Alle informatie over hooikoorts - Homeopathie, tips & tricks

Alle informatie over hooikoorts - Homeopathie, tips & tricks Wat is hooikoorts nou precies? Kom je van hooikoorts af en wat zijn de symptomen? Je kunt van alles tegen hooikoorts doen, denk aan allerlei medicatie (homeopathisch). Lees hier alles over hooikoorts, over de medicijnen en allerlei tips om zo min mogelijk last te hebben van hooikoorts.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts komt van de hooitijd, de tijd waarin er veel hooi was en men dacht dat je van hooi hooikoorts kreeg. Als de natuur weer 'tot leven' komt, bloeit er van allen en komen er pollen in de lucht. Één op de zes mensen kunnen niet tegen deze pollen.
Er bestaan allerlei allergieën, waaronder ook hooikoorts. Wanneer je deze allergie hebt dan kun je niet tegen bepaalde soorten pollen van grassen, bomen of planten (of een combinatie hiervan). Wanneer je hooikoorts hebt dan krijg je een verstopte neus, niesbuien, branderige ogen en keel, astmatische bronchitis, huidklachten en vermoeidheidsklachten
 • Je kunt van februari tot en met september last hebben van hooikoorts.
 • Wanneer je niet tegen boomstuifmeel of boompollen kunt krijg je al in februari tot april last van hooikoorts.
 • Wanneer je niet tegen de pollen van bepaalde grassen en planten kunt krijg je pas in juli en junilast van hooikoorts.

Pollen en stuifmeel

Pollen worden soms ook wel stuifmeelkorrels genoemd. Antistoffen heeft iedereen tegen stuifmeel, maar wanneer je hooikoorts hebt, reageer je heftig wanneer je lichaam in aanraking komt met stuifmeel. Je lichaam raakt van slag door de pollen. Je begint bijvoorbeeld te hoesten door histamine die vrijkomt. Of je veel last krijgt van hooikoorts is al bepaald vanaf je geboorte, het is erfelijk bepaald, maar pas later in je leven krijg je er last van. Je hebt 40% kans op hooikoorts als de moeder hooikoorts heeft en zelfs 70% kans op hooikoorts als de vader hooikoorts heeft.

De symptomen van hooikoorts

Hooikoorts kun je herkennen aan de symptomen die horen bij hooikoorts. Je hebt last van hooikoorts wanneer je een groot deel van de symptomen herkent, maar weet je het niet zeker, dan kun je altijd nog de huisarts raadplegen. Je kunt flink last hebben van hooikoorts, maar dodelijk is het niet. Dit zijn de symptomen;
 • Je niest veel.
 • Je hebt een lopende neus waardoor je
 • een verstopte neus krijgt.
 • Je niest regelmatig.
 • Je hebt verstopte oren.
 • Je hebt rode ogen.
 • Je hebt waterige ogen.
 • Je hebt een jeukende neus.
 • Je hebt jeukende ogen.
 • Je hebt een jeukende huid.
 • Je hebt een jeukende keelholte.
 • Je hebt last van hoofdpijn.
 • Je bent erg en vaak moe.
 • Je hebt last van slaaploosheid.

Homeopathische en natuurlijke middelen tegen hooikoorts

Pollinosan neusspray

Pollinosan neusspray van A. Vogel helpt goed tegen hooikoorts. De neusspray is homeopathisch en werkt verlichtend. Er zitten geen conserveringsmiddelen in, het kan voor langere tijd worden gebruikt en het is zacht tegen het neusslijmvlies. De neusspray zorgt ervoor dat je minder last hebt van pollen en het zorgt ervoor dat de luchtwegen vrij zijn.

Pollinosan tabletten en druppels

De tabletten en druppels van A. Vogel werken erg goed tegen hooikoorts. Het kan gebruikt worden bij kinderen en het helpt tegen jeuk bij je neus, de ogen, tranende ogen, een loopneus en ook tegen niesbuien. Het kan ook voorkomend werken, dit zorgt ervoor dat je geen last krijgt van hooikoorts.

