Wat verstaan we onder Reuma?

Wat is Reuma? Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten.

Wat is Reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, voornamelijk de gewrichten . Dit resulteert o.a. in pijn, stijfheid, warmte en zwellingen in o.a. de ledematen zoals handen en voeten. Geschat wordt dat deze aandoeningen bij ongeveer 15% van de bevolking eens in het leven voorkomt, vaker bij vrouwen dan mannen. De aandoeningen kunnen zich in elk levensjaar openbaren, maar vaker bij volwassenen dan kinderen.

De oorzaken, symptomen en verloop van de ziekte kan bij elke vorm verschillend zijn. De meest voorkomende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis en artrose. Reumatoïde artritis is een aandoening die zich kenmerkt door een infectie van de gewrichten verspreidt over het gehele lichaam, Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in versnelde mate van mindere kwaliteit wordt.

Hoe ontstaat Reuma?

Reuma is een verzameling van aandoeningen die verschillende oorzaken kunnen hebben. Een virus, bacterie of schimmel kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van "infectieve Artritus". In specifieke gevallen kan reuma ook voorgegaan worden door Psoriasis.

Reumatoïde Artritis (RA): De oorzaak van RA is nog niet bekend, men weet echter wel dat het een autoimmuun ziekte is. Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het eigen afweersysteem het eigen lichaamweefsel aanvalt. Dit lijdt ertoe dat over het gehele lichaam de gewrichten ontstoken en beschadigd raken. Er zijn vermoedens dat een aantal virussen verantwoordelijk kunnen zijn voor de initiele start van RA, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Artrose kan veroorzaakt worden door een niet goed werkende kalkaanmaak voor de botten van het lichaam. Ook virusinfecties, verwondingen of langdurige spanning op de gewrichten zoals zwaar werk of overgewicht doet de kans op Artrose toenemen. Het lichaam zal proberen de botten weer aan te vullen, echter niet evenredig, waardoor soms zichtbare knobbels op de gewrichten ontstaan. De gewrichten worden na verloop van tijd verhinderd soepel te bewegen.

Hoe herkent u Reuma?

In het algemeen zijn de belangrijkste symptomen van reuma langdurige pijn en stijfheid van de gewrichten. Soms gaat dit gepaard met zwellingen, roodheid en tintelingen rond de gewrichten. Indien de oorzaak een infectie viraal of baterieel is, kan reuma gepaard gaan met koorts, moeheid en gewichtsverlies. In ernstige gevallen kunnen ledematen misvormt raken of zelfs niet meer werken.

De ziekte begint meestal klein en plaatselijk om zich vervolgens te verspreiden in het lichaam en in hevigheid toe te nemen. Daarbij valt op dat klachten aan beide kanten van het lichaam voorkomen, zoals op alle twee de handen tegelijkertijd (symetrisch).

Om de diagnose te kunnen stellen kan een arts onderzoek doen. Mogelijke onderzoeken kunnen zijn:
  • Lichamelijk onderzoek (b.v. naar eventuele beperkingen in functioneren van gewrichten)
  • Bloedonderzoek (naar zogenaamde "reumafactoren")
  • Röntgenfoto's (i.v.m. vervorming van botten en gewrichten)
  • Gewrichtspunctie (i.v.m. vochtophoping rond gewrichten)
  • Biopsie (wegnemen van kleine stukjes weefsel om het in het laboratorium te laten onderzoeken).

De behandeling van Reuma?

De behandeling hangt af van het type Reuma, maar begint in het algemeen eenvoudig met rust, oefeningen en goede voeding. Indien een directe oorzaak gevonden wordt (b.v. een infectie of verkeerd gebruik van ledematen), zal getracht worden die oorzaak eerst weg te nemen.

Indien deze aanpak onvoldoende blijkt, kunnen medicijnen worden voorgeschreven. Deze medicijnen zijn vooral klachtenverminderend. Niet-steroïde ontstekingsremmende medicijnen zoals bijv. naproxen onderdrukken de pijn en verminderen de zwelling. Daarnaast zijn er afhankelijk van het type reuma voedingssupplementen die de botten versterken. In ernstigere gevallen kunnen ook steroïde pijnstillers worden voorgeschreven die het immuunsysteem en daarmee ontstekingen sterk onderdrukken.

Indien medicatie niet (voldoende) effect heeft kan een operatie overwogen worden, afhankelijk van de klachten en het type reuma.
© 2007 - 2024 Veralun, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaReuma: symptomen en nieuwe behandeling reumaAcuut reuma, reuma en artrose. Er zijn meer dan honderd reumatische aandoeningen en vormen van reuma. Wat zijn de sympto…
Oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaOorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van reumaIn de volksmond bedoelt met vaak reumatoide artritis al men het over reuma heeft. Maar reuma is een verzamelnaam voor ee…
Reuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma: symptomen, oorzaken en behandelingReuma is een verzamelnaam voor verschillende vormen van aandoeningen: artrose, fibromyalgie, jicht, reumatoïde Artritis…
Behandeling van artrose, artritis en osteoporoseBehandeling van artrose, artritis en osteoporoseReuma is over het algemeen een veel voorkomende ziekte. Ook de behandeling van reuma heeft de voorbije jaren een grote v…

Verstandelijke handicapVerstandelijke handicapEr zijn verschillende benamingen door de jaren heen gegeven aan mensen met een verstandelijke handicap. Voorbeeld hierva…
Leven met ReumaOmgaan met een reumatische ziekte is moeilijk. Ik hoop dat ik deze informatie een indruk geeft van wat reuma is en hoe j…
Veralun (2 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.