Verzuring van het lichaam, symptomen, oorzaken en voeding

Verzuring van het lichaam, symptomen, oorzaken en voeding Elk lichaam heeft een bepaalde zuurgraad die wordt aangeduid met een PH waarde. Bij een te lage pH waarde kunnen bepaalde klachten ontstaan zoals darmklachten, slaapstoornissen en depressie. Er zijn meerdere oorzaken voor een verstoring van de zuurgraad, een belangrijke oorzaak is vaak voeding en stress. Er zijn een aantal methodes om een te lage PH waarde naar een gezonde PH waarde te brengen en zo te houden. In dit artikel worden enkele methoden besproken, zoals een gezonde voeding.

Verzuring lichaam

Iedereen verzuurd en daar ontkomen we bijna niet aan, vooral door onze westerse leefcultuur krijgen we veel te veel verzurende stoffen binnen en dit zorgt mede voor verzuring van het lichaam. Ook tijdens de stofwisseling worden er zure eindproducten gemaakt, kleine schommelingen in de pH-waarde zorgen voor veranderingen van het metabolisme in de lichaamscellen en dit resulteert weer in niet gewenste storingen. Een gezonde darmflora wordt als een van de belangrijkste factoren gezien om het lichaam te ondersteunen de pH-waarde op peil te houden. Kwaadaardige bacteriën en schimmels deponeren hun zure afvalstoffen in het lichaam en veroorzaken zo een verzuring van het lichaam.

Zuren, basen en pH waarde

pH is afgeleid van het Latijns en betekent: ‘werkzaamheid van de waterstof’. Een vloeistof kan zuur, neutraal of basisch zijn. De pH-schaal heeft een bereik van 1 t/m 14 waarvan 7 neutraal is. Het zuurst is 1 en 14 het meest basisch. Let er wel op dat de schaal logaritmisch is. Dit betekend dat er tussen elke stap een factor 10 zit. pH 5 is dus 10x zuurder dan pH6, en pH 5 is 100x zuurder dan pH7. De concentratie van het aantal waterstof-ionen in de vloeistof bepaald de pH-waarde.

Optimale pH waarde

In elk gedeelte van je lichaam is de zuurgraad verschillend, sommige organen werken beter in een hogere of lagere zuurgraad. Artsen en specialisten meten soms de zuurgraad van een patiënt, het ligt er natuurlijk aan welke klachten de patiënt heeft, maar over het algemeen doet men een meting van het speeksel, de urine of het bloed. Dit omdat die praktisch het makkelijkst af te nemen zijn.

In de volgende tabel staan als voorbeeld de optimale pH waardes voor het speeksel, de urine en het bloed. Wat werkelijk wenselijk en optimaal is, dat verschilt natuurlijk per lichaam maar dit is een veel gebruikte indicatie.

Optimale pH-waarde van het lichaam

pH-waarde
Speeksel6,00 – 7,50
Urine4,50 – 8,40
Bloed7,34 – 7,45 (ideaal = 7,41)

Verzuring lichaam, enkele oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken die verzuring veroorzaken. Een aantal hebben te maken met je eet en drink gedrag: slechte voeding, overmatig alcohol- en suikergebruik, slechte eetgewoonten. Andere hebben meer met onze (slechte) gewoontes te maken: weinig beweging, roken, crash diëten, overmatige sportactiviteiten. Maar er zijn ook oorzaken waar je niet veel aan kunt doen zoals: veroudering, stressbelasting, milieu invloeden, verminderde functie van de lever, de nieren of de longen.

Een goede pH waarde is van belang

Enzymen geven ons het beste voorbeeld om aan te geven hoe belangrijk een goede pH-waarde is voor het optimaal functioneren van het lichaam. Het stoffelijke proces in ons lichaam is afhankelijk en gebaseerd op de werking van enzymen. Deze enzymen zijn op hun beurt weer afhankelijk van de concentratie waterstof-ionen oftewel van de pH-waarde. Elk type enzym functioneert het beste bij een bepaalde pH-waarde en ze zijn zeer gevoelig voor kleine schommelingen in deze waarde. Ze functioneren dan meteen stukken minder of helemaal niet wat er weer voor zorgt dat het lichaam in zijn geheel minder goed functioneert of vatbaarder is voor ziekten.

Mogelijke symptomen en klachten van verzuring in het lichaam

Er worden zeer veel klachten in verband gebracht met een verkeerde zuurgraad. Deze worden voor het gemak vaak in 2 stadia gecategoriseerd: Stadium I: Klachten in het begin, en stadium II: klachten in een vergevorderd stadium. Hieronder staan deze beide opgesomd. Belangrijk is dat u in deze situatie geen last krijgt van al deze klachten, maar last kunt krijgen van 1 of meerdere van deze klachten. Ieder persoon is in dit geval anders.

