Mazelen of morbilli, symptomen en behandeling

Mazelen is een ernstige ziekte die meestal bij kinderen voorkomt. Mazelen is een besmettelijke ziekte die erg agressief kan toeslaan. De ziekte kan zelfs de dood als gevolg hebben. Daarom is een juiste diagnose en behandeling zeer belangrijk.

Mazelen


Wat is mazelen of morbilli?

Mazelen of morbilli is een ziekte die zeer ernstig genomen moet worden. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het mazelenvirus dat tot de familie van het paramyxovirus behoort. Ook bof of dikoor behoort tot de familie van het paramyxovirus, doch is bof of dikoor veel minder ernstig.

Wie kan mazelen of morbilli krijgen?

Mazelen is een ziekte die vooral bij kinderen voorkomt, vooral tussen de periode van hun eerste tot zesde levensjaar. Bij kinderen onder de drie jaar zal ze zich het ernstigst voordoen. Maar ook volwassenen kunnen getroffen worden door deze besmettelijke ziekte. In de twintigste eeuw is de kans op mazelen dankzij de systematische vaccinaties met meer dan 30% gedaald. Geen enkel mens is van nature beschermd tegen het virus dat de mazelen veroorzaakt. Er bestaan wel vaccins om de ziekte tegen te gaan maar zelfs dan bestaat er nog een kans dat het virus uitbreekt.

Is mazelen besmettelijk?

Mazelen is een erg besmettelijke ziekte. Het virus dat de ziekte veroorzaakt kan door ieder mens gedragen en overdragen worden. Het virus verspreidt zich van mens tot mens via vochtdruppeltjes in de lucht afgescheiden door de besmette persoon, bijvoorbeeld bij het hoesten of niezen.

Wat zijn de symptomen van mazelen of morbilli?

Het hele proces

De periode vanaf het moment dat het lichaam besmet is totdat de ziekte uitbreekt, oftewel de incubatieperiode, is acht dagen tot twee weken. Na deze periode kunnen verschillende symptomen de ziekte aantonen, zoals:
 • Een zware verkoudheid.
 • Hoge koorts tot wel 40°C.
 • Bloedneus.
 • Misselijkheid.
 • Diarree.
 • De koorts verdwijnt vanaf de derde dag.
 • Er verschijnen vlekjes in de mond die op een zoutkorrel lijken.

Vanaf de vierde dag beginnen pas de meest acute symptomen. Er vormen zich kleine rode vlekjes op het voorhoofd en achter de oren. Later zullen deze zich verspreiden over de rest van het lichaam behalve over de armen en de benen. Hoe meer uitslag hoe groter de vlekken en vaak vloeien ze ook in elkaar over. Twee dagen na het ontstaan van deze vlekjes nemen ze geleidelijk aan af. Het zal dan wel nog een week duren vooraleer ze volledig verdwenen zijn.

Kan mazelen of morbilli ook complicaties veroorzaken?

Mazelen kunnen diverse complicaties hebben die soms fataal kunnen zijn voor de mens, zoals:
 • Herseninfectie
 • Longontsteking
 • Oorontsteking

Hoe wordt morbilli behandeld en genezen?

Verzorging tijdens de ziekte

Het is zeer belangrijk om de temperatuur van de patiënt constant in het oog te houden om koortsstuipen te voorkomen. Geef eventueel paracetamol, een pijnstillend en koortsverlagend middel. Wanneer er koorts uitbreekt moet men sowieso veel drinken. Wanneer er geïrriteerde ogen opduiken moet de kamer zo donker mogelijk gemaakt worden en moeten de ogen eventueel met lauw water gedept worden. Ook de oren en borst moeten goed in het oog gehouden worden. Dragers van de ziekte zijn gevoeliger voor ontstekingen aan deze lichaamsdelen. Wanneer het normale verloop van al deze dingen in het gedrang komt moet u sowieso contact opnemen met uw arts.

Het vaccin

Er bestaat een vaccinatie om de ziekte tegen te gaan die meestal werkt. In sommige gevallen dringt de ziekte na vaccinatie toch nog door. De vaccinaties moeten als volgt genomen worden:
 • Drie vaccins op 15 maanden
 • 6 jaar: controle op werking vaccin
 • 11 jaar: toediening van de tweede dosis

Het vaccin heeft echter ook bijwerkingen zoals:
 • Uitslag
 • Koorts of koortsstuipen
 • Slaperig
 • Tekort aan bloedplaatjes
 • Gewrichtsklachten

Het is belangrijk om de mazelen overal ter wereld zo weinig mogelijk te laten voorkomen. Daarom moet men trachten steeds 95% van de mensen gevaccineerd te hebben, nog voor het kind twee jaar is.

Mazelenparty

De mazelenparty is een nieuwe trend en is een populair middel om antistoffen te kweken tegen het mazelenvirus. Tijdens zo'n party worden kinderen die de ziekte nog niet gehad hebben samengebracht met kinderen die ze op dat moment hebben. Op die manier worden gezonde kinderen met opzet besmet, op deze manier worden ze ziek en maken ze automatisch antistoffen aan. Aangezien de ziekte echter nog steeds dodelijk kan zijn is dit zeker niet aan te raden en is het vaccin het middel bij uitstek.
© 2011 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mazelen: zeer besmettelijkMazelen: zeer besmettelijkMazelen, ook wel morbilli genoemd, is een zeer besmettelijke virusziekte. De besmetting vindt plaats door middel van dru…
Mazelen bij kinderenMazelen bij kinderenMazelen is een kinderziekte die niet onderschat mag worden. Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte, en zeker niet onsc…
Oorontsteking: middenoorOorontsteking: middenoorDe meest voorkomende vorm van oorontsteking is een oorontsteking van het middenoor. Bij kinderen komt een oorontsteking…
Wat te doen wanneer je koorts vatWat te doen wanneer je koorts vatKoorts is een medisch teken waarbij je lichaamstemperatuur een hoogte boven het normale bereikt van 36,5 tot 37,5 graden…

Wat is er tegen dementie te doen?Wat is er tegen dementie te doen?Dementie is een veel voorkomende ziekte. Het is erg vervelend als je het hebt, je hebt het in het begin heel goed door,…
Rodehond of rubella, symptomen en behandelingRodehond of rubella is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Aangezien ze vaak voorkomt bij kleine kinderen k…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia.org
 • Gezondheid.be
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.