Veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw

Veranderingen in het lichaam van de zwangere vrouw Het lichaam van de zwangere vrouw is aan een heleboel verandering onderhevig tijdens de zwangerschap. De meest vervelende zwangerschapskwaaltjes beperken zich gelukkig meestal tot de eerste drie maanden. Tijdens de zwangerschap neemt het lichaamsgewicht met zo'n 12 kilo toe. Dit gaat gepaard met diverse lichamelijke veranderingen. Sommige vindt je prettig (die mooie ronde buik bijvoorbeeld...) andere zijn frustrerend, zoals spierverslapping wat obstipatie tot gevolg kan hebben, of plasproblemen.

Maand 1 - 2 - 3

Gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap past het lichaam zich geleidelijk aan aan de zwangerschap. Dit gaat echter niet gepaard met overduidelijke lichamelijke kenmerken. Het kan ook best gebeuren dat je je nog helemaal niet zwanger voelt, al ben je dit natuurlijk wel.

Gewicht

In de eerste drie maanden van je zwangerschap zal je zo'n 1 tot 2 kilo in gewicht toenemen. Wanneer je echter misselijk bent en veel overgeeft hoeft dit niet het geval te zijn. Slechts 50 gram van deze gewichtstoename is overigens aan de baby te wijten; vruchtwater, placenta, vergrootte baarmoeder en borsten vormen het grootste gedeelte van de gewichtstoename.

Lichamelijke verandering

Hoewel er aan de buitenkant niet altijd even duidelijk te zien is dat je zwanger bent zijn er toch een aantal subtiele veranderingen waar te nemen. Bovendien gebeurt er binnenin je lichaam genoeg!
  • De stofwisseling neemt in snelheid toe
  • De hartcapaciteit neemt sterk toe
  • De hartslag wordt sneller
  • De ademhaling wordt sneller
  • Je kan last van ochtendmisselijkheid krijgen
  • De borsten worden groter en zwaarder
  • De borsten worden vaak ook gevoeliger
  • De huid rondom je tepel (de areola) wordt donkerder
  • Er kunnen kleine blauwe adertjes op de borsten tevoorschijn komen als gevolg van een stevigere doorbloeding
  • De baarmoeder wordt groter

Maand 4 - 5 - 6

De klachten die soms gepaard gaan met de eerste maanden van de zwangerschap zijn zo goed als verdwenen. Sommige vrouwen, bijvoorbeeld vrouwen met een leeftijd boven de 35 jaar, krijgen extra preventieve testen.

Gewicht

Tijdens de tweede drie maanden zal je ongeveer 6 kilogram in gewicht toenemen. De baby weegt op dat moment slechts 1 kilo. De overige kilo's worden gevormd door het ondersteuningssysteem van de baby, zoals de placenta en het vruchtwater.

Lichamelijke veranderingen Er is nu aan de buitenkant een stuk beter te zien dat je zwanger bent dan in de eerste drie maanden van de zwangerschap. In deze fase van de zwangerschap kom je ook het meeste aan in gewicht.
  • De tepels kunnen voormelk af beginnen te scheiden, dit wordt colostrum genoemd
  • De pigmentatie in de huid kan iets toenemen
  • Er is minder darmactiviteit door een verslapping van de spieren in je darmkanaal (dit kan tot verstopping of obstipatie leiden)
  • De taille zal verdwijnen
  • Je kunt rugpijn krijgen door de verhoogde bloedtoevoer naar je bekken

Maand 7 - 8 - 9

Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap neemt je lichaamsomvang sterk toe en je hebt mogelijk last van inslaap- en doorslaapproblemen.

Gewicht

In de laatste drie maanden zal je nog ongeveer 5 kilo in gewicht aankomen. 3 tot 4 kilo is hierbij voor de rekening van de baby. De rest bestaat wederom uit het ondersteuningssysteem van de baby.

Lichamelijke veranderingen

De laatste drie maanden van de zwangerschap kunnen als onprettig ervaren worden omdat je steeds minder bewegingsvrijheid hebt door je toegenomen gewicht en de vorm van je lichaam. Met name de buik kan in de weg zitten tijdens de dagelijkse bezigheden.
  • Je zal dieper in gaan ademen
  • Door het toegenomen gewicht dat voornamelijk aan de voorkant gesitueerd is kan je rugpijn krijgen, omdat je naar achter gaat hellen om tegenwicht te bieden
  • Je kan veel vermoeidheid ervaren, ook al kan je niet slapen

Lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent verandert je lichaam enorm. Niet alleen qua vorm en gevoel, maar ook op het medische vlak gebeurt er vanalles. Dit kan gepaard gaan met lichamelijke ongemakken zoals darm- en blaasproblemen.

Spierverslapping

Veel vrouwen klagen tijdens de zwangerschap over verstopping, ook wel obstipatie genoemd. Deze verstopping van de darmen wordt veroorzaakt door de verslapping van de spieren in je lichaam. De spieren verslappen om de baby alle ruimte te geven om zich lichamelijk te ontwikkelen. De verslapping zorgt ervoor dat je ontlasting niet meer zo gemakkelijk door de darmen heen wordt geleid. De verstopping kan je te lijf gaan door voldoende te bewegen, veel te drinken en vezelrijk voedsel in je maaltijden te verwerken.

Plasproblemen

Rond de 3e maand zullen de darmproblemen plaats maken voor plasproblemen. De baarmoeder begint op de blaas te drukken die daardoor eerder vol raakt, met als gevolg meer toiletbezoekjes. Helaas kan dit soms ook gaan om slechts een paar druppeltjes. Goed uitplassen is in elk geval van groot belang. Wanneer je niet goed uitplast blijven er mogelijk bacteriën achter welke een urineweginfectie kunnen veroorzaken. Gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes, deze zijn een perfecte voedingsbodem voor bacteriën.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SchijnzwangerschapMisselijk zijn, een dikkere buik krijgen, vaak moeten plassen, en “overtijd” zijn. Allemaal symptomen van zwangerschap,…
Is mijn kat zwanger?Is mijn kat zwanger?Een zwangere kat wordt ook wel een drachtige kat genoemd. Veelal wordt aangeraden bij het nemen van een kat om deze te l…
Kans op zwangerschapKans op zwangerschap"Hoelang duurt het voor ik zwanger ben?" is een veelvoorkomende vraag van stellen met een kinderwens. Wanneer je bezig b…
De ontwikkeling van je baby; 14 weken zwangerIn week 14 wordt een kindje in de buik van een zwangere vrouw steeds actiever en beweeglijker. De baby krijgt over het h…

Gezond eten tijdens de zwangerschapGezond eten tijdens de zwangerschapGezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap verdient de voeding wel wat extra aandacht. Vooral gevari…
Voorbereiding op de zwangerschapVoorbereiding op de zwangerschapVoordat je eenmaal in verwachting raakt is het verstandig een aantal zaken te overdenken. Zo is het van essentieel belan…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 01-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.