Zwanger worden met Persona

Persona is een microcomputertje dat ontwikkeld is als anticonceptiemiddel. Zonder dat één van beide partners iets hoeft te slikken, inbrengen of omdoen stelt de Persona je in staat veilig te vrijen om een zwangerschap te voorkomen. Je kunt Persona ook gebruiken om zwanger te worden. Hoe dat werkt, en hoe je met Persona je eisprong kunt vinden, kun je hieronder lezen.

Wat is Persona?

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd kunnen maar enkele dagen in hun cyclus zwanger worden. De werking van Persona is hierop gebaseerd. Tijdens het gebruik van Persona dienen vrouwen acht keer per cyclus (de eerste gebruikscyclus zestien keer), in de ochtend, over een Persona-staafje te plassen. Na plaatsing van het Persona-staafje in de Persona-monitor geven verschillende lampjes aan of een vrouw zich in de vruchtbare of de onvruchtbare fase van haar cyclus bevindt.

Sneller zwanger met Persona

Vrouwen hebben slechts één keer per menstruatiecyclus een eisprong. Om zwanger te worden is het dus van belang dat er op dat moment spermacellen aanwezig zijn die het eitje kunnen bevruchten. De menstruatiecyclus van een vrouw wordt geteld vanaf de eerste dag van de menstruatie tot de laatste dag voor de volgende menstruatie. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, de eisprong vindt doorgaans 14 dagen voor de menstruatie plaats. Dat is op dag 14 van de cyclus. Zaadcellen kunnen in het lichaam van een vrouw zo’n drie dagen in leven blijven. Om zwanger te worden moet een vrouw dus zorgen dat er tussen de drie voor en één dag na de eisprong levende, actieve zaadcellen in haar baarmoederaanwezig zijn.

Vaststellen van de eisprong

Vrouwen kunnen op verschillende manier vaststellen wanneer hun eisprong plaatsvindt. Sommige vrouwen voelen de eisprong in hun eierstokken, anderen merken het aan veranderende afscheiding, een specifieke hoofdpijn of buikpijn. Door het opnemen van haar temperatuur kan een vrouw ook haar eisprong voorspellen. Ovulatietesten zijn een ander middel om te controleren of de eisprong in aantocht is. Op het moment van de eisprong daalt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen en is er een piek van het luteïniserend hormoon. Dit is te meten in de ochtendurine. De werking van ovulatietesten is hierop gebaseerd. Ook Persona werkt met het meten van deze hormonen in de urine. Op de dag dat de eisprong vermoedelijk plaatsvindt verschijnt er zelfs een ei-symbool in het afleesvenster van de Persona-monitor.

Lampjes

Op de Persona-monitor kunnen verschillende lampjes branden. Een geel lampje geeft aan dat de gebruikster een test moet uitvoeren door over een Persona-staafje te plassen. Vervolgens moet ze dit staafje in de monitor plaatsen. Na de test, of, als er geen test hoeft te worden uitgevoerd, direct na het openen van de monitor, brandt er een rood of groen lampje. Een rood brandend lampje geeft aan dat een vrouw vruchtbaar zou kunnen zijn. Rood is hier op te vatten als: Pas op! Een groen brandend lampje geeft aan dat de kans om zwanger te worden nihil is en dat een vrouw dus onbeschermde seks zou kunnen hebben. Persona claimt een anticonceptiemethode te zijn die voor vrouwen met een cyclus tussen de 25 en 35 dagen voor 94% betrouwbaar is.

Bepalen van het juiste moment

Door Persona te gebruiken is het mogelijk om vast te stellen wanneer de kans op bevruchting het grootste is. Vrouwen die door middel van seks of inseminatie zorgen dat er zaadcellen aanwezig zijn zodra zij het ei-symbool op het afleesvenster van hun Persona-monitor zien, hebben een grotere kans snel zwanger te worden dan vrouwen die geen rekening met hun eisprong houden.

Starten met zwanger worden met hulp van Persona

In de eerste maand dat Persona wordt gebruikt, kent de monitor de hoeveelheden hormonen die bij een individuele vrouw in de urine worden aangetroffen nog niet goed. Dat is de reden dat er in de eerste maand maar liefst zestien urinetests met de Persona-staafjes dienen te worden uitgevoerd. Ook zal het rode lampje tijdens die eerste cyclus op heel veel dagen branden. Dit betekent dus niet dat al deze dagen vruchtbare dagen zijn.

Rode dagen

Persona is bedoeld als anticonceptiemethode. Het rode brandende lampje geeft aan dat het niet veilig is om onbeschermd te vrijen omdat er kans bestaat op een zwangerschap. Pas als Persona het lichaam van de vrouw en haar hormoonschommelingen wat beter kent, zal het aantal ‘rode dagen’ afnemen. Om te bepalen welke dagen de kans op een zwangerschap het grootste is, is het dus van belang Persona wat langer te gebruiken. En natuurlijk om bij een verschijnend ei-symbool actie te ondernemen.
© 2013 - 2024 Info-ing, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke anticonceptiemethodenNatuurlijke anticonceptiemethodenHet gebeurt regelmatig dat vrouwen (willen) stoppen met het gebruik van hormonale anticonceptie en kiezen voor een alter…
Wanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer je zwanger wilt worden heb je te maken met diverse data waarmee je rekening moet houden. Lees in dit artikel wan…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…

Bandenpijn bij zwangerschapBandenpijn bij zwangerschapBandenpijn bij zwangerschap: die twee horen bij elkaar als thee met een koekje. Bandenpijn kan al zeer vroeg in de zwang…
Temperatuurmethode en zwanger wordenTemperatuurmethode en zwanger wordenTemperatuurmethode: een goede manier om de eisprong te bepalen. Wie zwanger wil worden, zal zich vaak willen verdiepen i…
Bronnen en referenties
  • www.persona.nl
Info-ing (4 artikelen)
Laatste update: 08-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.