De blaas katheter en urine

Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter wordt vaak na operaties aangebracht. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een klein ballonnetje dat wordt opgeblazen binnenin de blaas.

Blaaskatheter

Een mens kan zo'n 2 liter urine per dag produceren. 's Nachts is dit minder dan overdag. Dit heeft twee redenen. 1 's nachts schakelt het lichaam over op een ander soort zenuw stelsel, 2 we drinken minder. Er wordt voor een blaaskatheter gekozen in gevallen dat mensen klachten ondervinden met plassen, niet mogen plassen, na een beschadiging van de urinewegen, of een operatie. Een andere optie kan het aanbrengen van een urinestoma zijn.

Klachten die er toe kunnen leiden dat er gebruik gemaakt wordt van een katheter

Strangurie

Hierbij is er sprake van hevige pijn bij het plassen, vooral in de abdomen. Het plassen kan een branderig gevoel geven en als tijdelijke oplossing kan er dan voor worden gekozen een katheter aan te brengen.

Nycturie

Betekent letterlijk "nachtplassen". Het komt voort uit het niet onder controle hebben van de blaas als gevolg van zwangerschap, hartfalen of prostaatkanker. Bij het verschijnsel moeten mensen 's nachts opstaan op te plassen, omdat ze dan de controle over de bekkenbodemspier en de sluitspier rondom de blaas verliezen. Een oplossing kan, afhankelijk van de ernst van het geval een katheter zijn. Dit is echter niet vaak het geval.

Soorten katheters

Een katheter is een soepele, holle slang waardoor urine uit de blaas kan aflopen. De katheter blijft vastzitten in de blaas door een klein ballonnetje dat wordt opgeblazen binnenin de blaas. Via de katheter kan de urine aflopen uit de blaas.

Er zijn twee mogelijkheden voor het opvangen van de urine:

  • De urine kan continu in een been- of bedzak aflopen (de katheter staat dan ”open”).
  • De katheter kan echter ook “afgestopt” worden. Dan blijft de urine in de blaas totdat u aandrang krijgt en u doet het stopje eraf zodat de Blaaskatheter.pdf leeg kan lopen. De katheter moet minimaal om de drie uur open worden gezet.

De katheter kan op twee manieren in de blaas worden geplaatst:
Supra-pubische katheter
Deze supra- pubische katheter, kortweg spc genoemd, wordt door een arts in de onderbuik geprikt, rechtstreeks in de blaas, net boven het schaambeen. Meestal is het een tijdelijke oplossing.

Trans-uretrale katheter
De trans-uretrale katheter, kortweg tuc, wordt ingebracht door een arts of verpleegkundige. De katheter gaat door de plasbuis, ook wel uretra genoemd, naar de blaas.

Verwijderen of niet?

De blaaskatheter is een belangrijke risicofactor voor urineweginfecties. In 80% van de urineweginfecties bij in een ziekenhuis opgenomen patiënten is er een verband met een blaaskatheter, bij 5 tot 10% is er een andere ingreep in het urogenitale gebied. Het risico op een infectie is 5% per katheterdag bij het gebruik van een gesloten drainagesysteem. Dus als de katheter maar lang genoeg in situ is, krijgen uiteindelijk alle patiënten een bacteriurie.

Spoelen van de blaas met een desinfectans heeft geen zin want het voorkomt niet het ontstaan van bacteriurie en sympomatische infecties. Intermitterend spoelen met desinfecterende vloeistoffen beperkt niet het aantal urineweginfecties, maar selecteert wel resistente bacteriën. Bij kortdurende intermitterende katheterisatie kan met spoelen van de blaas met povidonjodium wel de kans op bacteriurie worden verminderd. Evenzo kan gedurende enige dagen spoelen met chloorhexidine 1:1000 na een prostatectomie het aantal urineweginfecties beperken. Vaak zal de eventueel aanwezige bacteriurie spontaan verdwijnen na het verwijderen van de katheter. Verwijderen van de katheter is niet noodzakelijk als er genoeg voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Deze voorzorgsmaatregelen worden vooral getroffen bij mensen die een langdurige blaaskatheter hebben. De voorzorgsmaatregelen betreft vooral de verzorging en reiniging van de katheter.

‘Gewassen plas’

Urine uitstrijkjes worden vooral gedaan met ‘gewassen plas’.

