Behandeling van borstkanker met uitzaaiingen in lymfeklieren

Behandeling van borstkanker met uitzaaiingen in lymfeklieren Een vrouw of man waarbij borstkanker wordt geconstateerd met uitzaaiingen in de lymfeklieren kan op verschillende behandelmethoden rekenen in verschillende ziekenhuizen. In dit artikel doe ik uit de doeken hoe mijn behandeling is verlopen en wat de verschillen zijn met het ene en het andere ziekenhuis. De behandeling in het ene of het andere ziekenhuis bij borstkanker maakt namelijk nogal veel uit. De behandeling van Her2 neu negatieve hormoongevoelige borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren maakte dat ik in het Antoni van Leeuwenhoek eerst chemo kreeg en toen pas andere behandelingen.

Een bobbel onder mijn arm

Mijn kanker uitte zich in een bobbel onder mijn arm. Geen grote bobbel, gewoon een bobbeltje. Ik ging er al vrij snel mee naar de dokter, die er eigenlijk niet veel van maakte. Maar die me wel doorstuurde. De chirurg in het streekziekenhuis keek al direct veel moeilijker en liet me weten dat het kanker kon zijn. Toen hij een mammografie liet bestellen samen met een punctie moet ik bekennen dat ik nooit aan borstkanker had gedacht. Aan mijn borst voelde ik namelijk niets anders dan voorheen. Ik had last van masteopathie, maar dat had ik al jaren. Zeker eens per jaar liet ik een mammografie maken en daar bleek keer op keer uit dat er niets aan de hand was. Toen ik voor de punctie ging van de bult onder mijn arm, werd eerst een mammografie gemaakt. Toen de radioloog terugkwam stond zijn gezicht betrokken en hij zei dat hij ook iets in mijn borst had gezien. Daar wilde hij graag een biopt van maken. Pas toen schrok ik en eigenlijk wist ik toen ook al dat er iets mis was.

Het maken van het biopt bij borstkanker

Het maken van het biopt heb ik twee keer ondergaan. Eerst in het streekziekenhuis waar ze erachter wilden komen of de cellen kwaadaardig waren of niet. Later in het Antoni van Leeuwenhoek waar ze de stukjes weefsel wegnamen om er achter te komen of het Her2/Neu positieve of negatieve tumoren waren. Dat laatste biopt had niet gehoeven als ze in het eerste ziekenhuis hun werk goed hadden gedaan. Daarom is mijn advies ook: Kies voor het beste ziekenhuis bij borstkanker .
Bovendien had het me flink wat pijn en een hele lange tijd een blauwe borst bespaard.
Het biopt zelf wordt overigens gemaakt met een soort naald. Een lange naald die hol is. De borst wordt verdoofd en dat gaat razendsnel. Van de ingreep zelf voel je dan ook eigenlijk niets. Bij het AVL maakten ze eerst een kleine incisie en daar ging de naald dan doorheen. Vervolgens wordt drie keer met de naald geprikt om er zeker van te zijn dat er voldoende weefsel is om te onderzoeken. De biopten worden gebruikt voor vier zaken:
  1. Om te bepalen of het om kanker gaat
  2. Waar de kanker zich bevindt: in de melkgang (ductaal carcinoom) of in de melkklier (lobulair carcinoom)
  3. Om te bepalen of de tumoren Her2/Neu positief of negatief zijn
  4. Om te bepalen of de tumoren hormoongevoelig zijn

Her2/Neu positief of negatief

Her2/Neu is een eiwit dat zich aan de tumor hecht. Tien tot twintig procent van de borstkankers heeft een teveel aan dit eiwit en de tumoren met deze vorm worden dan ook Her2/Neu positief genoemd. Deze kanker is veel agressiever dan de Her2/Neu negatief, maar doordat er tegenwoordig Herceptin wordt gegeven bij deze variant zijn de kansen voor vrouwen en mannen met deze variant veel groter geworden.

Soorten behandelingen bij borstkanker

Bij mij werd in een streekziekenhuis het advies gegeven om bij mijn borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren in de oksel eerst een borstsparende operatie te doen. Toen waren overigens nog niet bekend of ik Her2/Neu positief of negatief was en was niet onderzocht of de tumoren hormoongevoelig waren. Later bleek overigens ook nog dat er een aangetaste lymfeklier niet was ontdekt in het streekziekenhuis dat aan mijn borstbeen vastzat. Opvallend genoeg was de tumor in mijn borst veel kleiner dan die in mijn oksel en onderzoek had ook uitgewezen in een voorstadium. Dat kan dus blijkbaar. Bij een second opinion in het Antoni van Leeuwenhoek kwam een heel ander behandelplan naar voren. Daar wilden ze eerst de chemo doen, vervolgens de operatie (nog steeds borstsparend) en vervolgens de bestraling. Omdat de tumoren ook nog eens 100 procent hormoongevoelig bleken, wist ik ook direct dat ik jarenlang hormoontabletten zou moeten slikken.

