CA 125, CA 15-3 bloedtest indicator borst- en eierstokkanker

CA 125, CA 15-3 bloedtest indicator borst- en eierstokkanker Door toedoen van borst- en eierstokkanker komen er in het lichaam bepaalde kankerantigenen voor. Ondanks dat die antigenen altijd al aanwezig zijn, zal het bij een specifieke kankersoort een duidelijke piek of verhoging geven. Door gebruik te maken van bloedtesten kan een indicatie worden verkregen of er sprake is van kanker en of de behandeling aanslaat. Wat houden de CA 125 en CA 15-3 bloedtesten kanker in?

CA 125, CA 15-3 bloedtesten kanker


Wat wordt er getest?

Beide bloedtesten hebben tot doel om een verhoogde piek van specifieke kanker-antigenen aan te tonen. Deze antigenen zitten standaard in ons bloed. Indien het wordt voortgebracht door kanker, dan zal het overmatig in het bloed aanwezig zijn. Voor specifieke kankersoorten is bekend, welke antigenen verhoogd aanwezig zijn en dus kan daarop worden gecheckt. De bloedtesten zijn speciaal bedoeld om bij de vrouw eierstokkanker en borstkanker aan te tonen.

Indicator voor maligne vorming

Indien kanker tot vorming komt, start het als kleine vergroeiing. Dat houdt in dat er slechts op celniveau veranderingen optreden, waardoor een begin wordt gemaakt met kankervorming. Oftewel in het primaire beginstadium is kanker nog niet direct herkenbaar als tumor, vergroeiing of kanker. Omdat er reeds wel maligne-groei aanwezig is, heeft dat gevolgen voor de samenstelling van het bloed. Naarmate er meer kankercellen aanwezig zijn, zullen antigenen qua hoeveelheid toenemen. Het vormt daarbij een tumormerkstof, zodat de vorming, groei en behandeling kan worden gecontroleerd. Oftewel met een bloedtest kan een indicatie worden verkregen of iemand in de nabije toekomst een bepaalde kankervorm kan krijgen. Daarnaast wordt het gebruikt om de invloed van een bepaalde behandeling met de tijd in de gaten te ouden. Gunstige behandeling zorgt ervoor dat het antigeengehalte daalt.

Twee verschillende bloedtesten kanker

Door de afname van bloed kan worden onderzocht, hoeveel tumormerkstof er in het lichaam aanwezig is. Specifiek voor de vrouw zijn twee kenmerkende bloedtest ontwikkeld, zodat aan het vrouwelijke geslacht gerelateerde kanker kan worden herkend. Er is het volgende onderscheid.

Eierstokkanker

Hierbij wordt het CA 125-gehalte in het bloed onderzocht. Normaal komt dit standaard in bloed voor, echter zal het een waarde hebben van minder dan 35 U/ml. Daarnaast kan het voorkomen dat de waarden eveneens verhoogd zijn door toedoen van een zwangerschap, goedaardige tumoren, levercirrose en ontstekingen aan de pericard- (hartzakje) of thoraxvlies (longen). Uiteraard dienen deze aandoeningen te worden uitgesloten. Is daar geen sprake van en is de waarde veel meer dan de gestelde 35 U/ml, dan heeft men verhoogde kans om eierstokkanker te krijgen of te hebben. Bij een medische ingreep wordt vooraf het antigeengehalte gemeten, zodat tijdens de behandeling de invloed kan worden aangetoond. Dalen de waarden dan slaat de medicatie aan. Daarnaast kan tijdens de nazorg preventief de waarde worden gecontroleerd om recidive uit te sluiten.

Borstkanker

De bloedmarker CA 15-3 is een kankerantigeen dat voornamelijk voorkomt bij borstkanker danwel melkklierkanker. Standaard heeft de vrouw het in het lichaam, doordat ook het normale melkklierweefsel het antigeen aanmaakt. Indien er echter sprake is van een vermoedelijke kanker, dan zal het aandeel aanzienlijk stijgen. Het vormt daarmee een duidelijke indicator dat men een tumor kan hebben. Let wel ook andere kankersoorten maken deze specifieke bloedmarker aan. Vaak wordt de test gebruik om te controleren of de tumor na behandeling geheel is verdwenen of dat het onverhoopt terugkomt. Daarnaast wordt het gebruikt in aanvulling op andere onderzoeksmethoden van de borsten. Denk aan de foto maar ook het geslachtshormoongehalte. Normaal wordt het niet toegepast om vooraf borstkanker te kunnen herkennen, terwijl dit in het buitenland soms wel het geval is. Dit heeft te maken met het feit dat slechts dertig procent van de vrouwen met borstkanker een verhoogd niveau hebben. Oftewel het kan slechts als indicator worden gebruikt! Normaal dient het onder 30 U/ml te liggen. Indien er een afwijking is, dan is het een signaal voor borstkanker. Let wel het kan verhoogd zijn door toedoen van zwangerschap, leveraandoeningen, darm- en longkanker. Is er een aanzienlijke piek dan zal de patiënt vaak uitzaaiingen hebben.

Laat u goed informeren omtrent de invloed en consequenties van de bloedtesten. Het vormt een indicator van kanker en dient daarmee serieus te worden genomen. Aanvullend onderzoek kan de aanwezigheid van kanker bevestigen of uitsluiten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tumoren, oftewel kankerTumoren, oftewel kankerTegenwoordig hoor je veel om je heen over mensen die kanker hebben (gehad). Het woord ‘kanker’ heeft dezelfde werking al…
Symptomen van kanker bij honden herkennenSymptomen van kanker bij honden herkennenHoe kun je symptomen van kanker bij honden herkennen? Op welke symptomen moet je letten? Kanker bij honden klinkt als ee…
Symptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij katten herkennenSymptomen van kanker of tumoren bij de kat herkennen. Bij honden komt kanker veel vaker voor, maar ook katten kunnen er…

TNM/G en Ann Arbor systeem: in welk stadium zit kankerTNM/G en Ann Arbor systeem: in welk stadium zit kankerKanker is altijd een levensbedreigende ziekte. Des te eerder het kan worden vastgesteld des te gunstiger zijn de kansen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vierdrie, Rgbstock
  • http://www.uwbloedserieus.nl
Reacties

Anita, 08-08-2018
Bij de ca 125 krijg ik geen duidelijk antwoord wanneer men nu spreekt van eierstokkanker. 1e controle 59, 2e was 57, nu de derde 61. Terwijl de waarde tussen 0-35 ligt. Reactie infoteur, 09-08-2018
Het gaat hier om indicatoren, welke ter interpretatie tezamen met andere gegevens worden gebruikt.

Marianne, 12-02-2016
Bij mij is de CA 15-3 waarde vastgesteld op 41. Dit is een oplopende waarde. Vorige keer zeiden ze dat het van 0- 50 ging. Dus als ik nu 41 heb is 50 dan weer foute boel? Ik krijg van die vage antwoorden. Kan met alles goed omgaan, maar onzekerheden kan ik niet aan. Wil gewoon weten hoe het zit. Hopelijk kunt u me wat verder uitleggen? Reactie infoteur, 14-02-2016
De CA 15-3 waarde moet normaal onder de 30 liggen. Bij een hogere waarde dan kan er iets aan de hand zijn. Dit kan niet met zekerheid worden gesteld, aangezien de waarden een indicator zijn. Neemt de waarde met de tijd toe, dan is verder onderzoek noodzakelijk.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.