Rickettsiose: bacterieziekte

Rickettsiose: bacterieziekte Rickettsia is een soort bacterie in de vorm van draden, kokken en staafjes. De benaming rickettsiose staat voor alle ziekten die veroorzaakt worden door de bacterie van het geslacht rickettsia. Er worden verschillende ziekten overgebracht via geleedpotigen en luizen.

Rickettsia

Rickettsia is een soort bacterie in de vorm van draden, kokken en staafjes. Deze bacterie komt overal voor en kan bij mensen, maar ook bij planten een groot aantal ziekten veroorzaken. De bacterie nestelt zich in het cytoplasma van de gastheercellen en vermenigvuldigt zich daar. Meestal word deze bacterie door geleedpotige of luizen overgebracht. Een verwante bacterie is die van het soort Coxiella burnetti, die de bekende Q-koorts veroorzaakt. Deze word zelden door geleedpotige overgebracht.

Rickettsiose

De benaming rickettsiose staat voor alle ziekten die veroorzaakt worden door de bacterie van het geslacht rickettsia. Het gaat hierbij om een acute ziekte. De symptomen hierbij zijn koorts, spierpijn, verminderde bewustzijn en exantheem. Exantheem zijn uitslagen op de huid in de vorm van vlekken, bultjes, knobbeltjes of blaasjes.

Rocky mountain spotted fever

Deze ziekte is de meest ernstige soort die veroorzaakt word door de Rickettsia rickettsii. Deze ziekte komt voornamelijk voor in het westen van der Verenigd staten, in Canada, Mexico en ook in Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika word deze ziekte de Sao Paulo-koorts genoemd. De besmetting vind plaats via teken. Uit onderzoek is gebleken dat de ziekte zich openbaart nadat een besmette teek zes uur op de huid van de mens heeft gezeten.

Symptomen

Wanneer iemand besmet is met deze bacterie, voelt hij zich algemeen ziek, heeft koorts en keelpijn. Het voornaamste verschijnsel is de rode huiduitslag. Deze huiduitslag gaat soms gepaard met kleine bloedingen. Verder is de patiënt vermoeid, heeft hoofdpijn en er kan in ernstige gevallen zelfs blindheid of doofheid optreden. Doordat bloedvaten verstopt raken, kunnen tenen en vingers afsterven omdat deze geen bloed meer krijgen. Wanneer deze ziekte niet behandeld word, zal de patiënt kunnen sterven.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica, waarvoor de bacterie gevoelig is en sterft. Het is belangrijk dat men zo snel mogelijk behandeld, word, omdat deze ziekte dodelijk kan aflopen.

Andere ziekten

Er zijn nog meer ziekten die veroorzaakt worden door de rickettsia-bacterie. Dit zijn onder meer: vlektyfus: deze word overgebracht door luizen. Endemische vlektyfus lijkt op de gewone vlektyfus, maar word veroorzaakt door de bacterie rickettsia mooseri en overgebracht via luizen of vlooien. Via teken worden de ziekten Rocky mountain spotted fever en de tekenkoorts overgebracht. Ook de ziekte fiévre boutonneuse word via teken overgebracht. Veroorzaker hiervan is de bacterie Rickettsia conori.

Scrubtyfus

Door mijten worden ook ziekten overgebracht, de belangrijkste is hiervan de schrubtyfus. Deze wordt veroorzaakt door de bacterie Rickettsia tsutsugamuschi. Deze ziekte komt vooral voor in Zuid-oost-Azië en het verre oosten. Srubtyfus word daar ook wel tsutsugamuschi genoemd, dat betekend letterlijk " gevaarlijk insect". Deze bacterie leeft in mijten, die weer op knaagdieren leven en zo worden overgebracht. Waar de mijt zich heeft vastgebeten, ontstaat er al snel een zweertje.

Symptomen

De symptomen zijn algemeen ziek zijn met koorts, hoofdpijn en hoesten. Verder rode ogen en vermoeidheid. In een later stadium ontstaat er een huiduitslag, die na enkele dagen vanzelf verdwijnt. De plek waar de mijt gebeten heeft, is donkergekleurd en gaat ontsteken. Soms ontstaat er ook longontsteking. Ook het hart en de hersenen kunnen aangetast worden. Men moet scrubtyfus niet onderschatten: deze ziekte kan dodelijk aflopen wanneer hij niet behandeld wordt.

Behandeling

Met het toedienen van antibiotica word de bacterie uitgeschakeld en zal de patiënt herstellen. Er moet echter niet te lang gewacht worden met de behandeling.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tyfus: Bacteriële infectie door besmette insectenbeetTyfus: Bacteriële infectie door besmette insectenbeetTyfus staat voor een groep zeldzame bacteriële infecties die tot stand komen door een besmette insectenbeet. Er zijn mee…
Colorado-tekenkoorts: Virale infectie door besmette houtteekColorado-tekenkoorts: Virale infectie door besmette houtteekBij Colorado-tekenkoorts treedt een virale infectie op door een beet van een besmette houtteek die vooral in Colorado te…
Rocky Mountain spotted fever: Tekenziekte met koortsRocky Mountain spotted fever: Tekenziekte met koortsRocky Mountain spotted fever (RMSF) is een aandoening die tot stand komt door een tekenbeet die besmet is met een bacter…
Virus door teek: Colorado Tekenkoorts (Colorado tick fever)Virus door teek: Colorado Tekenkoorts (Colorado tick fever)De Colorado Tekenkoorts is een virusziekte die wordt overgebracht door teken. De ziekte komt voor in het westen de VS en…

Het verloop van aids zonder medicatieHet verloop van aids zonder medicatieWat is aids? De term aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, of Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Dit…
Verward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopnameVerward en dement door ziekenhuisopname. Het gebeurt vooral ouderen nogal eens. Ook een langdurig verblijf op de Intensi…
Bronnen en referenties
  • http://www.medicinfo.nl/d_2642
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 26-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.