Plotselinge heftige pijn in één oog

Plotselinge heftige pijn in één oog Plotseling heftige pijn in één oog wijst meestal op een ernstige oogziekte, en moet dan ook met spoed gezien worden door een huisarts. Dit geldt helemaal als met dat oog ook slecht gezien wordt. De patiënt is vaak ook misselijk en moet braken. Bij sommige ziekten van het oog kan in één dag blindheid ontstaan. Hieronder worden een aantal ernstige oogziekten beschreven. De meeste oogziekten komen gelukkig niet vaak voor.

Acuut glaucoom

Hierbij loopt de druk in de oogbol ineens op. Het komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan vijftig jaar met positieve brillenglazen of lenzen, maar het kan ook bij jongeren voorkomen. Het geeft ineens een heftige pijn en roodheid van één oog. Ook ziet de patiënt slechter met dat oog en kan hij geen licht verdragen. Ook treedt er door de pijn of hoofdpijn ook misselijkheid op. Iemand die acuut glaucoom heeft moet direct doorverwezen worden naar een oogarts omdat netvliesbeschadiging en blindheid een gevolg kunnen zijn hiervan.

Regenboogvliesontsteking

Meestal is er geen oorzaak voor het krijgen van een regenboogvliesontsteking, soms komt het door een andere ziekte waar de patiënt al aan lijd, zoals reumatische ziekten. Het geeft een heftige pijn in één oog, ook ziet de patiënt minder met dat oog en doet het licht pijn. De patiënt moet met spoed door een huisarts gezien worden en doorverwezen naar een oogarts. Het gevaar van een regenboogvliesontsteking is dat een ontstoken regenboogvlies kan gaan verkleven met de lens en zo problemen kan veroorzaken met het zien of met de oogboldruk.

Een vuiltje in het oog

Een vuiltje of een metaalsplinter in het oog geeft het gevoel alsof er iets in het oog zit. Dit kan pijn of een irritant gevoel geven. Meestal kunnen patiënten wel goed zien. Soms zien ze wazig, meestal komt dit omdat het oog traant. Ook blijft het oog constant knipperen en is de patiënt lichtschuw. Meestal krijgen patiënten het er zelf wel uit omdat het zichtbaar is in het oog. Als het niet zichtbaar is zit het vuiltje vaak onder het bovenste ooglid. Het moet dan dezelfde dag nog bij de huisarts verwijderd worden.

Oogletsel

Oppervlakkige beschadiging van het hoornvlies komt redelijk vaak voor. Dit kan gebeuren door een nagel, splinter staaldraadje ect. Het geeft de zelfde verschijnselen als een vuiltje in het oog. Vaak is er een lichte pijn in het oog, is de patiënt lichtschuw, traant het oog en wordt het dichtgeknepen. De patiënt kan dezelfde dag nog gezien worden door een huisarts.

Scherp voorwerp
Soms gebeurt het dat het oog doorboort wordt door een scherp voorwerp. De pijn is vaak heel gering, wel zien patiënten met dat oog veel minder. Dit is een spoedgeval en de patiënt moet naar een oogarts verwezen worden.

Stomp voorwerp
Een stomp voorwerp, zoals een vuist of een tennisbal kan het oog zowel inwendig als uitwendig beschadigen. Het geeft zowel pijn en het slecht kunnen zien met dat oog. Ook traant het oog en is de patiënt lichtschuw. Het oog wordt vaak dichtgeknepen.

Etsing van het oog
Etsing door loog of zuren moeten direct behandeld worden. Hierbij geldt net als bij brandwonden: eerst water de rest komt later. Het beste is om direct met het oog open onder de kraan te gaan staan en het zeker een kwartier te spoelen. Daarna moet de patiënt direct gezien worden door een huisarts.
© 2008 - 2024 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Risicofactoren voor de oogziekte glaucoom (hoge oogboldruk)Risicofactoren voor de oogziekte glaucoom (hoge oogboldruk)De oogaandoening glaucoom is wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid, met name bij oudere patiënten. Een vroege…
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van…
Regenboogvliesontsteking (iridocyclitis): gevaar voor oogRegenboogvliesontsteking (iridocyclitis): gevaar voor oogAls je een oog goed bekijkt, zie je in het midden de pupil (het zwarte rondje). Het licht valt via de pupil in het oog.…

Plotseling slecht zien met één oogPlotseling slecht zien met één oogAls er plotseling slecht zien optreedt zonder dat er pijn is en het oog er aan de buitenkant heel normaal uitziet is dit…
Acute buikpijn bij volwassenen boven de veertig jaarDe meest voorkomende oorzaak van acute buikpijn in deze leeftijdsgroep zijn galsteen- en niersteenkolieken. Appendicitis…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.