Waterpokken of windpokken, symptomen en behandeling
Vrijwel ieder kind krijgt de waterpokken, meestal gebeurt dit in de winter of de vroege lente. Waterpokken of windpokken worden veroorzaakt door een virus. De ziekte is niet erg gevaarlijk voor kinderen, doch is de juiste behandeling wel wenselijk.
Waterpokken
Wat is waterpokken of windpokken?
De waterpokken is een ziekte die bij vrijwel ieder kind voorkomt. Het virus slaat toe in de winter of zelfs iets later nog, in de vroege lente. De waterpokken worden veroorzaakt door een virus dat tot de familie van de herpesvirussen behoort, namelijk het zoster-varicella-virus. Huiduitslag is het eerste kenmerkende verschijnsel.
Wie kan waterpokken of windpokken krijgen?
Net als
mazelen is waterpokken een typische kinderziekte. Mensen die deze ziekte in hun kindertijd gehad hebben zijn levenslang immuun ervoor, anderen kunnen het zelfs op volwassen leeftijd nog krijgen. Het virus blijft echter ten alle tijde aanwezig in de zenuwcellen van het lichaam. Wanneer het weer actief wordt kan het op latere leeftijd gordelroos (herpes zoster) ontstaan.
Is waterpokken of windpokken besmettelijk?
Waterpokken is een besmettelijke ziekte. Het virus wordt overgedragen door minuscule druppeltjes die het lichaam verlaten wanneer iemand niest of hoest. Ook wanneer iemand anders dan de zieke in contact komt met het vocht uit de blaasjes kan deze het virus oplopen. Na de besmetting duurt het nog twee tot drie weken vooraleer de eerste vlekjes ontstaan. De ziekte is zo besmettelijk dat zelfs vanaf de dag vóór dat de blaasjes zichtbaar zijn, de ziekte al besmettelijk is. Na die dat duurt het risico op besmetting nog tien dagen. Aangezien gordelroos en de waterpokken veroorzaakt zijn door hetzelfde virus kunnen volwassen en kinderen elkaar besmetten met het andere virus. Volwassenen die reeds de waterpokken hebben gehad lopen dus het risico om gordelroos op te lopen bij het in contact komen van een door waterpokken besmet kind.
Wat zijn de symptomen van waterpokken of windpokken?
Kinderen
Nadat een kind besmet is door het virus breekt de ziekte niet meteen uit, dit zal pas twee tot drie weken later zijn. De symptomen bij kinderen zijn over het algemeen licht te noemen, namelijk:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Huiduitslag
De huiduitslag verspreidt zich van de romp naar het gezicht, dze uitslag breekt in drie tot vier golven uit. Na enkele dagen ontwikkelen de rode plekjes zich duidelijk naar zichtbare blaasjes. Vervolgens drogen deze uit en komen er korstjes op. De blaasjes kunnen erg jeuken, het is echter van kapitaal belang dat het kind ze niet openkrabd. Wanneer de korstjes met rust gelaten worden zullen ze er snel vanzelf afvallen en ontstaan er geen littekens. Wanneer ze eraf gekrabd worden zullen er zonder twijfel littekens ontstaan.
Volwassenen
De symptomen bij volwassenen zijn veel heviger en kunnen ernstigere gevolgen hebben zoals een longontsteking of zelfs een ontsteking van het zenuwstelsel. Personen met een lage weerstand of mensen die behandeld worden tegen kanker zullen ook schadelijker gevolgen ondervinden van de ziekte. Andere symptomen die waargenomen worden bij volwassenen zijn:
- Hevige hoofdpijn
- Koorts
- Hevige rugpijn
- Pijn in het hele lichaam
Kan waterpokken of windpokken ook complicaties veroorzaken?
Waterpokken heeft zeer weinig complicaties, al zijn de bestaande complicaties ervan wel ernstig te noemen. Mensen met een lage weerstand lopen meer risico om complicaties op te lopen. Complicaties zijn:
- Zeer ernstige infecties
- Hersenvliesontsteking
- Longontsteking
- Middenoorontsteking
Hoe wordt waterpokken of windpokken behandeld en genezen?
Normale omstandigheden
Hoewel de periode dat de ziekte besmettelijk is tien dagen duurt, zijn kinderen na enkele dagen reeds genezen. Meestal wordt de ziekte dan door geen enkel medicament bestreden. Antibiotica heeft trouwens geen zin omdat de ziekte veroorzaakt wordt door een virus. Het is ten zeerste aan te raden dat de handen en nagels van zowel het kind als de volwassene, die in contact komt met het kind, proper zijn. Het kind mag ook gewoon in bad of een douche nemen. Wanneer er zich pijnlijke blaasjes in de mond voordoen kan een koude drank of waterijsje soelaas bieden.
Medicatie
Bij gezonde kinderen volstaat een medicijn tegen de jeuk, dit is zeer belangrijk zodat ze de blaasjes niet openkrabben en er geen littekens ontstaan. Eventueel kan ook een koortswerend middel gegeven worden. Er bestaat ook een vaccin tegen de waterpokken, dit behoort echter niet tot de aanbevolen vaccins en moet gezet worden op initiatief van de ouders. Bij volwassenen die de ziekte dragen kan een antivirale therapie helpen, dankzij aciclovir.
Levensgevaar
Voor gezonde kinderen en volwassenen is er geen probleem. De symptomen zullen verergeren wanneer een persoon zwak of ziek is. Levensgevaarlijk wordt het pas echt wanneer een zwangere vrouw rond de bevalling het virus zou oplopen. De pasgeboren baby loopt dan een enorm levensgevaar, een onmiddellijke opname in het ziekenhuis is dan aangewezen.