Beenmergpunctie: waarom, pijnlijk, uitslag

Beenmergpunctie: waarom, pijnlijk, uitslag Een beenmergpunctie, waarom? Bij verdenking van een bloedziekte is een beenmergpunctie heel zinvol. Een beenmergpunctie kan als pijnlijk worden ervaren. Toch kan deze redelijk goed verdoofd worden. Beenmergpunctie: hoe, wat, waarom?

Waarom beenmergpunctie

Een beenmergpunctie is een ingreep om beenmergcellen te verkrijgen. Deze beenmergcellen zijn nodig voor onderzoek. Hiermee kunnen bepaalde aandoeningen worden opgespoord, zoals de ziekte van Hodgkin, de ziekte van Kahler of leukemie. De patiënt krijgt altijd te horen waarom er een beenmergpunctie wordt afgenomen.

Beenmerg zit in het midden van beenderen. In beenmerg zitten stamcellen. Vanuit deze stamcellen worden de bloedplaatjes, de rode bloedcellen en de witte bloedcellen gemaakt. Bij bepaalde bloedziekten zitten er afwijkende cellen in het beenmerg. Maar ook bij een uitzaaiing die kwaadaardig is, kunnen er afwijkende cellen in het beenmerg zitten. Door een beenmergpunctie kunnen deze afwijkende cellen worden opgespoord. Zo ontstaat er meer duidelijkheid over wat er zich in het lichaam afspeelt. Ook kan een beenmergpunctie zinvol zijn na een behandeling van een bloedziekte. Wanneer er geen afwijkende cellen meer gevonden worden, weet men dat de behandeling geslaagd is.

Het is duidelijk dat een beenmergpunctie soms noodzakelijk is om een bepaalde ziekte op te sporen. Deze ziekten kunnen moeilijk op een andere manier opgespoord worden. Een beenmergpunctie is daarom erg belangrijk voor de patiënt Zonder beenmergpunctie kan er ook geen gerichte behandeling worden gegeven.

Er zal, voordat er beenmerg wordt afgenomen, een plaatselijke verdoving worden gegeven. Er wordt vervolgens een klein gaatje in het heupbeen of in het borstbeen gemaakt. Via een naald kan er nu wat beenmerg worden opgezogen. Na de afname van het beenmerg moet die patiënt nog 10 tot 15 minuten blijven liggen, zodat de kans op bloedingen verkleind wordt. Overigens mogen een aantal dagen voor de ingreep geen bloedverdunnende medicijnen worden ingenomen.

Beenmergpunctie pijnlijk?

Wanneer een beenmergpunctie zonder verdoving uitgevoerd wordt, is deze zeker pijnlijk. Het is niet mogelijk om bot te verdoven. Wel wordt er vaak een plaatselijke verdoving gegeven. Ondanks de verdoving kan een beenmergpunctie wel als pijnlijk worden ervaren. Hoe pijnlijk dit is, is moeilijk te zeggen omdat dit afhangt van de pijnbeleving van de patiënt. De meeste mensen vinden een beenmergpunctie niet prettig, maar wel redelijk goed te verdragen. Dankzij de plaatselijke verdoving zal de pijn daarom bij de meeste mensen wel meevallen. Bovendien weegt de tijdelijk pijn niet op tegen de klachten die ontstaan wanneer er geen behandeling plaats vindt.

Een narcose wordt zelden gegeven bij een beenmergpunctie, omdat een narcose toch een zware nasleep met zich meebrengt. Een beenmergpunctie duurt daarbij meestal maar tien minuten dus is ook zo weer voorbij. Kleine kinderen worden vaak wel onder narcose gebracht in de vorm van een licht roesje. Patiënten die heel angstig zijn voor pijn, kunnen van tevoren valium of oxazepam innemen. Dit kan het beste vooraf met de arts worden besproken, deze kan het kalmerend middel ook voorschrijven.

De uitslag van de beenmergpunctie

Het beenmerg dat is afgenomen, wordt naar het laboratorium gestuurd. Het bloed zit in glaasjes of op buisjes, het wordt gekleurd en onder de microscoop bekeken. Er wordt gekeken naar afwijkende cellen en de hoeveelheid cellen. Meestal is de uitslag binnen een tot twee dagen bekend. Wanneer er meer onderzoek nodig is, zoals bijvoorbeeld een chromosomennderzoek, kan dit enkele weken duren. Wanneer er ook een stukje bot uit het beenmerg is afgenomen, duurt dit ongeveer een week.

