Ziekte: ziektebesef en betekenis

Ziekte: ziektebesef en betekenis Een ziekte is een verstoring van het geestelijke of lichamelijke evenwicht. Door een ziekte wordt de patiënt beperkt in zijn functioneren. Er zijn duizenden ziekten bekend. De behandeling van een ziekte is afhankelijk van de diagnose die gesteld kan worden en de mate van ernstigheid. Wat is een ziekte?

Wat is een ziekte?

Een ziekte is een verstoring van het lichamelijk of geestelijk evenwicht. Bij een ziekte horen ziekteverschijnselen of kenmerken, waardoor de ziekte herkenbaar wordt of ontdekt kan worden. Een ziekteverschijnsel hoort bij een bepaalde ziekte, maar een ziekteverschijnsel kan ook bij verschillende ziekten voorkomen. Meestal wordt een ziekte gekenmerkt door een aantal ziekteverschijnselen tezamen.

Verloop van een ziekte

Een ziekte is soms aangeboren of erfelijk, soms verkregen door een infectie en soms als gevolg van een ongeval, een trauma of letsel. Ook een defect in het DNA kan een ziekte veroorzaken. Ook een verkeerd voedingspatroon kan een ziekte veroorzaken.

Over het algemeen begint een ziekte onopgemerkt en zal na verloop van tijd in hevigheid toenemen. Hierbij ontstaat er de typische verschijnselen van de ziekte. Een ziekte kan kortdurend zijn en doorgaans vanzelf genezen, maar kan ook van lange duur zijn. Het lichaam zal in de meeste gevallen trachten zichzelf te herstellen. Soms is dit niet mogelijk en zal er een aanpassing van het lichaam plaats vinden, maar blijven bepaalde functie wel verstoord.

Een ernstige ziekte tast het lichaam zover aan, dat deze niet meer in staat is te herstellen. Sommigen ziekten hebben een dodelijke afloop. Er zijn ziekten die sluimerend zijn: de patiënt herkent de ziekte niet, terwijl de ziekte zich wel steeds verder uitbreidt. pas wanneer genezing bijna niet meer mogelijk is, openbaart de ziekte zich. Dit zijn de sluipende ziekten.

Ziektebesef

Met ziektebesef wordt bedoeld het feit dat iemand weet dat hij of zij ziek is. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Vooral bij geestelijke ziekten herkent de patiënt niet altijd zijn eigen ziekte. Ziekte-inzicht wil zeggen dat iemand ook weet wat er precies aan de hand is, welke ziekte een rol speelt in het leven van de patiënt. Ook hierbij zijn de psychische ziekten vaak de eerste ziekten die aan het inzicht worden onttrokken. Ziekte-inzicht ontstaat meestal pas nadat er onderzoek door een arts heeft plaatsgevonden en de ziekte is vastgesteld.

Subjectieve en objectieve ziekteverschijnselen

De subjectieve ziekteverschijnselen zijn kenmerken van een ziekte die een ander niet kan waarnemen, maar die men zelf wel aanvoel. Bijvoorbeeld het horen van stemmen in het hoofd, hoofdpijn, spierpijn. Objectieve ziekteverschijnselen kunnen door middel van onderzoek worden waargenomen, inwendig of uitwendig. Bijvoorbeeld een tumor, een wond, een snede, nierstenen.

Vooral bij subjectieve ziekteverschijnselen is het voor een arts vaak moeilijk om een diagnose te stellen. Subjectieve ziekteverschijnselen kenmerken vaak meerdere ziekten. Een aandoening of een afwijking is overigens een milde vorm van ene ziekte: dit is een plaatselijk proces dat korte of langere tijd in het lichaam kan ontstaan, zonder dat het lichamelijk of geestelijk evenwicht is verstoord.

Welke ziekten zijn er?

De meest voorkomende dodelijke ziekten zijn kanker en hart-en vaatziekten. Daarnaast zijn virusinfecties een van de meest voorkomende milde ziekten. Meestal gaat het hierbij om een infectie van de luchtwegen of griep.

Ziekten worden veelal ingedeeld naar vorm: bijvoorbeeld kanker of virusinfecties Ook worden ziekten ingedeeld naar locatie: luchtweginfecties, longziekten, hartziekten etc.

Enkele bekende ziekten zijn:
  • Aangezichtsverlamming: stoornis van de aangezichtszenuw.
  • AIDS en het HIV virus: dodelijk verlopende SOA.
  • De ziekte van lyme: overgebracht door teken.
  • Kanker: een van de meest voorkomende dodelijke ziekten.
  • Multiple sclerose : vaak voorkomende auto-immuunziekte.
  • Syndroom van down: een geestelijke ziekte.

Ziekte behandelen

Een ziekte wordt in de meeste gevallen behandeld door middel van medicijnen of aangepast bewegen. Ook psychotherapie, fysiotherapie en hulpmiddelen worden vaak gebruikt. Soms is een operatie of een andere behandeling nodig.

Het is van belang om eerst de ziekte vast te stellen. Iemand met ziekteverschijnselen, heeft niet per definitie een bepaalde ziekte. Het vaststellen gebeurd door middel van onderzoek, zowel lichamelijk en of/ geestelijk. De arts zal de patiënt vragen naar de ziekteverschijnselen, vragen stellen over het verleden, familiegeschiedenis en/of de patiënt onderwerpen aan een lichamelijk onderzoek. Na het vaststellen van de diagnose, zal er een behandelplan worden opgesteld. Meestal is het doel hiervan het genezen van de ziekte. In sommige gevallen is het doel van de behandeling om de patiënt een aanpassing te kunnen geven aan de ziekte of om de pijn te verzachten.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Pfeiffer - symptomen, genezing en verspreidingRuim negentig procent van alle mensen raakt ooit in zijn leven geïnfecteerd met de ziekte van pfeiffer, de effecten van…
Verschil tussen ziekte, aandoening, symptoom en syndroomVerschil tussen ziekte, aandoening, symptoom en syndroomEen ziekte is een ziekte, dat zou je denken. Maar een ziekte valt onder de noemer aandoeningen. Een aandoening is een ve…
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…
Ziekte van Köhler 1 en 2Ziekte van Köhler 1 en 2De ziekte van Köhler komt in twee typen voor. Beiden is een zeldzame aandoening waarbij er botversterf aan de voetwortel…

Hoelang duurt mijn ziekte of aandoening?Hoelang duurt mijn ziekte of aandoening?Hoelang duurt: buikgriep, koorts, de Ziekte van Lyme, Pfeiffer, hooikoorts, blaasontsteking, waterpokken, een oorontstek…
Scheurbuik: gebrek aan vitamine C:Scheurbuik: gebrek aan vitamine C:Scheurbuik, symptomen, oorzaak, behandeling. Scheurbuik ontstaat als gevolg van een gebrek aan vitamine C. Bloedend tand…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.