Zaadbalkanker: oorzaak, behandeling, zelfcontrole, diagnose

Zaadbalkanker: oorzaak, behandeling, zelfcontrole, diagnose Zaadbalkanker, of testiscarcinoom, is bij jonge mannen onder de 35 jaar de meest voorkomende soort kanker. Het is dan ook belangrijk dat mannen hun zaadballen controleren op knobbels, net zoals vrouwen dat wel doen met hun borsten. Als zaadbalkanker vroeg ontdekt wordt, is de kans op genezing 95-100%. Behandeling vindt plaats met een operatie, gevolgd door chemotherapie of radiotherapie. Mannen met één of twee niet ingedaalde zaadballen lopen extra risico.

De zaadballen

De zaadballen produceren de zaadcellen en de meeste manlijke hormonen.

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker komt vooral voor bij jonge mannen van tussen de 20 en 40 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd al voorkomen. In sommige landen komt zaadbalkanker meer voor dan in andere landen. De oorzaak daarvan is onbekend. Ook neemt het aantal nieuwe gevallen van zaadbalkanker toe de laatste jaren. Als zaadbalkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op genezing erg groot, zelfs als er al uitzaaiingen zijn. Het is dus van groot belang om alert te zijn op het ontstaan van veranderingen en knobbels in de zaadballen.

Risicogroepen voor het krijgen van zaadbalkanker

  • Een niet ingedaalde zaadbal of een zaadbal die pas na de geboorte is ingedaald, geeft een groter risico op zaadbalkanker.
  • Eerstegraads familieleden van zaadbalpatiënten lopen meer risico op het krijgen van zaadbalkanker.

Zelfcontrole van de zaadballen

Voor het op tijd opsporen van een afwijking in de zaadballen is het van belang dat jongens vanaf 15 jaar en ouder regelmatig bij zichzelf de zaadballen controleren op knobbels en/ of andere veranderingen. Dit kan het best worden gedaan onder een warme douche, omdat dit een ontspannende werking heeft op de huid van het scrotum. Op die manier zijn eventuele knobbels of andere afwijkingen beter te voelen. Voel hoe groot en zwaar de zaadballen zijn, door ze op de palm van de hand te laten rusten. Rol vervolgens de zaadballen één voor één voorzichtig tussen vingers en duim heen en weer, om te voelen of er knobbels inzitten. De bijbal ligt boven en achterlangs iedere zaadbal. Als daar knobbels inzitten, gaat het meestal om een verstopping of een cyste. Vind je wel een knobbel of een verandering in vorm of gewicht van de zaadballen, ga dan zo snel mogelijk langs de dokter. Veel knobbels zijn overigens goedaardig, maar snelle controle en zekerheid zijn van groot belang.

Als er een knobbel is gevonden, dan zal de huisarts de zaadballen controleren. Een knobbel kan veel verschillende dingen inhouden;
  • Spataderen rond de testikel
  • Een cyste
  • Hernia
  • Infectie
  • Draaiing van de testikel ( dit gaat gepaard met hevige pijn en moet zeer snel behandeld worden)
  • Kwaadaardig gezwel

Kwaadaardig gezwel in zaadbal

Als de huisarts vermoedt dat er sprake is van een kwaadaardig gezwel, dan zal je worden doorgestuurd naar een specialist. Met een echoscopie en bloedonderzoek zal worden vastgesteld of er sprake is van een kwaadaardig gezwel. Ook kan het noodzakelijk te zijn om geopereerd te worden, waarbij de zaadballen binnen het scrotum beoordeeld worden ( exploratie).

Behandeling zaadbalkanker

Als er een kwaadaardige tumor is ontdekt in een zaadbal, dan wordt deze operatief verwijderd. Na de operatie volgt soms nog behandeling met radiotherapie en/of chemotherapie. Dit kan een erg intensieve behandeling wezen. Na behandeling genezen de meeste patiënten compleet en meestal blijft de man nog steeds vruchtbaar.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geneeskundig methodiek: TestiscarcinoomJaarlijks worden bij ongeveer 535 mannen in Nederland de diagnose zaadbalkanker gesteld. Meestal zijn die mannen tussen…
Seminoom: zaadbalkankerSeminoom: zaadbalkankerEen seminoom is een vorm van zaadbalkanker oftewel teelbalkanker. Deze vorm van zaadbalkanker komt het meest voor. Non-s…
Teelbalkanker of zaadbalkanker: symptomen, behandelingTeelbalkanker of zaadbalkanker: symptomen, behandelingBij teelbalkanker/zaadbalkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel van de teelbal. Teelbalkanker komt niet vaak voo…

Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Gezondheid: agressieve fibromatose / weke delen sarcomenGezondheid: agressieve fibromatose / weke delen sarcomenAls de diagnose agressieve fibromatose wordt gesteld wil dat niet meteen zeggen dat je kanker hebt. Het is vaak een comp…
Bronnen en referenties
  • www.medicinfo.nl
  • Boek Gezondheid & Lifestyle ISBN 90 215 3750 8
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.