RS-virus, infectie van de luchtwegen

RS-virus, infectie van de luchtwegen Het RS virus is verwant aan het griepvirus. Vooral in de maanden vanaf oktober tot en met april komt deze ziekte voor. De klachten kunnen mild van aard zijn tot zo ziek dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is.

Wat is het RS-virus?

De afkorting RS-virus staat voor Respiratoir Sycitieel Virus, maar wordt eigenlijk altijd afgekort tot RS-virus of simpelweg RS. Het is een virus wat veel voorkomt en veroorzaakt infecties aan de neus,keel, longen en luchtpijp (de luchtwegen).

Het RS-viirus is verwant aan het griepvirus en iedereen kan het krijgen van jong tot oud. Baby's en jonge kinderen kunnen er goed ziek van worden terwijl volwassenen vaak alleen verkoudheidsverschijnselen hebben. Soms is bij baby's en jonge kinderen een ziekenhuisopname noodzakelijk. Het RS-virus komt vooral in de wintermaanden voor en is dus sterk seizoensgebonden, vanaf oktober tot ongeveer april zijn er veel mensen die dit virus krijgen. Dit artikel gaat met name over kinderen en het RS-virus.

Wanneer weet ik of mijn kind RS heeft

Een kind met het RS-virus heeft de volgende symptomen
  1. lichte koorts
  2. loopneus
  3. lichte hoest
  4. oorpijn
  5. niet willen drinken
  6. kortademig
  7. toenemende benauwdheid
  8. veel hoesten
  9. braken

Vertoont uw kind de eerste vier symptonen dan kunt u uw kind gewoon thuis behandelen en hem net zo behandelen als hij een griep zou hebben.Vertrouwd u het niet raadpleeg dan altijd een arts!Vertoont uw kind ook de laatste vier symptonen dan moet u zeker een arts te raadplegen. Door het braken en niet willen drinken kan uw kind in zeer korte tijd uitgedroogd raken. Ook moet soms de benauwdheid met medicijnen behandeld worden in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis kan men snel vaststellen of uw kind inderdaad besmet is met het RS-virus. De arts zal wat slijm uit de neus van uw kind halen en hieraan kan bepaald worden of het het RS-virus is.

Behandeling van het RS-virus

Bij de milde variant is behandeling niet noodzakelijk. Antibiotica wordt niet gegeven omdat het een virus is en dit niet zinvol is. Het enige wat u kunt doen is de neus spoelen met een zoutoplossing. Bij een ziekenhuisopname zal uw kind indien nodig zuurstof krijgen waardoor hij meer lucht heeft. De benauwdheid kan met vernevelende medicijnen worden behandeld. Indien uw kind uitgedroogd is zal hij een infuus krijgen met vocht en indien noodzakelijk ook voeding via een sonde. De rest van behandeling bestaat voornamelijk uit het kind zo veel mogelijk te laten rusten.

Herstel van RS-virus

Uw kind kan nadat hij het RS-virus gehad heeft nog enkele weken blijven hoesten. Ook kortademigheid kan in deze periode nog voorkomen. Het is belangrijk om de neus met een zoutoplossing te blijven spoelen. Als je eenmaal besmet bent geweest met het RS-virus kan je het daarna weer krijgen. Vaak zijn de symptonen dan milder dan de eerste keer.

Is een besmetting met RS te voorkomen

Het RS-virus is een besmettelijk virus.Het wordt overgedragen via direct contact met name (handencontact). In mindere mate wordt het overgedragen door niezen en hoesten. Een besmetting is eigenlijk niet te voorkomen. Uiteraard is het belangrijk om vaak uw handen te wassen indien u zelf verkouden bent en in aanraking komt met kleine kinderen en baby's.
© 2009 - 2024 Binkies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?RS-virus (RSV) bij baby of peuter: wat wil je weten?Het RS-virus (RSV) komt vooral in najaar en winter voor. Het is het belangrijkste verkoudheidsvirus bij jonge kinderen:…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Hoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: met slijm, bij baby en de longenHoesten: slijm ophoesten, droge hoest, baby's die hoesten. Het hoesten is een verdedigingsreflex van het lichaam en tree…
Het RSV-virus of verkoudheidsvirusHet RSV-virus of verkoudheidsvirusHet RSV-virus (RSV = Respiratoir Syncytiaal Virus) wordt ook wel het verkoudheidsvirus genoemd. Het veroorzaakt bij zuig…
Boulimia nervosa verklaardWat is nu eigenlijk de precieze definitie van boulimia nervosa? Hoeveel mensen lijden aan deze ziekte en hoe is de ziekt…
Bronnen en referenties
  • Diverse medische literatuur
Binkies (11 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.