Dingen waar een epilepsiepatiënt op moet letten

Dingen waar een epilepsiepatiënt op moet letten Er zijn veel dingen waar een epilepsiepatiënt rekening mee moet houden. Hier heb ik wat informatie over dingen waar epilepsiepatiënten op moeten letten.

Epilepsie


Sport

Mensen met epilepsie kunnen in het algemeen aan bijna alle sporten deelnemen. Sport wordt zelfs aangeraden, want het is goed voor lichaam en geest. Sport is dus doorgaans goed mogelijk. Wel zijn soms enkele voorzorgsmaatregelen nodig. Ook moet bekeken worden welk risico bepaalde sporten met zich meebrengen.

Zwemmen

Een aanval in het water is altijd gevaarlijk. Dit betekent niet dat mensen met epilepsie niet mogen zwemmen. Het risico hangt van een aantal factoren af, zoals de vorm van de epilepsie, hoe vaak men een aanval heeft, wat voor aanvallen dit zijn en hoe erg een aanval dan wel niet kan zijn en ik weet uit eigen ervaring toen ik ging schoolzwemmen toen moest ik het daar aan iedereen vertellen en ik moest een badmuts op zodat mocht het fout gaan ik herkenbaar was voor alle badmeesters

Werken

Als iemand nog regelmatig epileptische aanvallen heeft kunnen er problemen ontstaan met het werk. In het algemeen geldt dat de meeste mensen met epilepsie gewoon kunnen (blijven) werken. In de praktijk heeft van de mensen met epilepsie (voor zover ze tot de beroepsbevolking horen) zo'n zeventig procent een baan. Voor mensen die nog regelmatig aanvallen hebben ligt dit anders; voor hen is de kans groter dat zij problemen zullen krijgen met het vinden of behouden van werk.

Autorijden

Een epileptische aanval tijdens het autorijden kan ernstige gevolgen hebben. Of mensen met epilepsie mogen deelnemen aan het gemotoriseerde verkeer kan alleen door deskundigen worden uitgemaakt aan de hand van officiële keuringseisen. Deze zijn gebaseerd op het type aanval en de kans op herhaling van een aanval binnen een bepaalde tijd. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft een Regeling Eisen Geschiktheid opgesteld over autorijden en epilepsie. Het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geeft een verklaring van geschiktheid af. De algemene regel is dat mensen met epilepsie voor het klein rijbewijs een jaar aanvalsvrij moeten zijn voordat zij mogen autorijden, een jaar aanvalsvrij klopt niet want uit ervaring weet ik dat het eerst 2 jaar was toen 1 jaar en nu nog maar een half jaar en voordat je begint met lessen moet je een medische keuring gaan halen bij je dokter of bij diegene waar je onder behandeling zit.

Zwangerschap

Mensen met epilepsie die een kinderwens hebben doen er verstandig aan dit ruim van te voren te bespreken met de behandelend arts. De meeste mensen met epilepsie kunnen gewoon kinderen krijgen. De kans dat het kind ook epilepsie heeft is in sommige gevallen iets groter dan normaal. Ook de kans dat het kind door de medicijnen aangeboren afwijkingen heeft ligt iets hoger dan normaal. In de meeste gevallen zal er met het kind niets aan de hand zijn.

De belangrijkste feiten op een rij over epilepsie en zwangerschap

  • anti-epileptici kunnen voorkomen en hoe hoog de risico´s zijn.
  • Bespreek uw kinderwens met de neuroloog ruim vóór de gewenste zwangerschap
  • Anti-epilepticagebruik van de moeder maken de kans op een afwijking van uw kind wat groter dan normaal.
  • Anti-epilepticagebruik door de vader heeft voor zover bekend geen invloed.
  • In Nederland worden per jaar 200.000 kinderen geboren, waarvan 40 met een aangeboren afwijking door anti-epilepticagebruik van de moeder.
  • Circa 80% van de vrouwen met epilepsie gebruikt anti-epileptici tijdens de zwangerschap.
  • Het gebruik van anti-epileptici blijft vaak noodzakelijk om epileptische aanvallen te onderdrukken. Een (grote) aanval kan risico´s met zich meebrengen, voor zowel de moeder als het kind.
  • Van belang is tijdige aanpassing van de anti-epileptische behandeling, ruim vóór de zwangerschap. Dit kan de kans op een aangeboren afwijking verminderen.
  • Als dat mogelijk is, wordt gestreefd naar monotherapie (één medicijn) in een zo laag mogelijke dosis.
  • De totale dosis van anti-epileptici moet verspreid over de dag worden ingenomen, liefst drie maal daags gedoseerd. Dit om pieken in de bloedspiegel te voorkomen.
  • Gebruik van foliumzuur wordt aanbevolen.
  • Vrouwen met epilepsie komen in aanmerking voor prenataal onderzoek (echo en/of vruchtwateronderzoek).
  • De invloed van zwangerschap op de epilepsie (aanvallen) valt niet te voorspellen.
  • Bij vragen over erfelijkheid kan een klinisch geneticus (erfelijkheidsdeskundige) advies geven. Deze kan ook voorlichting geven over welke afwijkingen er bij de verschillende

Seksualiteit

Bij mensen met epilepsie kunnen seksuele problemen voorkomen, maar lang niet iedereen zal hiermee te maken krijgen.

Problemen

Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de seksualiteit. Het kan dat iemand door de medicijnen sneller vermoeid raakt. Het gevolg is minder behoefte aan seks. Sommige anti-epileptici hebben mogelijk invloed op de hormonen in het lichaam. Omdat een aantal van deze hormonen ook een rol speelt bij de seksualiteit, kunnen deze medicijnen voor problemen met seks zorgen. De gevolgen van het hebben van een chronische aandoening kunnen ook leiden tot seksuele klachten. Ook bij epilepsie kan dit het geval zijn. Deze gevolgen kunnen psychisch zijn en hebben dan bijvoorbeeld te maken met hoe iemand over zichzelf denkt, of hoe de partner denkt over de aanvallen.
© 2007 - 2024 Petra-1987, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een epilepsie aanval?Wat te doen bij een epilepsie aanval?Epilepsie of ook wel vallende ziektegenoemd, komt in Nederland redelijk vaak voor. Ongeveer 90.000 mensen in Nederland h…
Absence is een vorm van epilepsieAbsence is een vorm van epilepsieLichte epilepsie komt soms voor bij kinderen. Bij 1 op de 2000 kinderen is er sprake van deze lichte epilepsie, ook wel…
Wat te doen bij epilepsieWat te doen bij epilepsieOngeveer 1 op de 150 mensen in Nederland heeft een vorm van epilepsie. Lees hieronder over twee soorten aanvallen van ep…
Epilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring…

InfectieziektenDe meeste ziekten die voorkomen, zijn infectieziekten. Deze worden veroorzaakt door micro-organismen. Deze zijn onder te…
Verstandelijke handicapVerstandelijke handicapEr zijn verschillende benamingen door de jaren heen gegeven aan mensen met een verstandelijke handicap. Voorbeeld hierva…
Petra-1987 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.