Chemotherapie bij borstkanker voor de operatie

Toen eenmaal bekend was, welke typen kanker ik had werd binnen 3 weken gestart met de chemotherapie. Om te bepalen waar de tumoren zich bevinden, werd eerst een radioactief deeltje in borst en oksel ingebracht. Dit geeft aan waar de tumoren zich bevinden, mogen ze bij de behandeling heel erg slinken. Op die manier is dan nog wel te zien waar de tumoren zich oorspronkelijk bevonden en waar de chirurg dus moet gaan snijden. Een MRI werd gemaakt om de uitgangspositie vast te leggen voor de chemo. In het Antoni van Leeuwenhoek willen ze namelijk wel zien of de chemo werkt. Blijkt na 3 kuren en weer een nieuwe MRI dat dit niet het geval is, dan wordt overgegaan op een andere kuur.

Soort chemo voor Her2/Neu negatieve tumoren

Bij patiënten met Her2/Neu negatieve tumoren wordt een schema aangehouden waarbij eerst eens in de twee weken een cocktail wordt gegeven. Deze bestaat uit:
  1. Adriamycine of Doxorubicine (wordt ingespoten via de infuusnaald maar komt uit twee grote spuiten). Dit duurt ongeveer 5 minuten
  2. Cyclofosfamide of Endoxan. Dit wordt via een infuuszak toegediend. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  3. Na de chemotherapie wordt tussen de 24 en 48 uur na de behandeling een onderhuidse injectie met Neulasta gegeven. Dit middel werkt om het beenmergherstel te versnellen en om infecties te voorkomen of te verminderen.
Na 3 kuren in 6 weken wordt opnieuw een MRI gemaakt om te kijken of de chemo aanslaat. Is dit het geval dan wordt de kuur op die manier voortgezet en volgen er nog 3 kuren eens in de 2 weken. In totaal betekent dit dus 12 weken van chemotherapie eens in de twee weken. Dit wordt ook wel een ddAC kuur genoemd, omdat de kuur vaker dan normaal wordt gegeven (in de meeste gevallen eens in de 3 weken, nu eens in de 2 weken). Dit heeft ook te maken met het feit dat het voor de operatie gebeurt en de behandeling er dus zo snel mogelijk voor moet zorgen dat veel van de cellen worden afgebroken en de tumoren verkleind.

ddAC kuur slaat niet aan

Als de ddAC kuur na 3 keer niet blijkt te zijn aangeslagen dan wordt overgegaan op een andere kuur. In dat geval wordt eens in de 3 weken een infuus toegediend met een cocktail van:
  • Docetaxel. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Daarnaast moet de patiënt 14 dagen lang 2 keer daags Capecitabine of Xeloda tabletten innemen.
  • Op dag 15 tot en met 21 hoeft hij of zij dan geen medicatie in te nemen.

Chemo bij patiënten met Her2/neu positieve tumoren

Patiënten met Her2/neu positieve tumoren krijgen een heel ander behandelplan als zij voor de operatie chemo krijgen. Deze behandeling duurt ook veel langer en vindt wekelijks plaats. Ook hier is de MRI weer nodig om de beginsituatie aan te geven. Het schema van deze PTC toediening ziet er in dat geval als volgt uit:
Eerst 6 weken een cocktail die wekelijks wordt gegeven en bestaat uit:
  1. Paclitaxel of Taxol via het infuus (duur ongeveer een uur)
  2. Trastuzumab of Herceptin (eerste toediening via het infuus duurt ongeveer anderhalf uur, latere toedieningen kunnen in minder lange tijd gegeven worden)
  3. Carboplatin via het infuus in ongeveer een half uur
  4. Bij de eerste toediening is er een wachttijd tussen het geven van de Trastuzumab en de Paclitaxel van 1 uur.

In de week 7 en 8 is geen toediening. Een MRI moet dan weer uitsluitsel geven of de kuur aanslaat. Is dit het geval dan wordt nog eens twee keer zo’n zelfde cyclus gegevens van 6 keer de bovenstaande kuur. Week 13 en 14 zijn dan weer medicatievrij. De kuur zelf duurt dus in totaal 24 weken (waar dus 4 weken geen behandeling in zijn opgenomen)

De PCT kuur slaat niet aan

Als na de eerste MRI is gebleken dat er geen goede respons is op de kuur dan wordt overgegaan op een andere cocktail die FE75C wordt genoemd. Die ziet er als volgt uit:
  • 5-FU via een infuus in 15 minuten
  • Epirubicine via het infuus in enkele minuten
  • Cyclosfosfamide of Endoxan via het infuus in 15 minuten
  • Trastuzumab of Herceptin via een infuus in ongeveer een half uur
  • Deze behandeling wordt 4 keer gegeven en dan eens in de 3 weken.