Dit houdt het volgende in:

‘Laat een beetje urine in het toilet lopen en dan een beetje in een steriel maatbekertje, bij voorkeur met een schenktuit. Doe de rest in het toilet en giet de opgevangen urine in het potje met schroefdeksel. Dit heet een ‘gewassen plas’. Als bovenstaande in een ziekenhuis gebeurt, zal urine direct microscopisch worden onderzocht; thuis moet u het potje in de koelkast bewaren tot u het voor onderzoek wegbrengt’.

U bent patiënt

Goede voorlichting is altijd een must. Zorg er daarom altijd voor dat u goede voorlichting krijgt van uw arts. Het gebruik van een katheter kan leiden tot urineweginfecties. Wanneer u een infectie vermoedt dient u contact op te nemen met uw arts.
© 2006 - 2020 Heidweiller, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
BlaaskatheterisatieOnder blaaskatheterisatie wordt verstaan: het inbrengen van een flexibele buis (de katheter) in de blaas, zodat de urine…
Observatiepunten en complicaties bij katheterisatieObservatiepunten en complicaties bij katheterisatieNatuurlijk zijn er ook diverse aandachtspunten, observatiepunten en complicaties die kunnen optreden bij een blaaskathet…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…

Hartfalen, oorzaken en gevolgenIeder jaar sterft ongeveer 4% van de Nederlanders aan de gevolgen van hartfalen. Hieronder vallen meer mannen (62%) dan…
Urine en plassen: aandoeningen, klachten en uiterlijkNormaal produceert een persoon ongeveer 2 liter urine per dag. Dit gebeurt vooral overdag, ’s nachts wordt weinig geplas…

Reageer op het artikel "De blaas katheter en urine"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Margreet, 22-10-2019 11:47 #22
Ik pleit ervoor om ook aandacht te besteden aan mogelijke verstopping van de katheter, zoals bij mij twee keer gebeurde (in elf weken gebruik). De tweede keer is wat kalkafzetting van de katheter in de blaas achtergebleven. Kleine stukjes (ziet eruit als eierschaal) konden uitgeplast (mij was onbekend wat dit was!), een groter stuk bleek achtergebleven en heeft gedurende een jaar min of meer heftige branderige en snijdende pijnklachten veroorzaakt. Tot een uroloog met een cameraatje de boosdoener en verwijderde. Ik heb tevergeefs naar info hierover gezocht.

Burgmeijer T., 18-03-2018 09:38 #21
Mag een katheter worden verwijderd als je niet anders dan er last van ondervindt?
ieder kwartier met pijn en een branderig gevoel op de wc dag en nacht. Heeft last van drang plassen heeft er pillen voor nu 2 per dag.
het plas loopt ook naast de katheter. In het ziekenhuis zeggen ze dat er teveel urine in de blaas blijft zitten maar dit is nog veel erger!

M. Bakker, 10-02-2018 15:45 #20
Mijn man heeft een dag- en nachtkatheter nu ruiken wij steeds een urinegeur hij gaat elke dag onder de douche en 2x per dag schoon ondergoed. We zijn ten einde raad, zou het aan de zakken kunnen liggen? Heeft iemand hier een oplossing voor? Maken zakken schoon met azijn verschonen, 3 x per week de zakken.
Bij voorbaat onze dank, Mevr M.Bakker.

A. van Doormaal, 17-10-2017 23:04 #19
Het is indrukwekkend om alle reacties te lezen. Als SPK drager, thans een vol jaar, heb ik alle ellende m.b.t. de SPK mogen doormaken. Ik heb een retentieblaas door blaashals kanker, [prostaatkanker],die geen druppel meer doorliet, maar door status castraat na hormonale behandeling thans wel kan druppelen. Na de inbreng van de eerste suprapub mocht ik naar huis met een zak met zakken en onduidelijke dopjes. En dat was het dan. En dat heb ik geweten! Het hele scala van doffe ellende is mij overkomen, inclusief meerdere spoedopnames. Mijn SPK calcificeert en ik moest dit zelf ontdekken. Ik heb maandenlang gesurfd, tot in Amerika toe en alles bestudeerd. Ik weet nu alles m.b.t. spoelen, onderhoud, pech en wat dan, foute inbreng [trocart] ballonbreuk, uitvallen, ontsteken, onjuiste voorlichting en nu ik mag ontwennen, is zelf daarvoor geen richtlijn. Tijd voor gedegen uitleg en behandeling is er tegenwoordig niet meer bij. Dit bracht mij in wanhoop bij de Stomastichting, die de SPK weigeren op te nemen als voor patiënten belangwekkend, ook dat nog!

