De langste man ter wereld: langste man ooit en anno 2017

De langste man ter wereld: langste man ooit en anno 2017 De langste man ter wereld, ooit gemeten en ooit geleefd, was Robert Pershing Wadlow. Hij werd 2,72 lang. Wadlow werd geboren op 22 februari 1918 in Amerika. Bij zijn geboorte woog Robert Wadlow 8 pond en 6 ons. Al snel begon hij extreem snel te groeien en groeide uit tot een reus. Bij zijn dood woog hij bijna 230 kilo. Hij overleed aan bloedvergiftiging en werd slechts 22 jaar. Maar wie is op dit moment de langste man ter wereld? In 2017 is Sultan Kösen met 2,51 m officieel de langste (nog levende) man ter wereld.

Leonid Stadnik

Leonid Stadnik woonde in de Oekraïne en werd 2,57 m lang. Hij overleed in augustus 2014 op 44 jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Als officiële recordhouder volgde Leonid Stadnik de Chinees Bao Xishun (2,36 m) op, om in het Guinness World Records Book als langste man ter wereld te worden opgenomen. Leonid Stadnik stond echter niet graag in de belangstelling en hij wilde met zijn lengte ook niet opgenomen worden in officiële records, daarom ging de eer van de officiële titel 'Langste man ter wereld' naar de in Turkije woonachtige Sultan Kösen (2,51 m).

Sultan Kosen in 2010 / Bron: Helgi Halldórsson , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Sultan Kosen in 2010 / Bron: Helgi Halldórsson , Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Sultan Kösen

Sultan Kösen meet als hij recordhouder wordt ruim tien centimeter minder dan Stadnik, namelijk 2,46 m. Zijn officiële lengte is echter nog verder omhoog gegaan, namelijk naar 2,51 m. Het ziet ernaar uit dat hij nog steeds groeit. Sultan Kösen, die sinds 2014 als langste man ter wereld geregistreerd staat, werd namelijk zo lang als gevolg van een tumor die groeihormonen produceert. Hij trouwde in 2013 met een vrouw van gewone lengte. Of hij nog steeds snel doorgroeit in lengte is in 2017 niet bekend maar het lijkt niet waarschijnlijk dat hij continu zal blijven doorgroeien. Tegenwoordig kan men namelijk veel tegen ongewenste lengtegroei ondernemen met behulp van medicatie. De kans is groot dat de lengtegroei dus ook bij hem wordt afgeremd. Robert Wadlow zal daarom waarschijnlijk voor 'altijd' als langste man ter wereld in de geschiedenisboeken blijven staan.

Officieel de langste man in 2017: Sultan Kösen

De officieel in het Guinness Book of Records geregistreerde 'langste man in 2017' (die dan nog in leven is) is dus Sultan Kösen. Sultan woont in Turkije waar hij in 1982 geboren werd. Hij voorziet in zijn levensonderhoud als boer, hoewel hij met krukken lopen moet omdat hij veel last heeft van zijn lengte.

Oorzaak lichaamslengte van Sultan Kösen

De enorme lengtegroei van Sultan Kösen is het gevolg van een tumor in een deel van de hersenen, genaamd de hypofysen.

Robert met zijn vader / Bron: media.liveauctiongroup.net, Wikimedia Commons (Publiek domein)Robert met zijn vader / Bron: media.liveauctiongroup.net, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Robert Wadlow was de langste man ter wereld die ooit geleefd heeft

Robert Wadlow ging de geschiedenis in als de langste man die (naar men weet) ooit geleefd heeft. Toen hij een half jaar oud was woog Robert Wadlow al 15 kilo, en toen hij anderhalf jaar oud was, ruim 30 kilo. Op zijn negende droeg hij zijn vader (die een gewone lengte had) al voor de grap de trap af. Ook zijn moeder had een gewone lengte. Op zijn achtste jaar was Robert ongeveer 1,80 meter lang. Op zijn dertiende ging hij op scouting en stak hij dus zeer ver boven zijn groepsleden uit.

Lichamelijke ongemakken Wadlow

Wadlow ondervond veel hinder van zijn lange lichaam. Niet alleen had hij ernstige pijnklachten in botten, spieren en gewrichten, ook verzwakten zijn benen snel omdat deze zijn enorme gewicht niet konden dragen. Daarom kreeg hij ook pijn, daar zijn botten te snel groeiden.

Geestelijke ongemakken

Regelmatig had Robert Wadlow ook last van depressiviteit, hoewel hij van nature een opgewekt karakter had. Robert was wel een knokker, hij probeerde zoveel mogelijk een normaal leven te leiden, en alhoewel hij het niet prettig vond om als bezienswaardigheid beschouwd te worden, had hij er wel begrip voor dat mensen hem een bezienswaardigheid vonden. Daarom poseerde hij soms met mensen als ze daar om vroegen. Er bestaan verschillende foto's van Robert Wadlow met mensen van normale lengte naast hem, waardoor het verschil in lengte tussen hem en anderen, goed te zien is.

