Last van hooikoorts?
Elk jaar begint de ellende voor veel mensen weer opnieuw... Hooikoorts! Vanaf februari kan de ellende al beginnen en lopen een heleboel mensen niezend en met tranende ogen rond. Gelukkig kun je er wel wat aan doen!
Wat hooikoorts is:
Hooikoorts (pollinose) is een vorm van allergische rhinitis. Mensen met hooikoorts hebben een allergie voor stuifmeelkorrels. De meest voorkomende vorm is de allergie voor grasstuifmeel. Bij een allergie voor grasstuifmeel hebben mensen last van Mei tot September, waarbij de ergste verschijnselen van Mei tot eind Juni optreden. Daarnaast zijn er nog andere vormen van hooikoorts, namelijk:
- boompollenallergie : voornamelijk berk, mensen hebben last in de periode Februari tot Mei
- stuifmeel van bloemen : zoals brandnetel,paardebloem of granen zoals rogge , mensen hebben last in Augustus en September
Bij droog,warm en winderig weer in de middag zijn de verschijnselen van hooikoorts het hevigst. Dit komt omdat de hoeveelheid stuifmeel in de lucht dan het grootst is. Na een regenbui zweeft er veel minder stuifmeel rond en hebben mensen dus veel minder last.
De verschijnselen:
De klachten kunnen per persoon in ernst verschillen, veelal hebben mensen last van:
- tranende,jeukende ogen
- niezen
- jeuk aan de neus
- loopneus
- gezwollen neusslijmvlies (verstopte neus)
- oorpijn (door verstopte neus)
- kriebelhoest
- jeuk aan gehemelte
- soms benauwdheid
- soms hoofdpijn
- vaak bij kinderen moeheid en malaise
Hooikoorts oftewel allergische rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies. Deze ontsteking ontstaat door een allergische reactie. Hooikoorts komt vooral voor bij mensen tussen de 5 en 45 jaar. Vaak met een piek tussen de 15 en 24 jaar. Ongeveer 1 op de 10 personen heeft er last van en de klachten kunnen 10 tot 30 jaar aanhouden. Het is wel zo dat bij veel mensen (60%) de klachten na 4 tot 12 jaar dusdanig verminderd zijn dat medicatie niet meer nodig is.
Hooikoorts lijkt heel veel op een gewone neusverkoudheid. Het grote verschil is dat bij een verkoudheid de klachten na een aantal dagen verminderd. Bij hooikoorts houden de klachten langer aan en keren steeds terug.
Vrij verkrijgbare geneesmiddelen:
Cetirizine: geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar. De werking begint binnen enkele uren en houdt 24 uur aan. Niet geschikt tijdens zwangerschap en borstvoeding! Mogelijken bijwerkingen zijn slaperigheid,hoofdpijn,duizeligheid en een droge mond.
Loratadine: geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar. De werking begint na enkele uren en houdt 24 uur aan. Niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding! Mogelijke bijwerkingen zijn maagpijn,hoofdpijn,zelden misselijkheid,vermoeidheid,toename van de eetlust,huiduitslag.
Azelastine (neusspray): Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Na 15 minuten begint de spray te werken en houdt 12 uur aan. Niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding! Mogelijke bijwerkingen zijn een branderig,prikkend gevoel in de neus en een bittere smaak.
Cromoglicinezuur: Geschikt voor volwassenen en kinderen. Verkrijgbaar in neusspray en oogdruppels. Wanneer men voor het seizoen start werkt de medicatie direct. Anders begint de werking na 1 tot 3 weken en is optimaal na 3 tot 6 weken. De werking houdt 3 tot 4 uur na de toediening aan. Mag wel tijdens de zwangerschap en borstvoeding gebruikt worden. Mogelijke bijwerkingen zijn een lichte prikkeling in de neus direct na gebruik van de spray.
Xylometazoline: Dit kan als neusspray gebruikt worden door volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Alleen gebruiken bij een verstopte neus en niet langer dan 1 week! Mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. De spray werkt binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn een branderig gevoel,droogte van neusslijmvlies en niezen. Soms hartkloppingen. Let op! bij langdurig gebruik ontstaat er gewenning waardoor de kans op chronische neusverkoudheidsklachten ontstaat!
* Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen het beste met hun huisarts overleggen wat ze kunnen gebruiken.
Wanneer je naar de huisarts moet:
- bij aanhoudende oorpijn of hoofdpijn
- bij benauwdheid of kortademigheid
- als het oogslijmvlies ontstoken is
- bij kinderen die voor de 1e keer klachten hebben die wijzen op allergische rhinitis
- bij symtomen die uitsluitend aan een kant van het hoofd voorkomen'
- als de symptomen als vrij ernstig worden ervaren en de vrij verkrijgbare medicijnen niet helpen
Adviezen om contact met stuifmeelkorrels zoveel mogelijk te beperken:
- wrijf niet in je ogen als ze jeuken,leg een nat washandje over je ogen
- draag een zonnebril
- volg het hooikoortsweerbericht op tv,radio of internet
- ga niet zelf grasmaaien
- zet geen ramen en deuren tegen elkaar open
- in de zomer het slaapkamerraam dicht houden
- qua vakantiebestemming gaat de voorkeur naar zee waar minder pollen zijn
Wilt u een goed advies qua medicatie, dan kunt u het beste naar uw apotheek gaan. Zij kunnen u ook eventueel doorverwijzen naar uw huisarts mocht dat nodig zijn.