Leukemie in zijn verschillende vormen
Leukemie is een vorm van kanker, die zich in het bloed en het beenmerg vestigt, leukemie is beter bekend als bloedkanker.Leukemie is een overmatige aanmaak van zieke witte bloedcellen. Waardoor deze witte bloedcellen ziek worden is echter onbekend. Door de enorme aanmaak van zieke witte bloedcellen worden de normale bloedcellen verdrongen. Daardoor ontstaat een afname in de vorming van rode bloedcellen, bloedplaatjes en normale witte bloedcellen.
De afname van rode bloedcellen zorgt voor bloedarmoede, waardoor je je slap en futloos voelt. De afname van de bloedplaatjes, veroorzaakt een verhoogde bloedingsneiging. Je kunt door de kleinste stoot al enorme blauwe plekken krijgen, bloedneuzen of interne bloedingen. De afname van de goede witte bloedcellen verlaagt de weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor allerlei infecties. Leukemie kan plotseling optreden, acute leukemie, of geleidelijk ontstaat, chronische leukemie. Beide soorten kunnen optreden in verschillende vormen.
Acute leukemie:
- myeloide bloedcellen, dit zijn de voorlopers van de witte bloedcellen.
- lymfoblasten, dit zijn de voorlopers van de lymfocyten.
- Monocyten
- Chronische leukemie:
- Myeloide bloedcellen
- Lymfocyten
Acute leukemie
Acute leukemie kan voorkomen op alle leeftijden. De acute leukemie van de myeloblasten komt echter het meest voor in de eerste vijf levensjaren. De verschijnselen beginnen altijd met enkele vagen klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid en weinig eetlust. In een verder stadium krijgt men last van plotselinge koorts, moeheid, bleekheid en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden, er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken.De zieke is dan zeer ernstig ziek, heeft diarree en er kan verkleuring van urine optreden. De milt en de lymfeklieren kunnen vergroot zijn.
Bij bloedonderzoek zal een enorme bloedarmoede zichtbaar zijn. Indien de witte bloedcellen voorkomen in vele afwijkende vormen, kan het bestaan van leukemie duidelijk worden vastgesteld. De behandeling tegen acute leukemie is het bestrijden van de infecties met antibiotica. De leukemie zelf wordt bestreden met cytostatica, beter bekend als chemotherapie. Deze manier van behandelen heeft veel ernstige bijwerkingen, helaas is er momenteel geen andere manier om deze ziekte te bestrijden. De toekomst vooruitzichten met deze ziekte, zijn helaas ongunstig. De toekomstverwachtingen zijn 1 tot 4 jaar. Het verkomen van de ziekte is echter niet mogelijk omdat men de oorzaak niet weet.
Chronische leukemie
Chronische leukemie ontstaat heel geleidelijk en in het begin zijn er geen verschijnselen. Chronische leukemie kan op iedere leeftijd voorkomen, maar komt vooral voor bij jonge volwassenen. De eerste verschijnselen zijn moeheid, duizeligheid, een zwaar gevoel in de bovenbuik, vermagering, gebrek aan eetlust, jeuk en nachtzweten. In een ver gevorderd stadium is de temperatuur licht verhoogd, en treden bleekheid en onderhuidse bloedingen op. Bij het bloekonderzoek zal er een tekort van rode bloedcellen zijn en een enorme hoeveelheid zieke witte bloedcellen, dit geeft de doorslag voor de diagnose.
De behandeling bestaat uit rontgenbestraling en cytostatica. In een vergevorderd stadium zijn de levensverwachtingen gelijk aan de levensverwachtingen van acute leukemie. Een bijzondere vorm van chronische kanker is de chronische lymfatische leukemie. Hierbij treden er ophopingen van kleine lymfocyten op. De verschijnselen komen meestal pas laat tot uiting, omdat de ziekte zo langzaam verloopt. Na lange tijd ontstaat er bleekheid, een zwak gevoel en zijn de lymfeklieren vergroot. Bij het bloedonderzoek is er een tekort aan rode bloedcellen en is een overmaat aan lymfocyten aanwezig. De behandeling bestaat uit bestrijding van de bloedarmoede door bloedtransfusie, bestrijding van infecties met antibiotica en door bestraling en cytostatica.