Plotseling slecht zien met één oog
Als er plotseling slecht zien optreedt zonder dat er pijn is en het oog er aan de buitenkant heel normaal uitziet is dit vaak een oorzaak van een aderafsluiting in het oog of een netvliesloslating. Dit zijn allemaal spoedgevallen en moeten snel door een dokter gezien worden.
Afsluiting van een slagader van één oog
Bij een afsluiting van een slagader in het oog ziet de patiënt heel plotseling niets meer met dat oog. Dit komt omdat het netvlies geen zuurstof meer krijgt. Grote spoed is geboden omdat beschading en blindheid van het oog op de loer liggen als de patiënt niet binnen zes uur door een oogarts wordt behandeld. De oorzaak van een afsluiting van de slagader is meestal een klein bloedstolseltje uit andere aders die klem komen te zitten bij het oog. Er is niks te zien aan het oog. Het ziet er normaal uit, is niet rood en geeft geen pijn. Deze aandoening is zeldzaam en komt vaker voor bij patiënten die ouder zijn dan veertig jaar.
Netvliesloslating
Als het netvlies van het oog loslaat en scheurt heeft de patiËnt het idee dat er een gordijn of sluier voor zijn oog wordt dichtgetrokken. De paiënt ziet voor een deel met dat oog nog wel. Vaak wordt er voor een netvliesloslating lichtflitsen of spinnenwebben gezien vooral in het donker. Dit komt omdat er aan het netvlies wordt getrokken. Een netvliesloslating is zeldzaam en komt voornamelijk voor boven de twintig jaar. Als patiënten negatieve brillenglazen hebben, een staaroperatie hebben ondergaan of een klap op het oog hebben gehad lopen zij meer risico op een netvliesloslating. Bij een netvliesloslating moet de patiënt met spoed gezien worden door een huisarts en doorverwezen worden naar een oogarts.
Afsluiting van een ader van het oog.
Afsluiting van een ader in het oog gebeurt net als bij een afsluiting van een slagader alleen geleiderlijker. De patiënt gaat langzaam steeds slechter zien met het oog. Dit kan soms uren tot dagen duren. Er is geen pijn en aan het oog is ook niks te zien. Het komt voornamelijk voor bij patiënten die ouder zijn dan veertig jaar of die suikerziekte hebben. De patiënt moet met spoed gezien worden door een huisarts en verwezen worden naar een oogarts. De kans op herstel is klein.
Glasvochtbloeding
Een bloeding van het glasvocht geeft een zeer plotselinge verslechtering van het zien met één oog. Vaak ziet de patiënt slierten of wolken voorbij drijven. Het komt vaker voor bij patiënten boven de vijftig, mensen met suikerziekte, hoge bloeddruk of bij het gebruik van bloedverdunners. De patiënt moet met spoed gezien worden. De behandeling bestaat grotendeels uit het beperken van lichamelijke zware activiteit zoals tillen en bukken. Meestal geneest het weer volledig binnen drie tot zes maanden omdat het bloed vanzelf oplost. Als dit niet gebeurt is er soms een operatie nodig.