Zwanger en knoflook

Zwanger en knoflook Knoflook is een bekende smaakmaker in vele producten. Sommige zwangere kunnen er geen genoeg van krijgen en sommigen moeten er tijdens de zwangerschap even niet aan denken. Maar knoflook dient niet alleen als smaakmaker, het geurige bolgewas heeft ook vele gezonde eigenschappen. Hoewel de gezonde eigenschappen doen vermoeden dat het goed is om knoflook tijdens de zwangerschap te eten, wordt er wel eens gezegd dat zwangere vrouwen beter niet te veel knoflook kunnen eten. Maar wat is hiervan waar? En wat zijn de achterliggende gedachten? En hoe zit het met het eten van knoflook als je borstvoeding geeft?

Knoflook

Knoflook wordt vanwege de sterke smaak en geur veel gebruikt in de mediterrane en oosterse keuken. Een teentje knoflook kan geperst worden en in het eten verwerkt te worden. Vaak wordt knoflook mee verwarmd in warme gerechten, maar het kan ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld gemengd door knoflookboter. Verder kan knoflook in poedervorm gebruikt worden. Knoflook kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren, maar niet in de koelkast want dan verliest de knoflook zijn smaak.

Allicine

De sterke geur van knoflook is afkomstig van de stof allicine. Allicine is een zwavelverbinding die door een enzym uit alliine wordt gemaakt. Bij het persen of hakken komt de smaak vrij en tijdens het bakken of koken verdwijnt deze grotendeels. Dit is dan ook de reden waarom rauwe knoflook sterker ruikt en smaakt. Veel van de gezonde eigenschappen van knoflook zijn dan ook het grootst bij het eten van rauwe knoflook.

Gezondheid

Knoflook wordt ook weleens gebruikt vanwege zijn gezonde eigenschappen. Zo is knoflook bijvoorbeeld voedzaam, werkt het antimicrobieel en bloeddrukverlagend. Daarbij kan het het cholesterol verlagen en botverlies tegengaan. Allemaal eigenschappen die tijdens een zwangerschap mooi meegenomen zijn!

Voedingswaarden

Knoflook bevat veel vitaminen en mineralen. Zo bevat knoflook veel vitamine C, B1 en B6, mangaan, selenium, calcium, fosfor en ijzer. Tijdens de zwangerschap is er vanwege de aanmaak van extra bloed vaak een tekort aan ijzer. Hierdoor is voor zwangere vrouwen de behoefte aan ijzer groter. Ook calcium is een belangrijk mineraal voor zwangere vrouwen, omdat dit nodig is voor de opbouw van het skelet van het kind. Verder kan vitamine C de weerstand tijdens de zwangerschap verhogen.

Antibacteriële werking

De stof allicine in knoflook heeft een antibacteriële werking. Allicine kan de enzymen van de bacteriën onwerkzaam maken. Het werkt voornamelijk tegen bepaalde bacteriën die in de maag voorkomen. Deze eigenschap kan zwangere vrouwen met een verlaagde weerstand tegen bacteriën dus een handje helpen.

Bloeddruk

Knoflook zou een bloeddrukverlagend effect hebben doordat het de bloedvaten kan verwijden. Echt harde bewijzen voor het bloeddrukverlagend effect zijn er niet, maar er bestaan wel aanwijzingen dat het kan werken bij het verlagen van de bloeddruk. Dit zou voor zwangere vrouwen die kampen met een te hoge bloeddruk een uitkomst kunnen bieden.

Cholesterol

Knoflook kan het slechte LDL-cholesterol in het bloed verlagen. Er is geen effect gevonden van het effect van knoflook op het goede HDL-cholesterol. Hoewel alleen het eten van knoflook bij een te hoog cholesterolgehalte niet voldoende zal zijn, kan het eten van knoflook hiermee wel bijdragen aan een gezondere levensstijl.

Botverlies

De vitaminen en mineralen die in knoflook voorkomen, zoals calcium en mangaan, kunnen de botten sterk houden. Daar komt bij dat knoflook oestrogeenverhogend werkt. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de botdichtheid. Zwangere vrouwen hebben ongeveer duizend keer zoveel oestrogeen als niet zwangere vrouwen, waardoor je kunt stellen dat er tijdens de zwangerschap zeker geen tekort is aan oestrogeen. Daarentegen zijn de oestrogeenspiegels na de zwangerschap, tijdens het geven van borstvoeding, wel heel laag. Hoewel overtuigend wetenschappelijk bewijs ontbreekt, zou knoflook tijdens deze periode kunnen helpen bij het behoud van botten.