In mijn ziekenhuis merk ik hoezeer een beroep wordt gedaan op [nachtelijke] spoedhulp en ik weet wat dit kost. Mijn vele bevindingen worden er genegeerd en de ellende blijft dus doorgaan. Met onthutsing lees ik dat de kosten in de zorg oplopen en hoe dit komt, is mij onderhand duidelijk. De SPK patiënt wordt onvoldoende voorzien van support en in alle sites lees ik de ervaringen, waarvan ik denk: waarom stel je die vraag online? Waarom wordt er niet goed voorgelicht? Mijn oplossing werd bellen met Braun, Bard, printen richtlijnen en dergelijke en zo kwam ik in de status van uroloog en ik vertel mijn huisarts en mijn specialisten wat er speelt. Ik weet nu alles, al zijn de meningen rond spoelen en in situ blijven, wat te doen bij infecties en verstoppen niet eenduidig.

Goede voorlichting, die teveel gevraagd is, kan miljoenen zorgkosten reduceren. De zorg vreet onnodig geld, door de patiënt dom te houden of er zonder meer vanuit te gaan dat deze dom is. Welnu, dan krijg je dit dus. De ziekenhuizen gaan belabberd om met blaaskatheters, de verdovingen en de problemen. Dit moet leiden tot een keerpunt. De SPK dragers moeten bij voorbeeld de folder van VERENSO meekrijgen, want die is duidelijk en begrijpelijk. Of er moet weer een Stichting bij: de SPK Stichting. Komen we daar dan verder mee? Neen. Het kost geld en men zit veelal om opportunistische overwegingen in dergelijke stichtingen. Hoogste tijd dat de ziekenhuizen zelf en de Overheid afdwingen dat alle patiënten met een vorm van langdurige of blijvende artificiële blaaslediging, grondig worden geïnformeerd omtrent dit hulpmiddel. Het is goed voor de patiënt en de enorme kosten in de zorg dalen spectaculair.

Wat ik de staat heb gekost als suprapub drager? Dus ingrepen, spoedopnames, ambulances, hulpmiddelen, gedoe en ellende is bij benadering E. 50.000,= tot E.100.000,= Dit had allemaal kunnen worden voorkomen als men tijdig had ontdekt dat ik calcium [hoge urine calcium waarden] in de SPK afzet. En debris ontdek, debriment onderzoek, de kweek vraag en niet het stripje. Dit alles meldde ik nog en men zweeg! Op eigen houtje ben ik gaan spoelen. En sedertdien hoef ik niet langer met spoed in de nacht naar de OK, alwaar 10 personen klaarstaan en van hun feestje werden opgeroepen. Mijn credo is: breng de patiënt toch op de hoogte en leer ook zelf bij, wat men voor ondergeschikt relevant houdt. Er valt zo simpel te bezuinigen, maar omdat de specialist per behandeling wordt betaald, is deze minder in de weer met de problemen rond de suprapubische katheter. En wat dan ontstaat is heel veel menselijk leed en enorm oplopende kosten in de zorg. Hoe dom kan een zorgstelsel uitpakken. Het is de hoogste tijd dat ook aan [onder meer] katheteriseren de aandacht wordt geschonken, die dit medisch handelen node ontbeert. En voorts nog dit. Er is geen wijkverpleegster beschikbaar in mijn stad en ik mag het uitzoeken. Welnu, dat heb ik gedaan en ik kan alles wat de uroloog ook kan, van katheteriseren tot urine controle, medicaties en probleemoplossing. Ik kan dus de wijk in, alwaar onnodig knoeiwerk wordt gerapporteerd, pijnlijke inbreng en dergelijke. Na iemand 1000 keer te hebben geholpen met katheteriseren houd ik het voor gezien, omdat ik met pensioen ben en ziek. Ik kan slechts de vinger op de zere plek leggen, maar men luistert in dit land niet. Ons trieste lot. Dank voor kennisname.

R. Donker, 30-09-2016 00:12 #18
Ik heb al drie weken zoiets na een dubbele liesbreuk operatie. Het was voortreffelijk in het umc te utrecht. Vier dagen opgenomen geweest. Weet u een mogelijkheid de catheter te verwijderen? Bvb dank

R. Coremans, 27-08-2016 17:57 #17
Ik ben een aantal jaren geleden aan mijn prostaat geholpen en kan sindsdien goed plassen.
Maar ik kan geen kracht op mijn urinestraal zetten het loopt er gewoon uit, let wel ik plas niet in mijn broek hoor. Is er een methode om de staal weer krachtig te maken?

