Uitgerekend in de winter
Uitgerekend in de winter: in de koude periode verwacht jij je kind. Vaak vraag je je af wat voor kleertjes je voor je kind moet kopen, want de winters kunnen soms erg guur en koud zijn. En hoe zit dit met kruiken en mutsjes, heb je ze wel of niet nodig? Daarnaast bespreken we zwanger zijn en bevallen in de winter.
Uitgerekend in de winter: de wintermaanden
De wintermaanden zijn de koudste maanden van het jaar. In januari 1942 was het de koudste dag ooit met een temperatuur van -28.8 graden. Gemiddeld bedraagt de temperatuur in de winter 3.4 graden (periode van 1981-2010). De hoogst gemeten winterse temperatuur bedroeg 6.5 graden in 2007. We zien dat zelfs dat geen hoge temperatuur is om even lekker zonder jas naar buiten te gaan.
De winter valt van 21 december t/m 20 maart. De meteorologische winter valt van 1 december t/m 28 februari. Wie is uitgerekend in de winter, moet dus bevallen in de maand december, januari, februari of maart. De koudste maanden zijn vaak januari en februari, maar er zijn altijd uitzonderingen.
Zwangere vrouwen hebben het snel koud
In het begin van de zwangerschap hebben veel zwangere vrouwen het snel koud. Vooral handen en voeten kunnen erg koud aanvoelen. Naarmate de zwangerschap vordert, krijg je het als zwangere juist sneller warm. Dit komt doordat er een grotere hoeveelheid bloed door het lichaam wordt gepompt, dat ook warmte vervoerd. Heb je het echt koud tijdens de wintermaanden, dan is dit waarschijnlijk iets dat bij jouzelf hoort en niet door de zwangerschap wordt veroorzaakt. Overigens kan de buik wel vaak kouder aanvoelen. De huid van de buik is dunner geworden, waardoor warmte sneller verloren gaat. Een extra buikband of een langer hemd om de buik mee te bedekken is dan wel lekker. Ga niet met een te kort truitje of jas naar buiten. Vooral jongere zwangere vrouwen doen dit vaker omdat het blijkbaar de 'mode' is. Een koude buik is geen pretje! Voelt de buik toch koud aan, neem dan gerust een warme bad of een warme douche.. De huid zal zo snel weer lekker aanvoelen. Gebruik liever geen heet water om zelf weer warm te worden.
Op wintersport tijdens de zwangerschap
Er is niks op tegen om tijdens de zwangerschap op vakantie te gaan naar een koude omgeving. Zolang jij je er prettig bij voelt en jezelf goed warm aankleedt, is het lichaam prima in staat voor zichzelf te zorgen en zichzelf warm te houden. Let wel op met extreme koude: te lang in grote koude zorgt ervoor dat de zuurstof naar bepaalde organen verminderd wordt. Als eerste is dit de huid: vooral de handen en voeten zullen als eerste worden afgesloten van zuurstof. Let ook op met hooggebergte: hier is de zuurstof minder. Zelf krijg je minder zuurstof, maar de baby ook. Overigens geldt dit niet voor mensen die altijd in het hooggebergte wonen: hun lichaam is hierop aangepast.
Of je moet gaan skiën tijdens de zwangerschap is voor jezelf een vraag die je moet stellen. Skiën kent zijn risico's, ook wanneer je niet zwanger bent. Je kan zelf vallen, maar ook kan iemand anders met een grote vaart tegen jou aanbotsten. Tijdens de zwangerschap sta je toch wat minder stevig op je benen doordat de gewrichtsbanden minder stabiel zijn. Jezelf opvangen wordt dan wat lastiger. De kans dat je hard op je buik valt blijft altijd aanwezig. Langlaufen of vlak terrein waarbij je alleen loopt is een wat veiligere manier van wintersport. Sleetje rijden waarbij je je partner de slee laat trekken is ook een leuke winterbezigheid. Ga liever niet met de slee van een (hoge) berg af.
Bevallen in de winter
Wie moet bevallen in de winter, doet er goed aan om vooraf te bedenken waar dit mogelijk is. In een ziekenhuis is de ruimte altijd lekker verwarmd, en tegenwoordig zijn de meeste woningen dit ook. Gebruik liever geen koude ruimte om te gaan bevallen. Je kan het warm krijgen tijdens de bevalling, maar ook periodes dat je het ineens heel koud krijgt. Daarnaast is het voor de baby niet prettig om in een koude omgeving geboren te worden. Bedenk dat de baby uit een omgeving komt (jouw buik) waar het negen maanden lang 37 graden is. Zet de verwarming dus aan in de ruimte waar jij wil bevallen en draag zelf een luchtig shirt. Sokken dragen is ook beter: de voeten kunnen soms erg koud worden tijdens de bevalling. Gebruik een deken wanneer je het koud krijgt: dit is beter dan telkens jezelf gaan omkleden.
Kleertjes voor de baby in de winter
Koop voldoende warme kleertjes voor je winterse baby. Een winterjasje, meerdere mutsjes, sokken en eventueel pantoffeltjes, lange broekjes, truitjes, winterse jurkjes en/of dikke maillots en rompertjes met lange en korte mouw (afhankelijk van het geslacht). Baby's hebben het de eerste week na de bevalling vaak moeilijk om zichzelf op temperatuur te houden, vooral baby's die in de winter zijn geboren. Het is daarom aan te raden om twee kruiken op voorraad te hebben. Een baby die het koud heeft hoeft niet altijd koud aan te voelen, daarom maak je liever gebruik van een goede thermometer. Een mutsje in bed is soms ook aan te raden: ruim de helft van de lichaamswarmte gaat via het hoofd verloren. Voelt de baby warm aan in de nek, dan heeft hij het vaak ook lekker warm.
Ga je met je baby naar buiten, pak de baby dan goed in. De winter kent soms erg koude dagen met een gure wind, die de gevoelstemperatuur aardig omlaag kan brengen. Zet de baby een muts op en trek hem een winterjas aan. Wantjes beschermen de handen tegen de koude wind. Een dekentje of dekbedje in de wandelwagen/maxicosi is aan te raden.
Voor-en nadelen van bevallen in de winter
De wintermaanden zijn gezellige maanden: sinterklaas, kerst, de jaarwisseling, Valentijnsdag en carnaval. Lekker thuis voor de open haard, kaarslicht of in een warm bad. Veel mensen zoeken juist tijdens de wintermaanden elkaars gezelschap op. Vaak krijg je dan ook veel meer kraambezoek dan tijdens de zomermaanden waarin iedereen op vakantie is. De zwangerschap en bevalling zijn over het algemeen iets prettiger, omdat je tijdens de warme zomermaanden sneller buiten adem raakt. Na de bevalling kaan het wel koud zijn wanneer je 's nachts de baby moet voeden en verzorgen. Niemand wil zijn warme bed verlaten voor de koude. Ook heb je over het algemeen wat meer spullen nodig voor de baby zoals kruiken en meer dekentjes.