Symptomen en klachten verzuring

Stadium I: klachten in het beginStadium II: klachten in een vergevorderd stadium
- haaruitval- maagzweer
- obstipatie- jicht
- zure oprispingen- hartinfarct
- huidproblemen- reuma
- cariës- beroerte
- infectiegevoeligheid- diabetes
- slaapstoornissen
- beslagen tong
- libidoverlies
- depressie
- spierkrampen
- allergieën

Drie methoden van het lichaam voor zuurgraad regulatie

Het lichaam heeft drie manieren om de zuurgraad op het juiste niveau te houden. De eerste is bufferen. Deze buffers zijn stoffen die worden opgeslagen in het bloed. Bicarbonaat is hier een voorbeeld van. De tweede manier is uitscheiding van zuren door middel van de nieren. Deze verwijderen het van de zuren door middel van ammonia. De derde methode is via de ademhaling door middel van meer uitstoot van koolzuur. Koolzuur is een bijproduct van de zuurstofvorming in cellen. Door sneller en dieper te ademen wordt er meer koolzuur afgevoerd uit het lichaam.

Voeding en de pH

Veel mensen denken dat de (vrije) zuren in bijvoorbeeld appel, citroen, melk of ascorbinezuur uit voedsel bijdraagt aan verzuring, maar in onderzoeken is gebleken dat deze weinig of geen invloed hebben op de zuur-base balans. Alle zuur smakende producten hebben een basen overschot.

Onze voeding kan in twee groepen worden ingedeeld:
  • Waterrijke voeding. Deze zijn meestal volumineus, rijk aan vitamines en mineralen. Ze bevatten over het algemeen een basenoverschot. Enkele voorbeelden zijn: thee, melk, groente en fruit.
  • Geconcentreerde voeding. Deze zijn over het algemeen vast van structuur, rijk aan vet en calorieën. Ze bevatten over het algemeen een zurenoverschot. Enkele voorbeelden zijn: kaas, peulvruchten, vis, vlees en granen. Uitzonderingen op deze regel zijn alcohol, koffie en suiker, deze werken ook zuurverhogend.

Voedingssupplementen

Er zijn steeds meer producten te verkrijgen in de vorm van pilletjes of drankjes die je kunt innemen ter ondersteuning van je zuur-base balans. Dit zijn dan meestal stoffen die een hoog base gehalte hebben en daarom meteen zuren aan zich binden. Maar de Nederlandse overheid heeft veel van deze supplementen nog niet gewoon vrij gegeven voor verkoop in bijvoorbeeld apotheken. Terwijl precies dezelfde producten in Duitsland wel gewoon te koop zijn.

Meer weten?

Dit artikel dient vooral als informerend, en kan eventuele fouten bevatten, maar mocht u meer willen weten over de zuurgraad in uw lichaam en heeft u last van enkele bovengenoemde klachten dan kunt u het beste uw huisarts raadplegen en met hem of haar overleggen wat te doen. Maar 1 tip die zeker geen kwaad kan en door veel artsen en specialisten wordt aanbevolen is om 1,5 a 2 liter water (extra) te drinken op een dag.
© 2010 - 2024 Javis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acidose: verzuring van het lichaam- symptomen en behandelingAcidose: verzuring van het lichaam- symptomen en behandelingAcidose is een ziekte waarvan de varianten metabolische acidose en respiratorische acidose bekend zijn. Het heeft allema…
Het evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeHet evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeDe taak van de zuur-base-huishouding is de afvoer van zure stofwisselingsproducten bij een constante PH-waarde overeenko…
Zuur minnende plantenZuur minnende plantenElke tuin heeft zijn eigen type grond. Er zijn tuinen met kleigrond, zand- of veengrond. Sommige planten maakt het niet…
Hyperventilatie, Wat Helpt, Symptomen, BehandelingTe veel ademen veroorzaakt allerlei klachten. Dit is erg vervelend waardoor het lichaam niet meer normaal kan functioner…

Leukemie: Symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingWat is leukemie of bloedkanker precies? Wat zijn de symptomen en tekenen, waaraan je kunt herkennen of je als volwassene…
Een hersenvliesontstekingEen hersenvliesontstekingIeder jaar sterven er in Nederland zo'n 60 mensen aan hersenvliesontsteking. Er is gelukkig een medicijn op de markt geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qimono, Pixabay
  • Circadian.nl
Reactie

Maya van Pelt, 25-02-2013
Vraag: is er iets bekend over de relatie verzuring en gewrichtsklachten? Ik heb nl sinds kort heel veel last van mij knieen en kan bij niet meer op mijn hurken zitten en daarna omhoog komen. Verder heb ik een pijnlijke rechter duim waardoor schrijven veel pijn geeft.

Mag ik svp een reactie van u ontvangen of er een relatie is?

Vriendelijke groet,
Maya Reactie infoteur, 03-03-2013
Hallo Maya,

Zoals Regina hierboven heeft geantwoord is er een kans dat Jicht veroorzaakt wordt door een verzuurd lichaam. Ook in het artikel zelf wordt het genoemd als een van de gevorderde klachten uit het tweede stadium.

Ik kan u alleen adviseren om te overleggen met uw huisarts wat u het beste kan doen.

mvg,
Javis

Javis (21 artikelen)
Laatste update: 31-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.