Pieter, 22-07-2015 22:53 #16
Mijn moeder had hevige pijnen waardoor ze moeilijk uit bed kon komen en daardoor bewust in bed plaste. de huisarts plaatste een katheter. ze werd incontinent zowel voor urine als voor ontlasting. de katheter is er nu 10 dagen uit en de drang is er niet meer, ze heeft nu luiers. kan het zijn dat de drang terugkomt en dat ze weer normaal kan plassen en poepen?

Hooijer, 18-06-2015 12:13 #15
Vraag, wat voor of welke desinfectans wordt ingezet voor desinfectie behandeling?
Gr. Hans Hooijer

Hans Postma, 06-10-2014 16:03 #14
Bij mij is een katheter in de plasbuis tot in de blaas geplaatst omdat ik niet meer kon plassen en de blaas erg vol bleek te zijn. Helaas ging het ballonnetje na enige tijd stuk. Er is toen nog twee keer in het ziekenhuis een katheter geplaatst waarvan ook de ballonnetjes stuk gingen (binnen 10 uur). Een nachtelijke ploeg heeft weer een katheter geplaatst en die is goed.

Wat is er bekend over het stukgaan van ballonnetjes van katheters? In twee van de gevallen hierboven vermeld is geconstateerd dat het lekken aan de binnenkant gebeurt; dus van de buis waar de persvloeistof in wordt gedaan naar de urine buis daarbinnen.

J. Jansen, 14-06-2014 20:46 #13
Mijn man heeft bestraling gehad (25 x) i.v.m. prostaatkanker. Op gegeven moment kon hij niet meer plassen. Katheter gekregen voor 4 weken en daarna gelijk weer voor 4 weken. Katheter is er nu 9 dagen uit en kan mijn man moeilijk plassen. Soms een paar druppels en soms toch iets meer. Vooral 's nachts moet hij heel vaak, ongeveer ieder uur, naar het toilet. Wat is hier tegen te doen?

H. J. Klappe, 24-03-2014 20:03 #12
Hallo, ik moet mij zelf katheteren, i.v.m. prostaat kanker. bestaat er een medicijn om dit vanzelf over te laten gaan?
Zodat ik weer normaal kan plassen of is hier een andere oplossing voor?
Ik ben een man van 66 jaar en heb prostaat kanker, hiervoor word ik behandeld met hormoon tabletten.
Ik heb het gelukkig nog niet in de botten, ik hoop dat iemand hier iets over weet.

Gr, H.J.

Peeters, 16-04-2013 10:48 #11
Hoi, ik heb een dwarslaesie en ik laat me twee keer botox per jaar inspuiten in de blaas tegen spasme, maar nu hebben ze mijn sluitspier goed beschadigd en nu kan ik me bijna niet meer sonderen. altijd pijn aan de sluitspier en geraak er bijna niet in de blaas. wat kan ik er aan doen? wie kan me helpen?

B. J. H. Krooshoop, 03-01-2013 11:33 #10
Mijn man heeft een katheter in de buik, die is vaak verstopt en heel vaak 's nachts en dan moeten wij naar het ziekenhuis. Mijn man is 90 en ik 88. Kan dit ook anders opgelost worden? vr gr g f krooshoop -struik

Marlies, 12-06-2012 21:23 #9
Beste meneer/mevrouw,
Ik moet 6 weken lang na een galblaasoperatie een blaaskatheter dragen omdat mijn urine niet vanzelf op gang kwam na de operatie. Daarna weer wel. Om een verhaal kort te maken: ze hebben besloten om een 5e katheter te plaatsen voor langdurig dus. Nu hoor ik van verschillende mensen dat zo lang aan katheter laten zitten zorgt dat je blaasspieren het niet meer gaan doen. Is dit zo?

Chris, 15-10-2011 18:42 #8
Na het via verwijderen van een steen uit de blaas is de blaas 3x 24 uur gespoeld volgens de TUC methode. Genant vond ik echter het lekken buiten de ingebrachte katheter om. Zijn er beter afsluitende constructies dan het ballontje in de blaas? Door de drukverschillen in de blaas kwam n.l. achter het ballonnetje en buiten de katheter om, spoelmiddel en de daarmee gepaard gaande bloedrestanten, naar buiten. De andere patienten in de kamer hadden hetzelfde probleem.