Over het leven van Robert Wadlow

Robert Wadlow was op zijn extreme lengte na, een heel gewone jongen. Hij verzamelde postzegels en stond bekend als rustig en vriendelijk. Hij had een sterke band met zijn moeder, Addy Wadlow. Hij had een vrolijk karakter en bleef ondanks zijn ziekte meestal opgewekt en hij positief ingesteld. Ook ging hij gewoon naar school en probeerde aan zijn toekomst te werken. Hij ondervond echter veel fysieke hinder van zijn snel groeiende lichaam, waardoor hij vaak pijn had en ook verzwakte. Ook mentaal had hij het niet altijd gemakkelijk, maar hij had toch goed met zijn uitzonderlijke groei leren omgaan. Als kind ging hij net als andere kinderen, naar de padvinderij. Ook zat hij op een gewone school, waar ze wel een aparte tafel en stoel voor hem hadden aangeschaft. Hij kon goed leren en hij leek in principe nog een hele toekomst in het vooruitzicht te hebben. Maar helaas zou zijn lengte hem toch al op jonge leeftijd noodlottig worden.
Bron: Doug Coldwell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Doug Coldwell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Gezondheid en overlijden Robert Wadlow
Ondanks zijn enorme lengte, was Wadlow in zijn jeugd verder altijd vrij gezond geweest. Hij had soms last van zijn grote voeten. Zijn voeten (en benen) bleven doorgroeien en naarmate hij langer werd kreeg hij steeds minder gevoel in zijn voeten. Dit had te maken met de doorbloeding van de voeten. Het hart van Robert Wadlow moest hard werken om ook de voeten van voldoende bloed te voorzien en door zijn aanhoudende groei ontstonden er dus problemen met de doorbloeding. Aangezien Wadlow op den duur nog maar weinig gevoel in zijn voeten had vormden zich sneller blaren, die hij pas ontdekte als ze eenmaal ontstoken raakten. Dit moest steeds goed in de gaten gehouden worden om bloedvergiftiging te voorkomen. Hij is uiteindelijk op 15 juli in 1940 in zijn slaap overleden aan bloedvergiftiging, ontslaan door een dergelijke ontstoken blaar aan zijn rechtervoet. Toen hij stierf was hij 2,72 cm lang en pas 22 jaar oud.

De oorzaak van extreme lengte van Wadlow

Wadlow was niet alleen extreem lang, maar door zijn lengte ook erg zwaar. Hij woog rond zijn twintigste al 222 kilo en toen hij stierf woog hij tussen de 200-230 kilo. Hij at gemiddeld 8000 calorieën per dag. Zijn voeten waren 47 centimeter lang en zijn handen waren ruim 32 centimeter lang. Robert Wadlow had twee broers en twee zusters. Zijn hadden een gemiddelde lengte. De reden voor zijn extreme groei was een probleem in de hypofyse, waar groeihormonen worden aangemaakt en wat bij Wadlow overactief was. Tegenwoordig kunnen dergelijke ‘afwijkingen’ goed behandeld worden met medicijnen. Omdat hij zo lang was werd Robert Wadlow zijn hele leven gevolgd door het Guinness Book Of records. Daarom werd hij regelmatig gewogen en gemeten. De kist die voor zijn begrafenis getimmerd werd was 3,28 lang, 81 centimeter breed en 76 centimeter diep.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuzengroei, gigantisme, hypersomieReuzengroei, gigantisme, hypersomieReuzengroei of gigantisme: symptomen, by de baby, behandeling. Reuzengroei komt voor bij baby's, kinderen en volwassene.…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
Dwerg- of reuzengroeiDe kleinen leven in een te grote, en de groten leven in een te kleine wereld. De één moet de hele dag bukken, de ander m…
Afwijkende groei door stoornissenAfwijkende groei door stoornissenWij Nederlanders zijn behoorlijk lang en zijn de in loop der jaren langer geworden. De gemiddelde lengte van een Nederla…

De ziekte van behçetNog nooit over de ziekte van behçet gehoord? Voor ik mijn GIP had gemaakt wist ik ook niet dat deze ziekte bestaat. Het…
Het syndroom van Lesch Nyhan: symptomen en behandelingHet syndroom van Lesch Nyhan: symptomen en behandelingHet Lesch-Nyhan syndroom (LNS) is een zeldzame en erfelijke aandoening. Patiënten hebben last van diverse lichamelijke e…
Bronnen en referenties
Reactie

Angelica, 30-03-2013
Ik ben 9 en 1.36 dus ik ben precies goed voor mijn leeftijd maar ik ben wel te slim voor mijn leeftijd. ik zou nu in groep 4 moeten zitten maar ik zit in groep 6 en als je dat niet geloofd moet je het zelf weten Reactie infoteur, 01-04-2013
We geloven je wel hoor, gelukkig hoor je dit steeds vaker. Ik ken een meisje die zelfs 4 klassen moest overslaan, en toen verveelde zich gelukkig eindelijk een stuk minder. Dus maak je er niet te veel zorgen om, eens een klas overslaan is normaal. Het mag op steeds meer scholen dus dat is ook leuk!

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 27-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.