Boulimia nervosa verklaard

Wat is nu eigenlijk de precieze definitie van boulimia nervosa? Hoeveel mensen lijden aan deze ziekte en hoe is de ziekte te verklaren?

Wat is boulimia nervosa?

Boulimia nervosa wordt in de Diagnostic and Statistical Manual of the Mental Disorders omschreven als eetbuien waarin binnen een korte tijd een zeer grote hoeveelheid voedsel worden geconsumeerd, afgewisseld met pogingen om de gevolgen van de eetbuien voor het gewicht tegen te gaan. De eetbuien moeten voorkomen in een frequentie van minstens twee keer per week gedurende een periode van drie maanden. Daarbij is er sprake van het ervaren van verlies van controle tijdens de eetbui. Er worden twee types onderscheiden: het purgerende type, waarbij sprake is van zelfopgewekt braken en laxeermiddelenmisbruik en het niet- purgerende type, dat vasten of extreme lichaamsbeweging gebruikt als compensatiegedrag voor de eetbuien.

Aantallen

Geschat wordt dat 1 tot drie procent van de vrouwen lijdt aan de ziekte. Aangezien veel van hen hier geen hulp voor zoeken uit schaamte, kan dit aandeel hoger zijn. Sterftecijfers van boulimia nervosa kunnen hierdoor moeilijk worden ingeschat en zijn tot nu toe nog onvoldoende onderzocht. Juist omdat veel mensen met boulimia nervosa een normaal lichaamsgewicht hebben en veelal onopgemerkt blijven is boulimua nervosa een gevaarlijke ziekte. Het aantal mensen met de ziekte kan hierdoor ernstig worden onderschat. Bovendien impliceert de ziekte geestelijk lijden. De ziekte gaat vaak minder over voedsel, maar meer over diepe psychologische kwesties en een diepgaand gevoel van gebrek aan controle. Dit maakt de behandeling van de ziekte noodzakelijk. Voorafgaand aan de behandeling is het van belang om te controleren of de patient met boulimia nervosa gemotiveerd is om daadwerkelijk wat te willen doen aan de ziekte om de behandeling van nut te laten zijn.

Cultureel-maatschappelijke factoren

Cultureel- maatschappelijke factoren die boulimia nervosa kunnen verklaren hebben te maken met de veranderende rol van vrouwen in de westerse samenleving. Vrouwen moeten aan de ene kant het ideaal van de zorgende, zachtaardige en aantrekkelijke echtgenote en moeder naleven en aan de andere kant worden ook steeds meer traditioneel mannelijke activiteiten van hen verwacht zoals een studie of loopbaan. Deze tegenstrijdige verwachtingen kunnen leiden tot het onmogelijke streven om perfect te zijn of tot verwarring over de eigen identiteit van de vrouw. Manieren om hiermee om te gaan zijn manipulaties van het lichaam. Bovendien speelt slank zijn een centrale wol in de westerse cultuur. Dit ideaal lijkt een belangrijke factor bij het ontstaan van bulumia nervosa. Het diëten kan als risicofactor worden gezien van de ziekte.

Sociale factoren

Sociale factoren die leiden tot de ziekte zijn onder andere factoren als ongezond lijngedrag van een ouder, herhaalde kritische opmerkingen van mensen in de omgeving over lichaamsomvang, uiterlijk, gewicht en het heersende slankheidsideaal. Deze factoren kunnen aanleiding geven tot onnodig lijngedrag en dit lijngedrag kan zich ontwikkelen tot boulumia nervosa. Een mogelijke risicofactor is een grote mate waarin de persoon de kritische opmerkingen als belangrijk ziet voor zijn/haar leven. Wanneer een persoon in bepaalde situaties systematisch op zijn/haar uiterlijk wordt beoordeeld kan dit tevens leiden tot boulumia nervosa. Zo wordt bijvoorbeeld bij ballet veel waarde gehecht aan lichamelijke perfectie. Een andere sociale factor die kan leiden tot het ontstaan van boulumia nervosa is de aanleiding die de omgeving kan geven. Vaak komt het voor dat patiënten met de ziekte thuis niet hebben geleerd om gevoelens te uiten en/of conflicten op te lossen. Emoties worden hierdoor ten onrechte met eten in verband gebracht. Ook ingrijpende traumatische ervaringen kunnen leiden tot het ontstaan van boulumia nervosa.

Persoonsgebonden factoren

Persoonsgebonden factoren die leiden tot de ziekte zijn onder andere kwetsbaarheid, onzekerheid en perfectionisme. In de puberteit worden meisjes over het algemeen kwetsbaarder doordat hun zelfvertrouwen daalt. Zij kunnen onzeker worden over de nieuwe toegekende vrouwenrol en willen vaak alles goed doen, maar slagen hier in hun eigen ogen bijna nooit in. Hierdoor wordt succes of falen in verband gebracht met het lichaamsgewicht en kan boulumia nervosa ontstaan.

Lichamelijke factoren

Lichamelijke factoren als erfelijkheid, zinktekort en de invloed van neurotransmitters een rol spelen bij het ontstaan van boulumia nervosa. Onderzoek naar deze lichamelijke factoren heeft vooralsnog geen eenduidig resultaat geboekt. Wel lijkt het erop dat lijnen een belangrijke risicofactor is.
© 2009 - 2024 Sanne1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boulimia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBoulimia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBoulimia nervosa of boulimie is een eetstoornis. Iemand met boulimia nervosa heeft, in tegenstelling tot iemand die lijd…
Boulimia nervosaBoulimia nervosaEetstoornissen, ze ontstaan door cultureel maatschappelijke factoren zoals het modebeeld van tegenwoordig dat slank zijn…
Boulimia nervosaBoulimia nervosaBoulimia nervosa is een eetstoornis. Mensen met boulimia nervosa hebben last van eetbuien (boulimieën) die vaak gevolgd…
Anorexia en Boulimia NervosaIedereen heeft wel eens van de eetstoornissen Anorexia en Boulimia Nervosa gehoord. Veel mensen weten er dus wel het nod…

RS-virus, infectie van de luchtwegenRS-virus, infectie van de luchtwegenHet RS virus is verwant aan het griepvirus. Vooral in de maanden vanaf oktober tot en met april komt deze ziekte voor. D…
Psychosomatische klachten bij asielzoekersAsielzoekers zijn een kwetsbare groep voor het ontwikkelen van psychosomatische klachten. In de praktijk komen deze klac…
Sanne1985 (25 artikelen)
Laatste update: 29-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.