Hoe gaat u goed om met nieuwe medicijnen?

Hoe gaat u goed om met nieuwe medicijnen? Gezond leven betekent niet alleen letten op wat we binnenkrijgen op het gebied van eten, maar ook op het gebied van medicijnen. Wie ziek is gaat naar de dokter en dat is ook de bedoeling, maar het kan geen kwaad om in de gaten te houden welke medicijnen voor de kwaal gegeven worden. Ook moet goed in de gaten gehouden worden of die medicijnen elkaar ook niet in de weg zitten. Het gebeurt nog veel te vaak dat mensen ziek worden van medicijnen die niet bij elkaar passen. Vooral bij ouderen, die nogal eens meerdere soorten medicijnen voor verschillende kwalen gebruiken, komt dat nog regelmatig voor. De arts en uw apotheker letten daar wel op, maar het is verstandig om dat ook zelf in de gaten te houden.

Als patiënt zelf uw medicijnen goed in de gaten houden

U kent uw eigen medicijnen. Soms gebruikt u ze al jaren en hebt u er geen problemen mee. Elk nieuw medicijn kan echter op de werking van de door u gebruikte medicijnen inwerken. Het effect ervan kan zelfs negatief voor uw gezondheid blijken. Het is dan ook verstandig om de dokter te vragen of dit medicijn met uw andere medicijnen samen kan gaan. De huisarts heeft de medicijnen die u gebruikt meestal zelf op de computer staan, maar ook hij kan wel eens de een of andere bijwerking vergeten.

Soms worden in het ziekenhuis niet al uw medicijnen door de specialist ingevoerd

Komt u onder behandeling van een specialist in het ziekenhuis, dan moet u vaak op een vragenformulier invullen welke medicijnen u gebruikt. De informatie op dat formulier moet overgebracht worden op de computer. Soms wordt er daarbij iets vergeten te vermelden. U zou de eerst niet zijn die een medicijn krijgt voorgeschreven die niet samengaat met de medicijnen voor uw middenrifbreuk, uw astma of uw bloeddruk.

Zelf ook goed opletten

Zelf oppassen en informatie aanleveren is dus belangrijk, evenals het stellen van vragen. Het is immers uw eigen lichaam en als er problemen zijn met de medicijnen bent u immers degene die er last van heeft. Niet de arts en niet de apotheker, maar u zelf. Het is dan ook verstandig om de diverse bijwerkingen in de gaten te houden.

Homeopathische medicijnen

Vergeet ook niet de eventuele homeopathische medicijnen te vermelden als u die hebt. De meeste van die medicijnen leveren geen probleem, maar het is wel goed om die medicijnen bij de arts te noemen. Schrijf die medicijnen dus ook op het lijstje dat u mee neemt voor de arts in het ziekenhuis. Sommige artsen halen er hun schouders nog steeds over op, maar bepaalde homeopathische medicijnen helpen echt en wie heeft het recht om u die te ontzeggen?

De apotheek kan u voorlichten of de nieuwe medicijnen geen conflict veroorzaken

U bent bij de dokter geweest en hebt een recept gekregen. Daarmee gaat u naar de apotheek en haalt het beschreven medicijn op. Mocht u bij de huisarts vergeten zijn te vragen of dit medicijn goed kan samengaan met uw andere medicijnen, dan kan ook de apotheker u daar goed over voorlichten. Veel apothekers letten zelf al heel goed op de samenstelling van het medicijnenpakket van elke patiënt die bij hen medicijnen komt halen.

Hoe reageert u naar de arts op bijwerkingen van een nieuwe of aangepaste medicijnen

Elk medicijn heeft bijwerkingen. De fabrikant zet echter vaak zoveel mogelijke bijwerkingen op de bijsluiter dat het de patiënt duizelt en hij of zij het medicijn niet meer durft in te nemen. Mocht u dat gevoel kennen, vraag er dan in de apotheek of bij de huisarts naar. Veel “mogelijke” bijwerkingen komen slechts zelden voor en meestal is het verbeterde effect op uw gezondheid belangrijker dan de bijwerking. Mocht u toch last hebben van lastige bijwerkingen, laat het dan meteen aan de arts weten.

Ander medicijn met dezelfde werking

Er wordt steeds meer bezuinigd op de gezondheidszorg. Het gevolg is dat veel mensen te maken krijgen met een plotselinge verandering van een medicijn dat ze al heel lang nemen. Er zit dan wel dezelfde medicijn in, maar de tablet of capsule is dan met andere stoffen gevormd. Dat kan toch voor problemen zorgen. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld een lactose-intolerantie terwijl het nieuw gefabriceerde medicijn juist sporen van lactose heeft. Dat levert op den duur een probleem op voor de patiënt. Zo zijn er nog wel meer voorbeelden te noemen.

