Feiten over Mexicaanse griep en vogelgriepepidemie
Griep is een infectieziekte die dikwijls seizoensgebonden is en die epidemisch optreedt in de wintermaanden. Dat betekent dat de ziekte vaker voorkomt in de winter. Buiten de wintermaanden wordt het griepvirus minder vaak aangetoond. Wordt het dan toch bij ons gesignaleerd dan is het vaak doordat mensen de infectie hebben opgelopen op het zuidelijk halfrond of in Zuidoost Azië.
Griepepidemie vaak zeer ernstig
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918, zijn miljoenen mensen overleden aan de Spaanse griep. In 1957 heeft de Aziatische griep huisgehouden en in 1968 heeft de Hongkonggriep gewoed, waarbij tienduizenden mensen kwamen te overlijden.
De Mexicaanse griep
De Mexicaanse griep was in 2009 een voorbeeld van een wereldwijde griepgolf, maar inmiddels is de Mexicaanse griep een normale seizoensgriep.
De verschijnselen van Mexicaanse griep lijken op een gewone griep. Dus niet op een verkoudheid, die in de volksmond ook al snel griep wordt genoemd. Verkoudheid is meestal binnen een week over, maar griep kan een ernstige ziekte zijn met potentiële risico's voor mensen met onvoldoende weerstand. De meest voorkomende symptomen van griep zijn: snel opkomende koorts, koude rillingen, verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, moeheid en een droge hoest. Griepvirussen zijn erg besmettelijk en worden verspreid door praten, hoesten of niezen. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop, trapleuning, telefoon of toetsenbord. Na besmetting met een griepvirus kun je binnen 2 tot 7 dagen ziek worden. Je kunt de griep al 1 dag na besmetting tot 5 à 6 dagen nadat je zelf ziek bent geworden overdragen op anderen. Niet iedereen hoeft ziek te worden na een besmetting.
De maatregelen tegen Mexicaanse griep
De handen spelen een belangrijke rol bij de overdracht van ziekteverwekkende kiemen. Eenvoudige maatregelen, zoals regelmatig de handen wassen en het gebruik van zgn. antimicrobiële producten zoals een alcoholgel, kunnen het infectierisico aanzienlijk verminderen. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert als volgt ter bescherming tegen de Mexicaanse griep:
- Houd je arm of zakdoek voor de mond als je niest of hoest
- Was regelmatig je handen met water en zeep
- Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan
- Gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten en gebruik ze éénmalig; gooi ze daarna in de vuilnisbak
- Vermijd het schudden van handen
- Maak voorwerpen zoals deurklinken, telefoons en toetsenborden regelmatig schoon
- Ventileer werk-, woon- en slaapruimten
Vogelgriep of vogelpest
Vogelgriep komt in verschillende varianten voor. Er bestaan milde en gevaarlijke (zeer besmettelijke) soorten. Er is van vogelpest sprake indien veel vogels tegelijkertijd besmet raken met een gevaarlijke versie en doodgaan. Kippen en kalkoenen zijn het gevoeligst voor besmetting. Mensen en goederentransporten kunnen het virus ook verspreiden. Reizigers bijvoorbeeld al via een restje vogelmest onder de schoenen.
Vogelgriep bij mensen
Het vogelgriepvirus kan in een enkel geval ook mensen (en zoogdieren als katten, varkens etc.) besmetten. Symptomen zijn snel opkomende koorts, rillerigheid, spierpijn, keelpijn, hoesten en een uitgeput gevoel. Dat komt heel snel, want binnen twee a drie uur voelt men zich al echt ziek. Er zijn vaccins die de kans verkleinen dat mensen vogelgriep krijgen, namelijk Tamiflu en Relenza (bron: RIVM).
Na besmetting met vogelgriep kan het zeven tot tien dagen duren voor iemand werkelijk ziek wordt. De ergste symptomen duren minstens vijf dagen. Deskundigen menen dat het mogelijk is dat het vogelgriepvirus muteert met een menselijk griepvirus. in dat geval ontstaat een gevaarlijkere variant.