Gevolgen van (te veel) alcohol

Gevolgen van (te veel) alcohol De norm voor het nuttigen van alcohol wordt door de verschillende medici telkens anders uitgelegd. Enerzijds ben je al een alcoholist als je 2x per week 3 of meer drankjes drinkt, de ander zegt dat iedere dag een glas wijn goed is en weer iemand anders zegt dat je dan al alcoholist bent. Kortom ... wat is waar en wat niet. Maar een ding is zeker, te veel alcohol is niet goed voor het lichaam en de geest.

Alcohol

Strikt genomen is alcohol een organische verbinding (hydroxylgroep gebonden aan een verzadigd koolstofatoom). De meest bekende en gebruikte als we het over alcohol in het dagelijks leven hebben is ethanol en deze is goed te mengen. De meeste drankjes komen tot stand door gisting van suikerhoudende vloeistoffen uit granen of vruchten en in mindere mate door melasse.

Promillage

Het zogenaamde promillage geeft aan hoeveel alcohol per eenheid van volume er in een drankje zit, danwel er in het bloed van de innemende mens is/wordt opgenomen. Via de politie is de bekende ademtest of bloedtest alom bekend.
Inname gedurende langere tijd is ook te meten, maar moet op een andere manier plaatsvinden. Dit vindt plaats door klinisch chemische testen.

Alcoholisme

Bekend is dat alcoholisme een verslavingsziekte is. Deze veroorzaakt dat de verslaafde dusdanig veel drinkt dat zijn/haar gezondheid hier onder te lijden heeft. Je bent niet van de een op de andere dag alcoholist, maar het gaat meestal geleidelijk aan. In het begin is een drankje lekker en als dit op dagbasis gaat gebeuren en het aantal langzaam vermeerderd, kan alcoholisme ontstaan. Het lekkere ontspannen gevoel wat één of twee drankjes je geven, voel je enig moment niet meer en dan moeten het er wel drie worden om dit gevoel te bewerkstelligen. Waarbij gezegd moet worden dat de gewoontedrinker het drankje ook gewoon lekker kan vinden en om die redenen steeds meer gaat drinken. Ofwel van gewoontedrinker richting probleemdrinker. In Nederland alleen al gaan we richting de 190.000 mensen die in deze gevaarlijke zone zitten.

Bron: Pau Noia0, PixabayBron: Pau Noia0, Pixabay
De persoon in kwestie speelt in die zin een rol dat de ene persoon een lagere verslavingsgraad heeft dan de ander. Er zijn aanwijzingen dat dit erfelijk is. Maar te veel alcohol is hoe dan ook slecht voor het lichaam en de geest.
Behalve de gewoontedrinker kan er ook nog een situatie zijn ontstaan die aanleiding geeft tot een drankje. Een roes kan er voor zorgen dat bepaalde zorgen of pijn even weg zijn en dat gevoel kan verslavend zijn.
Verder raak je uit je dagelijkse doen, is de kans aanwezig dat je je afspraken niet meer nakomt, je jezelf en anderen gaat verwaarlozen en dat het geheugen er de brui aan geeft.

Het lastige bij alcoholisme is dat het geleidelijk gaat, je bent niet van de een op de andere dag alcoholist. Bovendien kan je het lang verborgen houden en daarnaast is alcohol een geaccepteerde drank/drug. Als je ergens geen alcohol schenkt val je eerder uit de toon dan wanneer je het wel drinkt.

Funest

Levercirrose

Alcohol is, zoals eerder gezegd, funest voor lichaam en geest. Met name je lever heeft hard te werken en kan het enig moment niet meer aan en kan gaan vervetten. Bij 15 glazen of meer per week moet je lever al hard werken. Als je lever het begeeft ontstaat er levercirrose, wat zoveel wil zeggen is dat je je lever langzaam afbreekt. Er ontstaat zo littekenweefsel, wat niet functioneert, en je lever kan langzaam afsterven. Daarnaast kan ook hoge bloeddruk ontstaan en je lichaam krijgt te weinig vocht binnen (alcohol onttrekt vocht aan het lichaam).

Korzakov

Het syndroom van Korzakov (Russische psychiater Sergej Korzakov 1853-1900) is een niet terug te draaien geheugenstoornis die ontstaat ten gevolge van langdurige overmatige alcoholinname en dit gecombineerd met een vitamine B1 tekort. Daarnaast ontstaat er vaak een stevige mate van zelfoverschatting en houdt men op een geen enkele manier meer rekening met je omgeving. Veel Korzakov patiënten raken dus alle mensen in hun omgeving kwijt.
Veel alcoholisten gaan minder of slecht eten en zo kan een vitamine tekort ontstaan. Je raakt in eerste instantie gedesoriënteerd en je korte termijn geheugen wordt slecht. Daarnaast raakt je lichaam, ook als gevolg van het alcoholmisbruik, in slechte doen en neemt je weerstand af.

Verantwoord

Wat is dan verantwoord drinken? De norm die meestal gehanteerd wordt is voor vrouwen is 1 drankje per dag en voor mannen 2 drankjes per dag en sla eens een dag over. Als je alleen in het weekend drinkt is de norm voor vrouwen niet meer dan 4 drankjes en voor mannen niet meer dan 5 drankjes. En tja, als je nauwelijks drinkt kan je jezelf wel eens een keer laten gaan, maar dan gaat het sowieso al sneller. Vergeet ook niet bij een glas wijn een glaasje water te drinken, zo blijft in ieder geval je vochtpercentage op niveau.

Overigens is een glas rode wijn per dag prima voor het lichaam, dat is inmiddels aangetoond. Maar beperk het hier dan ook toe. Zo kan verantwoord drinken toch lekker zijn en geniet je meer van het drankje dan van de alcohol die er in zit.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Rode wijn gezond of niet?Rode wijn gezond of niet?Er wordt veel geschreven over wijn en de meningen lopen uiteen hoe goed of niet wijn voor je is. ‘Te’ is altijd fout, du…
Gevolgen van alcohol voor de leverGevolgen van alcohol voor de leverAlcohol heeft diverse gevolgen voor de lever. Alcohol speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van diverse leverziekt…
Alcoholisme en biologieAlcoholisme en biologieAlcohol wordt al eeuwenlang in het grootste gedeelte van de wereld gebruikt. In gematigde hoeveelheden helpt alcohol je…

Ziekte van AddisonZiekte van AddisonBij de ziekte van Addison maken de bijnieren niet de hormonen cortison en aldosteron aan. Deze hormonen zorgen voor de w…
Immuniteit of afweerImmuniteit of afweerDe immuniteit wordt ook wel de afweer van het lichaam genoemd. Tijdens een transplantatie van een orgaan, probeert het l…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.