Na de neoadjuvante chemotherapie

Of een patiënt nu Her2/Neu positief of negatief is, als deze chemokuren zijn afgerond dan volgt een operatie waarbij de volgende opties mogelijk zijn:
  1. Borstamputatie
  2. Borstsparende operatie
  3. Verwijderen lymfeklieren in de oksel

Radiotherapie

Bij een borstsparende operatie volgt dan ook altijd nog radiotherapie in de volksmond ook wel bestraling genoemd. Bij aangedane lymfeklieren geldt hetzelfde. Bij mij was ook een lymfeklier bij het borstbeen aangedaan. Omdat dit niet te opereren valt, wordt ook dat deel dan bestraald.

Hormoontherapie

Omdat sommige borsttumoren hormoongevoelig zijn (dit kan variëren van licht gevoelig tot 100 procent gevoelig) moesten vrouwen die hormoongevoelig zijn tot 5 jaar na hun behandeling ook nog hormoontabletten slikken. Deze regels zijn inmiddels bijgesteld en de meeste vrouwen moeten de antihormonen nu tien jaar slikken. Bovendien wordt afgewisseld. Eerst een aantal jaren bijvoorbeeld tamoxifen en daarna anastrazol.

Wat kun je zelf doen tegen borstkanker?

Het is gewoon vette pech dat je borstkanker hebt, maar overgewicht, de pil door blijven slikken en alcohol drinken kun je beter voorkomen of niet meer doen.

Persoonlijke blog over borstkanker

In mijn persoonlijke blog over borstkanker beschrijf ik alle stadia van onderzoek en behandeling van mijn eigen borstkanker en geef ik tips en adviezen. De blog is te vinden op: Ik heb borstkanker
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borstkanker: onstaan, soorten en behandelingBorstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Bijna 22% van alle kankers van vrouwen is borstkanker.…
Perjeta: medicijn tegen uitgezaaide borstkankerPerjeta: medicijn tegen uitgezaaide borstkankerVrouwen met borstkanker leven vaak tussen hoop en vrees. De hoop is gebaseerd op beschikbare medicijnen en chemokuren. E…
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Borstkanker, voeding en alcohol: alcohol wordt afgeradenBorstkanker, voeding en alcohol: alcohol wordt afgeradenDat glaasje wijn drinken om te ontspannen is wel erg lekker als je borstkanker hebt gehad. Toch is juist die drank in ve…

Afrikaanse slaapziekte door vliegenbeetAfrikaanse slaapziekte door vliegenbeetDe slaapziekte is een ziekte die wordt overgebracht door een Afrikaanse bloedzuigende vlieg die besmet is met een parasi…
Wat is anorexia nervosa?Wat is anorexia nervosa?Anorexia is een psychische ziekte. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar weinig weten werkelijk wat het preci…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Waldryano, Pixabay
  • NKI/AVL
  • Antonius Ziekenhuis Sneek
Reactie

Jose Mutsaers, 19-01-2017
Ben 71 jaar en heb sinds een paar weken een bult in mijn linkerborst en een pijnlijk oksel. Heb vroeger (1994) kanker gehad.Een melanoom in mijn linkeroog en in het Ooglijdersziekenhuis is mijn oog verwijderd. Heb geen Chemo of behandeling gehad omdat het melanoom in een geslotencircuit zat. Ben zeer ongerust over mijn borst en kan op het momento niet naar een ziekenhuis (70km) voor onderzoek. Woon namelijk zeer afgelegen in Portugal en hebben na een dodelijk ongeval op het momento geen vervoer.Ik heb geen moed en kracht voor een operatie en mijn vraag is hoelang heeft een patient met borstkanker en uitzaaingen tijd en leven. Voor de goede orde gebruik medi-wiet ivm artrose pijn.
dank voor uw aandacht Reactie infoteur, 23-01-2017
Maar dit kan ook heel wat anders zijn, dus laat het toch even onderzoeken. Ik heb ook wel eens een bult gehad en dan was het gewoon een ontstoken zweetklier. Is er niemand die u naar een dokter kan brengen om er voor te zorgen dat het in ieder geval bekeken wordt?

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.