Zweten en zwanger
Zweten of transpireren tijdens de zwangerschap komt vaak voor, veel vrouwen hebben er last van en met name het nachtelijk zweten wordt als hinderlijk ervaren. Zweet kan extra sterk ruiken gedurende deze negen maanden, en soms wordt een vroege zwangerschap er juist door herkend. De vrouw ruikt zichzelf en is bang dat anderen deze lucht ook kunnen ruiken.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap verandert er een hoop in het vrouwelijk lichaam. Misselijkheid, rommelende darmen, meer afscheiding en ook zweten oftewel transpireren zijn typische zwangerschapskwalen. Sommige vrouwen beginnen al zeer vroeg in de zwangerschap te zweten, andere pas halverwege of tegen het einde. Ook komen er perioden voor dat het zweten veel erger is. Bovendien maakt de het jaargetijde hier ook nog verschil, alhoewel dit niet bij iedere zwangere een rol schijnt te spelen.
Waarom meer zweten als je zwanger bent?
Zweten/transpireren heeft een nuttige functie: het zorgt ervoor dat het lichaam niet oververhit raakt. In de hersenen hebben we allemaal een ingebouwde thermostaat, die de temperatuur van het lichaam regelt. Wanneer de lichaamstemperatuur omlaag gaat geven de hersenen een signaal door waardoor de bloedvaten zich vernauwen. Ook treedt er kippenvel op. Bij warmte moet het lichaam juist afkoelen. Een centrum van het hypothalamus in de hersenen geeft de zweetklieren het signaal om vocht te produceren. Het vocht (zweet) verdampt aan de huidoppervlek en onttrekt energie aan het lichaam in de vorm van warmte. Het lichaam koelt daardoor af. Overigens is zweten alleen nuttig bij een lage luchtvochtigheid zodat het zweet kan verdampen. Bij een hoge luchtvochtigheid zal het zweet in straaltjes van het lichaam aflopen. Het verdampt niet en onttrekt dan ook geen warmte aan het lichaam.
Tijdens de zwangerschap zweten veel vrouwen meer dan gewoonlijk. Enerzijds komt dit door de betere doorbloeding in het lichaam. Ook de zweetklieren zijn beter doorbloed en produceren daardoor makkelijker vocht. Anderzijds lijkt bij veel zwangere vrouwen de natuurlijke thermostaat in de hersenen wat ontregeld te zijn. Dit is ook de reden waarom zwangere vrouwen het sneller koud of warm hebben terwijl de omgevingstemperatuur daar geen aanleiding toe geeft. De stofwisseling is bij veel zwangere vrouwen verhoogd. Ook dit geeft een hogere zweetproductie. Helaas is overmatig zweten tijdens de zwangerschap niet te vermijden.
Stinkend zweet
Het lijkt wel alsof het zweet in de zwangerschap meer stinkt dan normaal, maar dit is niet helemaal waar. Zweet bestaat voor 99 procent uit vocht, voor de rest uit zouten. Afhankelijk van het soort zweetklier vinden we verder eiwitten, suikers, ureum, melkzuur en ammonia in het zweet terug. Zweet heeft geen geur. Pas wanneer het in contact komt met de huid en de daar aanwezige bacteriën, wordt er de typische zweetlucht geproduceerd. De bacteriën zijn hier verantwoordelijk voor. Bacteriën nestelen zich graag op warme plekjes zoals onder de oksels, precies op de plek waar zich ook de grootste zweetklieren bevinden. Luchtige kleding dragen, bij voorkeur katoen, voorkomt een deel van de klachten. Soms is het nodig om iedere dag een schoon shirtje aan te trekken, in ernstige gevallen zelfs twee of meerdere malen per dag.
Zwangerschap herkennen door zweten
Er zijn vrouwen die zweten als een eerste zwangerschapsverschijnsel herkennen. Vanaf de innesteling van de bevruchte eicel begint de productie van het zwangerschapshormoon HCG. Onder invloed van deze hormonen veranderd er plots een hoop in het lichaam. Hierdoor kan de thermostaat in de hersenen al vroeg ontregeld raken met overmatig zweten als gevolg. Het is dan ook niet onmogelijk dat veel vrouwen al vroeg de zwangerschap herkennen dankzij het zweet. Vaak verdwijnt het overmatig zweten wel wat gedurende de zwangerschap maar kan op ieder onverwacht moment weer de kop opsteken.
Nachtelijk transpireren
Het nachtelijk transpireren of zweten wordt door veel vrouwen als hinderlijk ervaren omdat ze hier wakker van worden. Soms is het beddengoed zo nat dat deze vervangen moet worden. Ook dat is een vervelende klus midden in de nacht. Bovendien brengt het een hoop extra was met zich mee. Door luchtige nachtkleding te dragen wordt een gedeelte van het probleem al opgelost. Te dikke nachtkleding zorgt ervoor dat er meer warmte ontstaat. Ook te dik beddengoed zorgt voor meer zweten. Daarnaast is het handig om een dun lakentje onder het eigenlijke beddengoed te leggen, dat het meeste zweet opvangt. Er zijn speciale matrasbeschermers tegen nachtelijk zweten, dat door de absorberende onderlaag het zweet opvangt.
Duizelig
Sommige vrouwen gaan zweten en worden duizelig tegelijk. In deze gevallen heeft het zweten niks met bovenstaande oorzaken te maken, maar wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door een te hoge of te lage bloeddruk. Ook kan de bloedsuikerspiegel te laag zijn. Deze verschijnselen komen ook voor tijdens de zwangerschap. Wanneer duizeligheid vaak voorkomt is het beter om de bloeddruk en bloedsuikerspiegel na te laten kijken door de verloskundige. Ook kan zweten en duizeligheid voorkomen bij te weinig eten: ook dan daalt de bloedsuikerspiegel. Eet voldoende en regelmatig om verdere aanvallen te voorkomen.
Lees verder