Gevolgen van een depressie voor de patiënt en zijn omgeving

Gevolgen van een depressie voor de patiënt en zijn omgeving Depressie is een ziekte die ernstig dient genomen te worden en waarvan de gevolgen niet altijd te overzien zijn. Bij een zware depressie mag je er van uitgaan dat die er gevolgen zijn. Niet alleen voor de patiënt zelf, maar ook voor zijn omgeving.

Mogelijke gevolgen van een depressie

Over de symptomen, oorzaken en behandeling van depressie is al veel geweten. In dit artikel wordt hierop niet verder ingegaan maar staan we stil bij wat de mogelijke gevolgen van een depressie kunnen zijn. Welke impact hebben ze op de patiënt en zijn omgeving?

Relatie

Een depressie legt een zware druk op een relatie. Het oorspronkelijke evenwicht dat in de relatie bestond wordt verstoord. De ene partner wordt zorgbehoevend en de andere zorgverstrekker. Vaak krijgt de ‘gezonde’ partner de indruk dat er sprake is van eenrichtingsverkeer binnen de relatie omdat hij altijd zorg en liefde geeft, maar veelal enkel gezeur en geklaag terugkrijgt.

Sociaal isolement

Een depressie zondert mensen van de buitenwereld af. De patiënt isoleert zich omdat hij door zijn neerslachtigheid met niemand nog contact wil hebben. De partner geraakt mee geïsoleerd omdat er nog weinig ruimte gelaten wordt om vrienden uit te nodigen of uitstapjes te maken.

Financieel

Een depressief iemand kan vaak de werkdruk niet meer aan en komt op ziekteverlof te staan. Dit ziekteverlof wordt vaak verlengd en nog eens verlengd waardoor het steeds moeilijker wordt om de draad op een dag weer op te pakken. Na een lange ziekteperiode kan zelfs ontslag en werkloosheid volgen waardoor het inkomen van het gezin daalt. De hypotheek kan niet meer afgelost worden, rekeningen stapelen zich op en financieel zit men aan de grond. De uitzichtloze situatie van de patiënt wordt nog uitzichtlozer.

Verslavingen

Hoe uitzichtlozer de situatie, hoe sneller sommige mensen naar de drank grijpen. Anderen laten zich verleiden door de aantrekkelijkheid van casino’s waar het geld schijnbaar voor het rapen ligt. De ene denkt zijn problemen te kunnen ‘verdrinken’, de ander hoopt er door gokken financieel bovenop te kunnen komen. Eens men echter in deze negatieve spiraal beland is, is het niet eenvoudig er zonder hulp van buitenaf uit te geraken.

Zelfdoding

Een aantal patiënten spreekt niet alleen over zelfdoding, maar gaat ook daadwerkelijk over tot een al dan niet geslaagde poging.
Heb je vragen over zelfdoding of worstel je hiermee, neem dan contact op met de zelfmoordlijn voor België of 113.nl voor Nederland.

Lichamelijke klachten

Naarmate een depressie ernstig is en langer duurt, neemt de kans op andere lichamelijke klachten toe. Voortdurende neerslachtigheid kan leiden tot een verminderd immuunsysteem en zelfverwaarlozing zodat het risico op andere ziekten stijgt.

Levensverwachting

Depressieve patiënten hebben een verhoogde kans op voortijdig overlijden. Niet enkel omdat de kans op suïcide stijgt, maar ook door ongezonde leefgewoonten. Soms worden de medische adviezen niet altijd goed opgevolgd, waardoor de kans op herstel verkleint.

Maatschappelijke kosten

Een ander niet onbelangrijk gevolg van een depressie is de maatschappelijke kost die de ziekte met zich meebrengt. Denk maar aan de kosten voor de gezondheidssector (behandelingen bij artsen, ziekenhuisopnames, medicijnen, arbeidsongeschiktheidsuitkering, …). De kans is reëel dat een langdurige depressieve na verloop van tijd ontslagen wordt. Dit resulteert dan weer in een werkloosheidsuitkering.

Verminderde schoolprestaties

Wanneer jongeren getroffen worden door een depressie kan dat ernstige gevolgen hebben voor hun schoolprestaties. Door een verminderde concentratie gaat het leren moeilijker en dalen de resultaten op school.

Hulpverlening

Ben je zelf depressief of is je partner/kind depressief? Zoek dan tijdig professionele hulp en informeer je goed over de ziekte.
Onderstaande organisaties (de Luisterlijn voor Nederland en tele-onthaal voor België) bieden een luisterend oor en kunnen je naar de juiste dienstverlening doorverwijzen.
  • Voor Nederland kan je met al je vragen terecht bij www.deluisterlijn.nl
  • Voor België contacteer je teleonthaal op het gratis nummer 106 of via www.tele-onthaal.be voor meer informatie
© 2012 - 2024 Wapiti, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
VU: gebrekkige zelfzorg en gezondheidsrisico's bij depressieVU: gebrekkige zelfzorg en gezondheidsrisico's bij depressieOnderzoek toont aan dat mensen met een depressie een grotere kans hebben op overlijden. Dat heeft niet zomaar een-op-een…
VU: online zelfhulp goed effect bij gedachten zelfdodingVU: online zelfhulp goed effect bij gedachten zelfdodingOnline zelfhulp is effectief bij gedachten aan zelfdoding. Dit blijkt uit onderzoek door psychologen van de Vrije Univer…

Veelvoorkomende complicaties bij diabetesVeelvoorkomende complicaties bij diabetesDiabetespatiënten krijgen op de lange termijn vaak te maken met complicaties. Mensen met suikerziekte die hun bloedgluco…
Psychische stoornissen: enkele van de meest voorkomendePsychische stoornissen: enkele van de meest voorkomendeDe meest voorkomende psychische stoornissen zijn depressie en eetstoornissen. Een depressie is een affectieve stoornis d…
Bronnen en referenties
  • www.depressie.nl
  • www.trimbos.nl
  • www.nationaalkompas.nl
  • www.sensoor.nl
  • www.tele-onthaal.be
  • www.deluisterlijn.nl
Wapiti (39 artikelen)
Laatste update: 26-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.