Gezondheidsrisico door besmetting bij vakantie in de tropen

Gezondheidsrisico door besmetting bij vakantie in de tropen Een groot deel van de vakantiegangers die een warm land bezoeken loopt een infectie op door besmetting. Die pechvogels komen vaak niet veel verder dan het toilet. Reisorganisaties zijn op de hoogte van het probleem, maar lopen niet te koop met de gezondheidsrisico’s in de tropen. Vanzelfsprekend zijn inentingen belangrijk om geen Buiktyfus, Hepatitis, DTP of een andere aandoening op te lopen. Maar helaas houden preventieve inentingen niet alle typische reizigersziekten tegen.

Informatie over gezondheidsrisico schiet te kort

Ieder jaar gaan zo’n 1.500.000 Nederlanders op vakantie naar landen waar westerlingen een grote kans hebben een of andere infectie op te lopen. Reisorganisaties en reisbureaus zijn nogal terughoudend met het verstrekken van informatie op dit gebied, is de mening van gezondopreis.nl. De reisbranche beseft de risico’s wel en ziet ook wel de noodzaak van goede gezondheidsinformatie maar wil tegelijkertijd de klant niet afschrikken. Jammer, want hoewel Gambia op een afstand van slechts 2 uren vliegen ligt, wordt het eten er dikwijls niet zo hygiënisch bereid als bij ons.

Een derde wordt ziek

Uit onderzoek, dat eind 2013 is uitgevoerd door TNS NIPO, blijkt dat van de Nederlandse vakantiegangers meer dan 30% dat jaar ziek is geworden in het verre warme buitenland. De meest voorkomende klachten uit dit onderzoek waren luchtwegaandoeningen, diarree, huidklachten en geïnfecteerde wonden. Een groot deel van de ziek geworden reizigers geeft aan dat die aandoening hun vakantie behoorlijk heeft verpest. Een klein percentage is zelf eerder huiswaarts moeten gaan vanwege de ziekte. Dat het aantal mensen dat gezondheidsklachten krijgt zo groot is, heeft er ook mee te maken dat er vaker kwetsbare leeftijden op reis gaan naar oorden waar vroeger nauwelijks kinderen of ouderen naar toe gingen. Maar tegenwoordig is bijvoorbeeld Noord-Afrika populair bij jong en oud.

Voorzorgsmaatregelen

Wat moet je doen en laten in zo’n ver tropisch land om het risico van ziek worden zo veel mogelijk te beperken. Met wat simpele preventiemaatregelen en je gezond verstand gebruiken, kun je veel ellende voorkomen:

 • Vanzelfsprekend regelmatig je handen wassen. Doe dat op een verstandige manier, dus kom niet met je gewassen handen opnieuw aan de kraan, aan de deurknop, handdoek etc, want dan heeft handenwassen weinig zin. Dus met een schoon papier eerst de kraan dicht, de deur open, deur met de voet open houden, papier weggooien en de deur dicht met de voet.
 • Geen etenswaren kopen bij een marktkraam die al uren in de warmte staat. De etenswaren van hotelbuffetten dien je eveneens met de nodige argwaan te bekijken, aangezien ook hier het voedsel al uren op kan liggen. Gewassen sla kan verkeerde bacteriën bevatten. Besteed de grootst mogelijke aandacht aan dat soort zaken, want je zult niet de eerste toerist zijn, die zijn rondreis in de bus dagenlang in de Pampers moet maken.
 • Als je een wond oploopt haal dan antibiotica en laat je vaccineren.
 • Slik ondanks de bijwerkingen malariapillen indien dit wordt aanbevolen.
 • Als je gevoelig bent in je luchtwegen, bijvoorbeeld astmatisch van aanleg bent, let dan op of je geen kussens of beddengoed krijgt, dat is gevuld met kippenveren of ander dierlijk dons, want daarvan kan menigeen het behoorlijk benauwd krijgen.
 • Wees verstandig met zonnen op het strand, want verbrand ben je soms snel en het kan je vakantie behoorlijk verpesten.
 • Besef dat het wegdek in die landen vaak nogal wat kuilen, loszittende tegels, of erger kan bevatten, terwijl de verlichting natuurlijk te wensen over laat, of geheel afwezig is. En speciale gipsvluchten vanuit Afrika zijn nog niet gesignaleerd.
 • In het rivierwater in dergelijke landen kun je een parasitaire infectie oplopen. Dus bungeejumping boven de Zambezi-rivier kent ook onzichtbare risico’s.

Hoe ernstig

Vanzelfsprekend gaan de meeste klachten op gegeven moment vanzelf over, maar je kostbare vakantie kan er wel behoorlijk door verpest worden en ook die van je medereizigers. Bovendien kunnen de klachten eenmaal weer thuis, ook nog dagenlang aanhouden.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – BuiktyfusEen kindje heeft al een tijd last van diarree en na een kleine week krijgt het er ook nog koorts bij. Het jengelt wat en…
Diarree en overgeven op reis: wat kan het zijn?Als je naar een wat verdere bestemming op vakantie gaat, heb je grote kans dat je ziek wordt. Overgeven en diarree zijn…
De virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingDe virusziekte hepatitis A, B en C en behandelingHepatitis is een virusziekte waarbij de lever ontstoken is. Dit verstoort de galstroom en het vermogen van de lever om g…

Hypofyse-uitval: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakHypofyse-uitval: symptomen, diagnose, behandeling en oorzaakWanneer de hypofyse niet meer functioneert of nog slechts gedeeltelijk, spreekt men van hypofyse-uitval of hypopituitari…
Waarom je ziek kan worden van Chinees-Indisch voedselWaarom je ziek kan worden van Chinees-Indisch voedselUit eten of een maaltijd afhalen bij de Chinees: veel mensen zijn er dol op. Toch worden er jaarlijks heel wat mensen zi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tama66, Pixabay
 • Spits 10-1-2002
 • Aziatischetijger.nl (maart 2016)
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 19-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.