Wanneer de uitslag bekend is, bespreekt de arts deze met de patiënt. Meestal kan aan de hand van de uitslag met zekerheid worden gezegd of er een bloedziekte aanwezig is of dat de patiënt genezen is. Eventuele verdere behandeling zal worden besproken.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beenmergpunctie: waarom wordt deze gedaan?Beenmergpunctie: waarom wordt deze gedaan?Een beenmergpunctie is het verwijderen van merg uit het bot. Een beenmergpunctie wordt niet zomaar uitgevoerd, maar dien…
Acute myeloide leukemie (AML)Acute myeloide leukemie (AML)Leukemie is een verzamelnaam voor een groep afwijkingen die gekarakteriseerd worden door de accumulatie van maligne (kwa…
Ziekte: BeenmergkankerZiekte: BeenmergkankerIeder jaar zijn er zo'n 860 mensen die aan beenmergkanker lijden. Je moet er snel bij zijn, anders dan loopt het niet go…
Geneeskundige met Acute – Non HighLeukemie wordt meestal omschreven als bloedkanker. Het is kanker in het beenmerg en lymfevatenstelsel. Normaal gesproken…

Verlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming: verschijnselen, van bell, middenrifVerlamming of verlammingsverschijnsel: het is de benaming voor uitval van kracht aan de spieren. Verlamming kan optreden…
Huntington: een ongeneeslijke ziekteHuntington: een ongeneeslijke ziekteDe ziekte van Huntington is een ongeneeslijke neurologische aandoening, waarbij bepaalde delen van de hersenen worden aa…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Beenmerg
Reacties

Karin, 12-11-2012
Heb vorige week een beenmergpunctie gehad in het LUMC. Ik ben beenmergdonor voor mijn broer. Ik zag er ongelofelijk tegenop en heb dit ook aangegeven. Maar ik heb me op het moment zelf helemaal kunnen afsluiten en mijn volledig geconcentreerd op mijn ademhaling. Ik kan u verzekeren dat ik minder dan een seconde iets heb gevoeld. Ik het is me niet 100 % maar 1000 % meegevallen. Niks geen pijn gehad die doortrekt tot je tenen. Geef je over en ontspan. Probeer niets tegen te houden. De dokter is zo ervaren en de assistent heel aardig. Ze praten je er doorheen en in minder dan 10 minuten is het gedaan en zit je alweer rechtop met een lekker kopje soep. Reactie infoteur, 15-11-2012
Wat een positief verhaal! Fijn dat het zo goed is gegaan en veel beterschap voor uw broer.

Jacques, 17-10-2012
Heb gisteren een beenmergpunctie gehad. Het is zondermeer zeer pijnlijk. Het ergste is het moment van opzuigen van het merg. Dan trekt de pijn door tot in je tenen. Ik had een verpleegster die mij bemoederde en begeleide. Die dame was ongelooflijk. Dit punctie verhaal wil ik geen tweede keer meemaken.
De punctie was nodig omdat er drie waarden bleven dalen:
-rode bloedplaatjes
-witte bloedcellen
–hemoglobine
Nu maar de resultaten afwachten. Reactie infoteur, 28-10-2012
Wat vervelend dat het zoveel pijn deed. Sterkte en hopen op een goede uitslag.

Mevr Huijbregsen, 11-10-2012
Ik had een vraag:mijn moeder heeft pas bloed laten prikken omdat ze moe was en nu was de uitslag bloedarmoede maar nu moest ze naar een specialist toe en daar moest ze weer bloed prikken en nu moet ze een beenmergpunctie laten doen maar wat heeft dat met bloedarmoede te maken?
Toen ik dat hoorde moest ik gelijk aan kanker denken.
Kunt u mij uitleggen hoe dat precies zit?
Vriendelijke groeten mevr.huijbregsen Reactie infoteur, 14-10-2012
Normaal gesproken wordt er geen beenmergpunctie uitgevoerd bij bloedarmoede. Meestal worden er medicijnen voorgeschreven of kan een dieet al volstaan om de bloedarmoede op te heffen. Bij een beenmergpunctie is er in de meeste gevallen sprake van verdenking van een bloedziekte. De arts moet dit gemeld hebben aan uw moeder.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 01-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.