* Ontzuren wordt door de medische wereld op het moment van schrijven als een alternatieve behandelingsmethode beschouwd.
© 2020 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn in botten; de mogelijke oorzaken van botpijnPijn in botten; de mogelijke oorzaken van botpijnBotpijn is zeer vervelend, pijnlijk en beperkt het dagelijks functioneren. De pijn in de botten kan verschillende oorzak…
CA 125, CA 15-3 bloedtest indicator borst- en eierstokkankerCA 125, CA 15-3 bloedtest indicator borst- en eierstokkankerDoor toedoen van borst- en eierstokkanker komen er in het lichaam bepaalde kankerantigenen voor. Ondanks dat die antigen…
Bottumor: Soorten, symptomen, behandeling en prognoseBottumor: Soorten, symptomen, behandeling en prognoseEen bottumor ontstaat door een abnormale groei van cellen in een bot die zich tevens ongecontroleerd delen. Deze tumor i…
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…

Immuniteit en afweer: de B-cel en antistoffenImmuniteit en afweer: de B-cel en antistoffenB-cellen zijn witte bloedcellen die bijdragen aan de afweer van de mens. Ze zorgen samen met andere cellen dat ziektever…
Nieren en urinewegen: antidiuretisch hormoon (ADH)Nieren en urinewegen: antidiuretisch hormoon (ADH)De nieren hebben meerdere belangrijke functies. Ze halen afvalstoffen uit het bloed en voeren die af via de urine. Ook m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Naturwohl-gesundheit, Pixabay
  • https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/complementary-and-alternative-treatments/types-of-complementary-treatments/collagen/
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Collagen
  • https://gezonderleven.com/8-voedingsmiddelen-met-het-meeste-collageen-voor-je-huid/
  • https://sprooslife.com/is-collagen-safe-during-pregnancy-and-breastfeeding/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3750261/
  • https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-019-2058-1
  • https://www.motherandbaby.co.uk/pregnancy-and-birth/pregnancy/collagen-in-pregnancy
  • https://www.sohf.nl/nieuws/ontzuren-belangrijk-voor-je-gezondheid
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.