Mexicaanse griep 2020 - corona

Mexicaanse griep 2020 - corona Wat gaat 2021 doen? Het jaar 2020 was het jaar van corona, maar blijft het daarbij? De Mexicaanse griep bijvoorbeeld was een variant van de Mexicaanse griep in 2009-2010, die ook voor een pandemie zorgde. Krijgen we die ook in 2021? Dat betekent dat dezelfde kwetsbare groepen een verhoogd risico lopen, maar dat betekent waarschijnlijk ook dat zij die zich twee keer lieten inenten een extra bescherming hebben. Wat gaat dit griepvirus doen en kunnen we een nieuwe pandemie verwachten. Let op de symptomen van de griep en neem een aantal preventieve maatregelen. Wat is het verschil tussen corona en een (stevige) griep?

Mexicaanse griep en WHO

De WHO riep in 2009 de Mexicaanse griep uit tot een pandemie. Logisch, want er vielen vele slachtoffers en niemand kon toen overzien hoe erg het nog zou worden. Iedereen kende ook de verschrikkelijke gevolgen van de Spaanse griep in het verleden. De Mexicaanse variant leek voor een brute herhaling te gaan zorgen. Minister Klink kocht voor ieder van ons twee inentingen om ons te beschermen. Vooral de kwetsbare groepen, jongeren en zwangere vrouwen, maakten van deze mogelijkheid gebruik. Nogal wat mensen lieten het bij 1 keer inenten, terwijl 2 keer inenten toch veel beter was geweest. Zo bleef de Nederlandse Staat met vele ongebruikte vaccins zitten. Vaccins die ook tot lelijke bijwerkingen konden leiden. Vele doden en zieken waren te betreuren, maar uiteindelijk leek het in Nederland toen toch nog mee te vallen.

Mexicaanse griep een variant?

De Mexicaanse griep 2011 lijkt een variant te zijn van de eerdere versie. Meestal is het zo dat een griep op een later moment nog terugkeert en meestal in de wintermaanden. Doordat het virus nu een gemuteerde versie is, kunnen wederom slachtoffers worden gemaakt, zeker als er sprake is van een onderliggend lijden of als de weerstand minder wordt. Doordat het DNA van het virus in de kern nog vele gelijkenissen vertoond met een eerdere variant is er vaak ook nog bescherming als men eerder ziek is geweest of eerder is ingeënt. Gemiddeld genomen, want per individu kunnen zich toch opvallende verschillen voordoen, van niet ziek worden tot zeer ziek worden.

Symptomen Mexicaanse griep

De belangrijkste symptomen van de griep zijn:
 • Hoofdpijn;
 • Hoge koorts;
 • Opvallende droge hoest;
 • Zeer vermoeid zijn;
 • Vervelende spierpijn;
 • Terugkerende koude rillingen.

Symptomen die u ook bij een normale griep terug ziet, alleen kan dit een stuk heftiger uitpakken dan gebruikelijk is bij een gewone griep.

Vaccinatie tegen de griep

Omdat bekend is dat een griep weer kan terug keren, is in de regulier vaccins tegen de griep dit jaar rekening gehouden met de Mexicaanse griep. Wie zich dus alsnog wil beschermen doet er goed aan om zich snel te laten inenten. In Engeland, België, Duitsland, maar ook in ons land zijn inmiddels meerdere doden als gevolg van de griep te betreuren. Het RIVM stelt dat de Mexicaanse griep niet dodelijker is dan andere griepvarianten, maar wie dit niet wil afwachten gaat naar de huisarts en vraagt om een inenting tegen de griep.

Preventieve maatregelen treffen

De inenting is een belangrijke preventieve maatregel om de kans op besmetting respectievelijk ernstig ziek worden te verminderen. Andere maatregelen zijn:
 • Vermijd als het even kan personen met griep. Het griepvirus wordt eenvoudig overgedragen via druppeltjes slijm, snot, hoesten, niezen en speeksel.
 • Was uw handen grondig.
 • Raak zo min mogelijk neus, ogen en mond aan, want zo kunt u met vieze handen uzelf eenvoudig besmetten.
 • Pas op voor de keukenhanddoek. Gebruik papieren handdoekjes eenmalig.
 • Haal de griepinjectie.

Verschil tussen corona en een stevige griep

In 2021 teistert corona de wereld, maar hoe weet u of u corona hebt. Is het niet een andere stevige griep? De enige manier om hierachter te komen is het ondergaan van een test en soms een herhaalde test. Corona herkent u aan:
 • Hoesten.
 • Kortademigheid.
 • Koorts.
 • Spierpijn.
 • Verwardheid.
 • Hoofdpijn.
 • Keelpijn.

Maar let op, de gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Wie corona heeft kan op de ic van een ziekenhuis terecht komen, bloedstolsel ontwikkelen en heel lang klachten houden. Het is dus zaak om niet te lang te wachten als u twijfelt, laat u testen in een teststraat. Zo is veel beter te bepalen wat de beste behandeling is en weet u dat u in quarantaine moet om niet ook anderen en kwetsbare groepen ernstig ziek te maken. De Mexicaanse griep was erg, maar corona is dat zeker ook.

Slot

We dachten dat de Mexicaanse griep weg was en dat het allemaal wel mee zou vallen, maar worden in 2020 en 2021 al weer overvallen door corona. Ook corona is een wereldwijde pandemie geworden en niet uitgesloten moet worden dat dit virus zich zal muteren, het virus van de Mexicaanse griep of een ander virus zal muteren, en de mensheid het slachtoffer zal worden van weer een andere pandemie. Wie het zekere verkiest boven het onzekere gaat naar de huisarts en vraagt hem om een persoonlijk advies. Dit advies kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Onbekend is nog wat de rest van 2021 gaat doen, de wintermaanden zijn berucht. We weten wat we kunnen verwachten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…
Wat te doen bij besmetting Mexicaanse griep?Wat is de Mexicaanse griep? De Mexicaanse griep is een griepvirus afkomstig uit Mexico. De ziekte die het virus veroorza…
Griep en zwangerschap: risico’s en oplossingenIedereen heeft het over de Mexicaanse griep tegenwoordig, maar laten we griep in het algemeen eens nader bekijken met be…

Gezonde of ongezonde stress?Gezonde of ongezonde stress?Voor meer balans in het dagelijkse leven is het van belang te weten in hoeverre stress, die u ervaart gezond of ongezond…
Een hersentumorEen hersentumorEen hersentumor kan goedaardig maar ook kwaadaardig zijn. De tumor kan groter worden waardoor het erg gevaarlijk wordt.…
Reactie

Henriëtte van Laanhuizen, 25-02-2020
Ik heb een droge hoest. En nu corona doorgaat bij de arme mensen ben ik bang dat ik het ook heb. Moet ik naar een huisarts? Lopen gaat moeilijk tegenwoordig. Ik begrijp dat ik in de risicogroep zit. Ik ben 73 jaar en heb een slechte conditie. Ik heb vorig jaar ook longontsteking gehad. Kunt u mij helpen? Dank bij voorbaat!

Met vriendelijke groeten,

Henriëtte van Laanhuizen uit Aalst Reactie infoteur, 26-02-2020
Beste Henriëtte van Laanhuizen,
Corona (Wuhan virus, Chinese griep, covid-19) kunt u krijgen als u met een ander in aanraking bent geweest die het betreffende virus draagt. U kunt ook gewoon verkouden zijn. Twijfelt u, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-01-2021
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.