Vruchtbaarheid

Een ander positief effect van het oestrogeenverhogend effect van knoflook is dat het de vruchtbaarheid kan bevorderen. Dit geldt met name voor vrouwen die geen of minder vaak een eiersprong hebben vanwege een laag oestrogeengehalte. In theorie zou het eten van knoflook kunnen zorgen voor meer oestrogeen waardoor de eiersprong wordt gestimuleerd en daarmee de vruchtbaarheid wordt verhoogd.

Knoflook tijdens de zwangerschap

De goede eigenschappen van knoflook kunnen tijdens de zwangerschap een positief effect hebben. Toch is het eten van te veel knoflook tijdens de zwangerschap niet aan te raden. Dit komt doordat knoflook bloedarmoede kan veroorzaken en de bloedstollingstijd kan verminderen.

Bloedarmoede

Een zwangere vrouw maakt gedurende haar zwangerschap zo'n twee liter extra bloed aan. Vaak wordt dit bloed in een snel tempo aangemaakt waardoor de aanmaak van rode bloedlichaampjes achterblijft. Dit heeft tot gevolg dat het hemoglobinegehalte in het bloed lager kan worden waardoor er bloedarmoede kan ontstaan. In knoflook komen de stoffen s-methyl cysteine sulfoxide en N-propyldisuldhide voor. Deze stoffen kunnen het glucoseenzym, dat de rode bloedlichaampjes celwanden beschermt, vernietigen. Hierdoor kan het eten van veel knoflook de kans op bloedarmoede tijdens de zwangerschap vergroten. Als je tijdens de zwangerschap al last hebt van bloedarmoede kan het dus beter zijn niet te veel knoflook te eten.

Bloedstolling

Allicine in knoflook zorg ervoor dat de bloedstollingstijd verminderd wordt. Bij het eten van ongeveer vier tenen knoflook per dag kan op ten duur de stollingstijd met twintig tot dertig procent afnemen. Bij een bevalling kan dit minder goed uitpakken omdat de wond die ontstaat tijdens de bevalling minder snel dicht gaat. De kans op meer bloedverlies is hierdoor groter. Anderzijds kan het de kans op trombose, dat tijdens de zwangerschap kan ontstaan, doen verkleinen.

Knoflook en borstvoeding

Ook na de zwangerschap is het niet altijd verstandig om grote hoeveelheden knoflook te eten. Dit is vooral het geval als je borstvoeding geeft. Knoflook kan namelijk de spijsvertering beïnvloeden waardoor de baby last van zijn of haar darmen kan krijgen. Daarnaast kan een plotselinge inname van knoflook een onaangename smaak en geur aan de moedermelk geven. Als je erg van knoflook houdt is het het beste om de dosis tijdens de borstvoedingsperiode langzaam op te bouwen zodat de baby eraan kan wennen.
© 2016 - 2025 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruidengeneeskunde: knoflookKruidengeneeskunde: knoflookIs knoflook gezond? Ja! Knoflook is een van de weinige geneeskrachtige kruiden waarvan de heilzame werking door zowel de…
De ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerDe ontwikkeling van je baby; 1 week zwangerWeek 1 van je zwangerschap begint op de eerste dag van je laatste menstruatie. Officieel kun je daarom nog niet spreken…
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Oorzaken en symptomenBuitenbaarmoederlijke zwangerschap: Oorzaken en symptomenEen buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap die zich buiten de baarmoeder (uterus) bevindt. Dit vindt mee…
Zwanger en pannenkoekenZwanger en pannenkoekenTijdens de zwangerschap wordt er geadviseerd om op te passen met het eten van bepaalde producten. Vooral etenswaar dat l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • https://gezondetips.nl/de-gezonde-werking-van-knoflook
  • http://www.ahealthylife.nl/11-bewezen-gezondheidsvoordelen-van-knoflook/
  • http://bebio.nl/ode-aan-de-knoflook
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=5698
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/115065-oestrogeen-hormoon-en-functie.html
  • http://barf-natuurlijk.nl/kruiden/kruiden_knoflook.html
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.