Gezondheidsrisico door besmetting bij vakantie in de tropen
Een groot deel van de vakantiegangers die een warm land bezoeken loopt een infectie op door besmetting. Die pechvogels komen vaak niet veel verder dan het toilet. Reisorganisaties zijn op de hoogte van het probleem, maar lopen niet te koop met de gezondheidsrisico’s in de tropen. Vanzelfsprekend zijn inentingen belangrijk om geen Buiktyfus, Hepatitis, DTP of een andere aandoening op te lopen. Maar helaas houden preventieve inentingen niet alle typische reizigersziekten tegen.
Informatie over gezondheidsrisico schiet te kort
Ieder jaar gaan zo’n 1.500.000 Nederlanders op vakantie naar landen waar westerlingen een grote kans hebben een of andere infectie op te lopen. Reisorganisaties en reisbureaus zijn nogal terughoudend met het verstrekken van informatie op dit gebied, is de mening van gezondopreis.nl. De reisbranche beseft de risico’s wel en ziet ook wel de noodzaak van goede gezondheidsinformatie maar wil tegelijkertijd de klant niet afschrikken. Jammer, want hoewel Gambia op een afstand van slechts 2 uren vliegen ligt, wordt het eten er dikwijls niet zo hygiënisch bereid als bij ons.
Een derde wordt ziek
Uit onderzoek, dat eind 2013 is uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat van de Nederlandse vakantiegangers meer dan 30% dat jaar ziek is geworden in het verre warme buitenland. De meest voorkomende klachten uit dit onderzoek waren luchtwegaandoeningen, diarree, huidklachten en geïnfecteerde wonden. Een groot deel van de ziek geworden reizigers geeft aan dat die aandoening hun vakantie behoorlijk heeft verpest. Een klein percentage is zelf eerder huiswaarts moeten gaan vanwege de ziekte. Dat het aantal mensen dat gezondheidsklachten krijgt zo groot is, heeft er ook mee te maken dat er vaker kwetsbare leeftijden op reis gaan naar oorden waar vroeger nauwelijks kinderen of ouderen naar toe gingen. Maar tegenwoordig is bijvoorbeeld Noord-Afrika populair bij jong en oud.
Voorzorgsmaatregelen
Wat moet je doen en laten in zo’n ver tropisch land om het risico van ziek worden zo veel mogelijk te beperken. Met wat simpele preventiemaatregelen en je gezond verstand gebruiken, kun je veel ellende voorkomen:
- Vanzelfsprekend regelmatig je handen wassen. Doe dat op een verstandige manier, dus kom niet met je gewassen handen opnieuw aan de kraan, aan de deurknop, handdoek etc, want dan heeft handenwassen weinig zin. Dus met een schoon papier eerst de kraan dicht, de deur open, deur met de voet open houden, papier weggooien en de deur dicht met de voet.
- Geen etenswaren kopen bij een marktkraam die al uren in de warmte staat. De etenswaren van hotelbuffetten dien je eveneens met de nodige argwaan te bekijken, aangezien ook hier het voedsel al uren op kan liggen. Gewassen sla kan verkeerde bacteriën bevatten. Besteed de grootst mogelijke aandacht aan dat soort zaken, want je zult niet de eerste toerist zijn, die zijn rondreis in de bus dagenlang in de Pampers moet maken.
- Als je een wond oploopt haal dan antibiotica en laat je vaccineren.
- Slik ondanks de bijwerkingen malariapillen indien dit wordt aanbevolen.
- Als je gevoelig bent in je luchtwegen, bijvoorbeeld astmatisch van aanleg bent, let dan op of je geen kussens of beddengoed krijgt, dat is gevuld met kippenveren of ander dierlijk dons, want daarvan kan menigeen het behoorlijk benauwd krijgen.
- Wees verstandig met zonnen op het strand, want verbrand ben je soms snel en het kan je vakantie behoorlijk verpesten.
- Besef dat het wegdek in die landen vaak nogal wat kuilen, loszittende tegels, of erger kan bevatten, terwijl de verlichting natuurlijk te wensen over laat, of geheel afwezig is. En speciale gipsvluchten vanuit Afrika zijn nog niet gesignaleerd.
- In het rivierwater in dergelijke landen kun je een parasitaire infectie oplopen. Dus bungeejumping boven de Zambezi-rivier kent ook onzichtbare risico’s.
Hoe ernstig
Vanzelfsprekend gaan de meeste klachten op gegeven moment vanzelf over, maar je kostbare vakantie kan er wel behoorlijk door verpest worden en ook die van je medereizigers. Bovendien kunnen de klachten eenmaal weer thuis, ook nog dagenlang aanhouden.