Onderzoek op darmkanker belangrijk bij senioren
Darmkanker is een ernstige ziekte die jaarlijks in Nederland bij ongeveer 12.000 mensen wordt ontdekt. Dat wil gelukkig nog niet zeggen dat met deze diagnose het einde is vastgesteld. Als je er op tijd bij bent tenminste, want 4.500 personen overlijden door de ziekte. Onderzoek op darmkanker is vooral een must voor ouderen. Dikke darmkanker komt het meest voor.
Darmkanker
Darmkanker is een ziekte waarvan de ernst en omvang bij veel mensen tamelijk onbekend is. Maar bij mannen is het zelfs nummer drie van de meest voorkomende kankersoorten. Bij vrouwen is het nog ernstiger, daar staat darmkanker op plaats twee.
Dikke darmonderzoek
Dikke darmkanker kan door onderzoek heel goed voorkomen worden, in tegenstelling tot vele andere kankervormen. Door middel van endoscopie wordt via de anus een flexibele kijker ingebracht en wordt de dikke darm volledig onderzocht. Eerst wordt de patiënt echter gelaxeerd en een infuus met pijnstillers plus slaapmiddel toegediend. De patiënt slaapt zodoende rustig tijdens het darmonderzoek, wat vroeger niet, maar nu wel mogelijk is dank zij de nieuwe technieken.
Gevolgen van het onderzoek
Er wordt tijdens het onderzoek overigens niet naar kanker gezocht maar naar de voorlopers ervan namelijk de poliepen. Poliepen zijn er in gesteelde vorm (paddenstoelen) en als een vlakke zwelling. Deze poliepen worden weggesneden indien ze aangetroffen worden. Ze worden onder een microscoop bestudeerd teneinde een diagnose te stellen. Personen bij wie tot 2 poliepen, echter geen kanker wordt gevonden, worden vervolgens om de 6 jaar onderzocht (RKZ Ziekenhuis Beverwijk). Zijn er meer dan 3 poliepen gevonden en eveneens geen kanker, dan vindt het periodiek vervolgonderzoek om de 3 jaar plaats. Indien er wel kanker wordt aangetroffen, wordt de zelfde dag een traject ingegaan, waarna binnen 2 weken foto’s en scans zijn gemaakt en de behandeling wordt gestart. Uiteraard geldt ook bij deze ziekte dat hoe eerder de behandeling wordt gestart hoe groter de kans op genezing is.
Uitzaaiingen
Ook in het geval van uitzaaiingen zijn er nog opties. Zo kan de lever worden geopereerd, met hitte kunnen de uitzaaiingen worden vernietigd en via chemotherapie kunnen verdere uitzaaiingen worden onderdrukt. Maar uitzaaiingen betekenen helaas in de meeste gevallen toch einde verhaal, met dien verstande dat het leven met behandeling nog te rekken is.
Symptomen van dikke darmkanker
In het allereerste begin zijn er nauwelijks klachten. Symptomen die zich dan kunnen voordoen zijn:
- Slijm en/of bloed in de ontlasting
- Bloedarmoede
- Veranderingen in het ontlastingspatroon die niet verklaard kunnen worden
- Buikpijn
Risicofactoren
Personen waarbij dikke darmkanker of poliepen in de familie voorkomt lopen een verhoogd risico. Ander risicofactoren:
- Diabetes
- Overgewicht
- Roken
- Eten van rood vlees
- Drinken van veel alcohol
- Het hebben van een hoge leeftijd
Bevolkingsonderzoek
Darmkanker komt het meeste voor bij mensen van circa 70 jaar. Alle mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar krijgen iedere twee jaar automatisch een uitnodiging om mee te doen aan een darmonderzoek. Het onderzoek richt zich vooral op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Het is slechts een kwestie van een beetje poep opsturen per post, ter onderzoek.