Als de baby in stuit ligt
Bij ongeveer 3-4% van de zwangerschappen ligt de baby aan het einde van de zwangerschap in een stuitligging. Hoe komt het een stuitligging, en is er iets aan te doen? Hoe verloopt de bevalling als de baby in stuit ligt. Hierover vind je meer in dit artikel.
Stuitligging
Een stuitligging is als de baby aan het einde van de zwangerschap met het hoofd omhoog ligt. Normaal ligt het hoofd naar beneden waar het in kan dalen in het bekken. Bij een stuit ligging komt het hoofd dus als laatste.
Er zijn verschillende soorten stuitliggingen:
- onvolkomen stuitligging: allebei de benen liggen naar boven. (naast het hoofd)
- volkomen stuitligging: de benen zijn gebogen, de voeten zijn bij de billen. (kleermakerszit)
- voetligging: de voeten liggen naar benenden. De baby ligt languit.
- half onvolkomen stuitligging: 1 been ligt gestrekt, en 1 been is gebogen.
Er zijn dus verschillende soorten stuiliggingen. Als een verloskundige heeft geconstateerd dat de baby in stuit ligt, zal zij de verdere zorg overdragen aan een gynacoloog. In het ziekenhuis volgen dan de volgende controles. Allereest wordt er gekeken via een echo hoe de stuitligging is. Dan wordt er gekeken of het nog mogelijk is om een versie te doen.
Versie
Een versie is een poging tot het draaien van de baby. Dit gebeurd in het ziekenhuis. Een gynacoloog voert dit uit, of een gespecialiseerde zuster. Voordat de versie gedaan wordt wordt je eerst aan een ctg aparaat aangesloten. Deze controleerd de hartslag van de baby. Na ongeveer 30 minuten wordt dan de poging gedaan. De gynacoloog zet 1 hand bij de billen van de baby, (dit gebeurd uitwendig) en 1 hand bij het hoofdje. Hierna zal het voorzichtig proberen om het kindje te draaien.
Mocht de versie lukken dan wordt je weer overgedragen aan de verloskundige. Lukt de versie niet, dan moet je in het ziekenhuis bevallen. Een versie is niet geheel pijnloos. Na de versie moet je weer 30 minuten aan de ctg, om weer te controleren hoe het met de hartslag van de baby is. Ook wordt er dan goed naar de weeenactiviteit gekeken. Heel soms gebeurd het wel eens dat de bevalling na de versie begint.
Bevalling
De gynacoloog zal in overleg met je kiezen voor een "gewone" bevalling of een keizersnede. Op
www.nvog.nl zijn de voor en nadelen te vinden van een gewone bevalling en de voor en nadelen van een keizersnede. Uit ervaring kan ik vertellen over een gewone bevalling. Het voordeel van in het ziekenhuis bevallen is dat je kan kiezen voor pynbestrijding. Een ruggenprik is hiervan een voorbeeld. Bij een ruggenprik voel je nog wel je benen, en ook nog licht de weeen. Het haalt de scherpe kantjes van de weeen eraf. Wat een voordeel is van een gewone bevalling is dat je sneller herstelt dan na een keizersnede. Een keizersnede is een buikoperatie, en hiervan moet je langer herstellen.
Wat belangrijk is dat er na de geboorte extra wordt gekeken naar de heupjes van de baby. Doordat ze lang in een verkeerde positie hebben gelegen, kunnen er afwijkingen zijn ontstaan. Een kinderarts onderzoekt de baby daarom extra. Mocht er een afwijking zijn, dan kan dat vaak verholpen worden met fysiotherapie of met een gipsbroek.
Mocht je zelf ook zwanger zijn en de baby ligt in stuit, laat je dan goed informeren over de mogelijkheden. Ga niet te veel op forums kijken, maar zoek objectieve informatie. Doe vooral wat je denkt dat zelf het beste is!