A. J. C. Coppy, 20-09-2011 11:21 #7
Is een zwakke blaas door gebruik van een kateter te herstellen. Ik heb geen klachten gehad maar bij een blaas controle na het plassen is 1200 cc nog in de blaas achtergebleven. Daarna is een kateter (tuc) ingebracht. Is dit blijvend, mij is niet verteld hoelang ik met een kateter moet blijven lopen.

H. J. Leeninga, 11-09-2010 17:54 #6
Ik heb last van spontane urineverlies.Bij onderzoek door de uroloog bleek dat mijn blaas ondanks spontaan urineverlies, nog volledig gevuld was met urine.Dit veroorzaakte echter geen enkele pijn in mijn buik, ondanks hard drukken op mijn buik. De uroloog heeft toen een katheter geplaatst, deze is na zes weken verwisseld, na weer zes weken is deze wederom verwisseld.Nu moest ik echter de dagzak afkoppelen, en om de drie uur dmv het kraantje
aftappen.Hierdoor kreeg ik echter wel veel aandrang om te plassen maar er kwam niets door de plasbuis naar buiten.
Voor deze behandeling moest ik echter altijd gaan zitten, omdat er altijd uit beide uitgangen ontlasting kwam.
Na het plaatsen van de katheter was de grote ontlasting weer een keer per dag. Na het afsluiten van de dagzak
kwam na drie uur afsluiting ook de behoefte weer boven om de grote behoefte te doen, wat per twee keer aandrang ook gebeurde. Gaarne hierop Uw reactie.
Hg, Harm Leeninga Reactie infoteur, 16-03-2011
Ik ben geen arts, dit artikel heb ik op basis van literatuur onderzoek geschreven voor mijn opleiding als life scientist. Ik beschik slechts over basis kennis.

Gerdie, 02-09-2008 19:08 #5
Indien er sprake is van een UWI bij een patient met een verblijfscatheter, is het dan zinvol danwel aan te bevelen om de catheter te vervangen voor een schone en dan te starten met de Anti bioticum kuur? Reactie infoteur, 16-03-2011
Ik ben geen arts, dit artikel heb ik op basis van literatuur onderzoek geschreven voor mijn opleiding als life scientist. Ik beschik slechts over basis kennis.

H. Smits, 30-08-2008 10:53 #4
Mag je zwemmen met een trans-uretrale katheter met een stopje? Reactie infoteur, 16-03-2011
Ik ben geen arts, dit artikel heb ik op basis van literatuur onderzoek geschreven voor mijn opleiding als life scientist. Ik beschik slechts over basis kennis.

Jan, 26-05-2008 09:11 #3
Goedendag,
Nu ik heb zelf een katheter gehad na een operatie van de urinewegen, het is heel simpel om deze te vervangen, maar probeer dat altijd zelf te doen omdat je dan minder kans heb op infectie, je hebt de dag en nachtzakjes door simpel met een stomppe schaar de bovenkant af te sluiten haal je de katheter er zo van af en er weer op en dan verwijder je de stomppe schaar en klaar is het. Gooi de katheters weg. Er wordt ook wel gezegd u kunt ze doorspoelen met azijn en water maar vevang ze gewoon ivm infectie.
Vr Gr Jan

C. G. Bosman, 01-02-2008 13:31 #2
Kunt u mij al iets vertellen over de "wegwerp" catheter? Reactie infoteur, 14-02-2008
Geachte heer Bosman,

Hartelijk dank voor uw reactie.
De wegwerp katheter is iets wat ik zelf nog niet ben tegen gekomen.
Wat ik er wel van weet is dat de katheter met glijmiddel bewerkt is, zodat deze gemakkelijker kan worden aangebracht in de urine gang. Dit is, bijna vanzelf sprekend makkelijker voor mannen dan voor vrouwen.
Het voordeel van de wegwerp katheter is dat u deze ook zelf aan kunt brengen, wat het risico op infecties doet afnemen.
Dit komt, omdat u tegen de bacteriën die op uw huid groeien, de zogenaamde commensalen, een betere afweer hebt dan bacteriën die via een arts of verplegend personeel mee komen.
Ik hoop na het afronden van mijn scriptie binnenkort wat meer tijd te hebben en wat meer over deze katheter soort op de site te kunnen vermelden.

Groeten,

Frank Heidweiller

Gaia, 21-08-2007 16:17 #1
Goed onderbouwd artikel

Infoteur: Heidweiller
Laatste update: 21-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Reacties: 22
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!