Zelf oppassen bij een nieuw medicijn, zoals bij bloeddruk verlagende middelen

Hebt u de arts of apotheker gevraagd naar het overeenkomen van uw medicijnen, neem het nieuwe medicijn dan in. Merkt u echter na verloop van tijd een minder prettige verandering in uw lichaam, lees dan de bijsluiter door en kijk of het aan dat nieuwe medicijn kan liggen. Bij een bepaalde soort bloeddrukverlagend medicijn kunt u bijvoorbeeld chronisch moe worden. Dat geldt niet voor iedereen, maar voor de patiënten die dit betreft is dat erg lastig.

Vraag om een ander medicijn als u zich er niet goed bij voelt

Ga in een dergelijk geval terug naar de arts en vraag om een ander medicijn. Meestal zijn er verschillende soorten om bijvoorbeeld de bloeddruk te verlagen. De ene patiënt reageert immers zus en de andere zo. Dat kan ook de arts niet van tevoren weten. Leg bij de arts duidelijk uit wat u voelt en hoe u zich voelt. Bij onduidelijke uitleg kan de arts u niet helpen.

Ook de dokter is niet onfeilbaar

Een arts levert mensenwerk. Daar is niets mis mee, want dat leveren we allemaal, maar het is goed om bij zijn werk uw eigen verstand mee te laten spelen. De arts heeft immers veel patiënten, maar u hebt slechts een enkel leven. De kwaliteit van dat leven wilt u immers zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houden.

Als u het niet vertrouwt gaat u terug naar de arts

Vertrouwt u iets niet, of voelt u zich niet goed als u het nieuwe medicijn aan het gebruiken bent, ga dan terug naar de arts. Vaak zijn er meer soorten medicijnen voor een mankement of ziekte en kunt u gemakkelijk veranderen naar een andere soort. Vooral van de medicijnen voor te hoge bloeddruk is bekend, dat niet iedereen zich prettig voelt bij dezelfde tabletten daarvoor. Ook voor de maag zijn diverse soorten tabletten.

Het is uw leven

Huisartsen en specialisten zullen in de meeste gevallen hun best voor u doen, maar het is uw leven en daar bent u zelf uiteindelijk verantwoordelijk voor. Ook voor dat van uw directe familieleden en uw kinderen. Huisartsen en specialisten hebben veel patiënten. De meesten voelen zich ook verantwoordelijk voor hun patiënten, maar het gaat daarbij nooit om hun eigen leven. Uw leven is in de eerste plaats uw eigen verantwoordelijkheid.

Wees mondig

Beslis daarom zelf over wat er met u gebeurt. Laat elk medicijn en elke behandeling goed uitleggen en beslis dan of u daar heil in ziet of niet. Merkt u dat er iets niet goed werkt, laat het dan zo snel mogelijk aan de arts weten, zodat er wat aan veranderd kan worden. Tenslotte is ook de arts afhankelijk van uw reactie om de juiste maatregelen te kunnen nemen.

U hebt maar een leven

Een mens heeft echter maar een enkel leven en daar moet hij het mee doen. Zij leveren hun expertise, voor zover hun kennis reikt. U kunt niet altijd precies beoordelen of de genomen beslissingen correct zijn. Hebt u serieuze twijfels, schakel dan een second opinion in, zodat u meer zekerheid krijgt. Doe dat echter alleen als u het echt noodzakelijk vindt dat er nog eens iemand anders naar de diagnose kijkt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online medicijnen bestellenOnline medicijnen bestellenHet wordt steeds populairder om medicijnen via het internet te bestellen. Er zijn verschillende Nederlandstalige online-…
Medicijnen: list en bedrogmijn kijk opMedicijnen: list en bedrogMedicijnen: vrije verkoopmarkt, bedrog, oplichting, bijwerkingen, verkopen. Medicijnen uitvinden en verkopen levert veel…

Kinderziekte - UrineweginfectieKinderziekte - UrineweginfectieEen lage urineweginfectie – beter bekend als blaasontsteking – komt regelmatig voor bij kinderen. Het is een ziekte waar…
Kinderziekte - Rode hondRode hond is een zeer besmettelijke kinderziekte. Juist om deze besmettelijkheid is het belangrijk dat u weet wanneer u…
Reactie

Nel Polman, 29-05-2017
Ik heb veel problemen gehad met de tyrax verandering. Daarna verplicht over op euthyrox.
Dezelfde ellende. Ben nu weer terug op de nieuwe tyrax levering.

Vraag: Hoe lang duurt de inwerkperiode ongeveer? Dat het aanslaat? Reactie infoteur, 30-05-2017
Ik denk dat u dat beter aan de arts kunt vragen die u het medicijn heeft voorgeschreven. Ik ben niet bekend met de inwerkperiode van diverse medicijnen. ik ken er een paar, maar niet die van de tyrax. U kunt daar vermoedelijk wel even voor bellen.
Veel succes!

Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 03-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.