Eucalyptus

Stomen met eucalyptus vermindert de symptomen van hooikoorts. Door het stomen activeren rode bloedlichaampjes, je longen nemen hierdoor meer zuurstof op en de zuurstofvoorziening naar het lichaam verbetert. Voeg aan een kom kokend water een paar druppels eucalyptusolie toe en houd je hoofd hierboven.

Gorgelen met zout water

Je kunt veel last krijgen van je keel wanneer je hooikoorts hebt. Een pijnlijke keel komt veel voor, maar er is een goedkope en eenvoudige oplossing voor. Je kunt gorgelen met zout water, om dit water te maken moet je twee soeplepels zout in een glas water laten oplossen en hier vervolgens mee gaan gorgelen.

Kamille

Je kunt de symptomen van hooikoorts sterk verminderen door het gebruik van kamille. Kamille werkt erg goed, drie kopjes thee met kamille werkt al goed genoeg tegen hooikoorts dat de symptomen in veel gevallen verminderen en zelfs weggaan. Je kunt ook kamille olie gebruiken, je kunt hiermee inhaleren en het gebruiken om de huid te masseren.

Hooikoorts verminderen

Hooikoorts is een allergie die je niet kunt ontlopen wanneer je er last van hebt. Hooikoorts kan over gaan, maar dit is bij heel veel mensen niet het geval. Je kunt wel de klachten verminderen, wanneer het hooikoortsseizoen begonnen is, gebruik dan deze tips:
 • Zorg voor een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent in huis, hierdoor blijft het neusslijmvlies vochtig.
 • Douche 's avonds in plaats van 's ochtends, voordat je gaat slapen. Hiermee voorkom je dat er pollen in je haar en op je huid blijven zitten waardoor je geen last meer hebt van pollen als je slaapt.
 • Wanneer je je uitkleedt, doe dit niet in je slaapkamer. Je bent voor een groot gedeelte van je dag op je slaapkamer en je moet voorkomen dat er pollen in deze omgeving zijn. Kleed je bijvoorbeeld uit in de badkamer.
 • Wanneer je je kleding gewassen hebt, hang dit dan niet buiten waar het kan drogen, maar laat het binnen drogen. Wanneer je je kleding buiten laat drogen is er geen grote kans dat er pollen op komen, en dit wil je voorkomen.
 • Draag een zonnebril als je naar buiten gaat. Hierdoor komen je ogen minder in aanraking met fel licht, pollen en stuifmeel. Je krijgt hierdoor minder last van tranende ogen.
 • Plaats horren voor ramen en deuren tegen de pollen.
 • Ga vaker naar het strand om een strandwandeling te maken, er zijn bij de zee weinig pollen.
 • Als je activiteiten moet doen, doe dit dan in de ochtend in plaats van in de middag of avond. Er zijn dan minder polen in de lucht waar je last van kunt hebben (de pollenconcentratie is lager).
 • Probeer zo min mogelijk buiten in de natuur te zijn. Ga bijvoorbeeld niet picknicken, dan vergroot je de kans op allergie.
 • Pollen kunnen gemakkelijk je huis in komen wanneer ramen en deuren open staan, zorg er daarom voor dat je de deuren en ramen zo veel mogelijk dicht houdt.

Pollenkalender

MaandenGrassen, bomen en planten
Februari en maart Hazelaar
Februari tot meiEls en Es
Februari tot juni Taxus en Cipres
Maart en aprilLep
Maart tot mei Populier
Maart tot juni Wilg
April tot juni Berk
April tot oktoberGrassen
© 2012 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Natuurlijke middelen tegen hooikoortsNatuurlijke middelen tegen hooikoortsHooikoorts is een allergische ontsteking van de neusholtes. Het komt vooral voor in het najaar en de herfst wanneer er v…

Obsessieve-compulsieve stoornis: diagnose & behandelingObsessieve-compulsieve stoornis, opvolgend afgekort als OCS, is een psychische aandoening, in het verleden bekend als dw…
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…
Bronnen en referenties
 • http://www.avogel.nl/Indicaties/Hooikoorts-symptomen.php
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 12-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.