Verzuring van het lichaam, symptomen, oorzaken en voeding

Verzuring lichaam
Iedereen verzuurd en daar ontkomen we bijna niet aan, vooral door onze westerse leefcultuur krijgen we veel te veel verzurende stoffen binnen en dit zorgt mede voor verzuring van het lichaam. Ook tijdens de stofwisseling worden er zure eindproducten gemaakt, kleine schommelingen in de pH-waarde zorgen voor veranderingen van het metabolisme in de lichaamscellen en dit resulteert weer in niet gewenste storingen. Een gezonde darmflora wordt als een van de belangrijkste factoren gezien om het lichaam te ondersteunen de pH-waarde op peil te houden. Kwaadaardige bacteriën en schimmels deponeren hun zure afvalstoffen in het lichaam en veroorzaken zo een verzuring van het lichaam.Zuren, basen en pH waarde
pH is afgeleid van het Latijns en betekent: ‘werkzaamheid van de waterstof’. Een vloeistof kan zuur, neutraal of basisch zijn. De pH-schaal heeft een bereik van 1 t/m 14 waarvan 7 neutraal is. Het zuurst is 1 en 14 het meest basisch. Let er wel op dat de schaal logaritmisch is. Dit betekend dat er tussen elke stap een factor 10 zit. pH 5 is dus 10x zuurder dan pH6, en pH 5 is 100x zuurder dan pH7. De concentratie van het aantal waterstof-ionen in de vloeistof bepaald de pH-waarde.Optimale pH waarde
In elk gedeelte van je lichaam is de zuurgraad verschillend, sommige organen werken beter in een hogere of lagere zuurgraad. Artsen en specialisten meten soms de zuurgraad van een patiënt, het ligt er natuurlijk aan welke klachten de patiënt heeft, maar over het algemeen doet men een meting van het speeksel, de urine of het bloed. Dit omdat die praktisch het makkelijkst af te nemen zijn.In de volgende tabel staan als voorbeeld de optimale pH waardes voor het speeksel, de urine en het bloed. Wat werkelijk wenselijk en optimaal is, dat verschilt natuurlijk per lichaam maar dit is een veel gebruikte indicatie.
Optimale pH-waarde van het lichaam
[/TH][TH] pH-waarde | |
---|---|
Speeksel | 6,00 – 7,50 |
Urine | 4,50 – 8,40 |
Bloed | 7,34 – 7,45 (ideaal = 7,41) |
Verzuring lichaam, enkele oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken die verzuring veroorzaken. Een aantal hebben te maken met je eet en drink gedrag: slechte voeding, overmatig alcohol- en suikergebruik, slechte eetgewoonten. Andere hebben meer met onze (slechte) gewoontes te maken: weinig beweging, roken, crash diëten, overmatige sportactiviteiten. Maar er zijn ook oorzaken waar je niet veel aan kunt doen zoals: veroudering, stressbelasting, milieu invloeden, verminderde functie van de lever, de nieren of de longen.Een goede pH waarde is van belang
Enzymen geven ons het beste voorbeeld om aan te geven hoe belangrijk een goede pH-waarde is voor het optimaal functioneren van het lichaam. Het stoffelijke proces in ons lichaam is afhankelijk en gebaseerd op de werking van enzymen. Deze enzymen zijn op hun beurt weer afhankelijk van de concentratie waterstof-ionen oftewel van de pH-waarde. Elk type enzym functioneert het beste bij een bepaalde pH-waarde en ze zijn zeer gevoelig voor kleine schommelingen in deze waarde. Ze functioneren dan meteen stukken minder of helemaal niet wat er weer voor zorgt dat het lichaam in zijn geheel minder goed functioneert of vatbaarder is voor ziekten.Mogelijke symptomen en klachten van verzuring in het lichaam
Er worden zeer veel klachten in verband gebracht met een verkeerde zuurgraad. Deze worden voor het gemak vaak in 2 stadia gecategoriseerd: Stadium I: Klachten in het begin, en stadium II: klachten in een vergevorderd stadium. Hieronder staan deze beide opgesomd. Belangrijk is dat u in deze situatie geen last krijgt van al deze klachten, maar last kunt krijgen van 1 of meerdere van deze klachten. Ieder persoon is in dit geval anders.Symptomen en klachten verzuring
Stadium I: klachten in het begin | Stadium II: klachten in een vergevorderd stadium |
---|---|
- haaruitval | - maagzweer |
- obstipatie | - jicht |
- zure oprispingen | - hartinfarct |
- huidproblemen | - reuma |
- cariës | - beroerte |
- infectiegevoeligheid | - diabetes |
- slaapstoornissen | [/TD] |
[/TD] | |
[/TD] | |
[/TD] | |
[/TD] | |
Drie methoden van het lichaam voor zuurgraad regulatie
Het lichaam heeft drie manieren om de zuurgraad op het juiste niveau te houden. De eerste is bufferen. Deze buffers zijn stoffen die worden opgeslagen in het bloed. Bicarbonaat is hier een voorbeeld van. De tweede manier is uitscheiding van zuren door middel van de nieren. Deze verwijderen het van de zuren door middel van ammonia. De derde methode is via de ademhaling door middel van meer uitstoot van koolzuur. Koolzuur is een bijproduct van de zuurstofvorming in cellen. Door sneller en dieper te ademen wordt er meer koolzuur afgevoerd uit het lichaam.Voeding en de pH
Veel mensen denken dat de (vrije) zuren in bijvoorbeeld appel, citroen, melk of ascorbinezuur uit voedsel bijdraagt aan verzuring, maar in onderzoeken is gebleken dat deze weinig of geen invloed hebben op de zuur-base balans. Alle zuur smakende producten hebben een basen overschot.Onze voeding kan in twee groepen worden ingedeeld: