De bevalling: waar wil je bevallen?

De bevalling: waar wil je bevallen? De bevalling of geboorte wordt, niet verrassend, het hoogtepunt van de zwangerschap genoemd. Naar dit moment heb je nu 9 maanden lang uitgekeken. Er zijn diverse mogelijkheden rondom je bevalling, zoals een thuisbevalling of juist een bevalling in het ziekenhuis. Welke optie je kiest is een volledig persoonlijke keuze.

De thuisbevalling

Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een thuisbevalling. Op je eigen vertrouwde plekje je kind ter wereld brengen zodat het kind meteen in de huiselijke sfeer is. Geen gedoe met op tijd naar het ziekenhuis gaan en allerlei slangetjes om je heen.

Wanneer mag je geen thuisbevalling?

Ook al wil je nog zo graag, in sommige gevallen mag je niet thuis bevallen en moet je een ziekenhuis bevalling. Dit is onder andere het geval in de volgende situaties:
 • Bij complicaties bij eerdere bevallingen
 • Wanneer de baby in stuitligging ligt
 • Wanneer je bekken te smal is voor het hoofdje van de baby
 • Bij zwangerschap van een meerling
 • Wanneer de baby te vroeg geboren wordt
 • Wanneer je overtijd bent

Voorbereidingen op de thuisbevalling

Omdat je huis (waarschijnlijk) niet ingericht is als bevallingsruimte zal je een aantal voorbereidingen moeten treffen voor een bevalling thuis. Denk hierbij aan het zo handig mogelijk inrichten van de ruimte waar je wilt bevallen. Zorg voor voldoende ruimte rondom het bed en voldoende loopruimte.

De verloskundige vind het vaak prettig om een tafeltje in de buurt te hebben waarop ze haar instrumenten en andere benodigdheden neer kan leggen. Een bijzettafeltje is hier heel geschikt voor. Een zaklamp kan handig zijn voor mocht onverwacht de stroom uitvallen. Zorg voor voldoende handdoeken en washandjes. Het is tevens handig om enkele dagen voor de bevalling een voorraad eten en drinken in huis te halen, dit is voor zowel jezelf als je partner erg prettig.

De bevalling begint

Wanneer je merkt dat je bevalling begint is het zaak de verloskundige in te lichten zodat deze naar je toe kan komen. Dit moet je doen zodra de weeën om ongeveer de 15 minuten komen en een minuut aanhouden. Bij de eerste bevalling kan het zijn dat de verloskundige niet direct komt omdat de eerste bevalling over het algemeen langzamer verloopt.

Controleer nog even of alle benodigdheden klaar liggen, leg een schoon hemd voor jezelf klaar en kleding voor de baby en maak het wiegje gereed voor de baby.

Wanneer de verloskundige aangekomen is zal ze haar uitrusting uit willen stallen. Deze bestaat onder meer uit een bloeddrukmeter, een stethoscoop, een zuurstofcillinder, urinestrookjes, naalden en verdovingsmiddel, scharen, hechtmateriaal, een reanimatie uitrusting en een infuusset. Wanneer je medicatie tegen de pijn wilt moet je hier van tevoren een recept voor aanvragen.

Toch naar het ziekenhuis

In sommige gevallen is het nodig dat je toch naar het ziekenhuis moet, ondanks de voorgenomen thuisbevalling. Met behulp van een ervaren verloskundige is een thuisbevalling net zo veilig voor jou en de baby als een ziekenhuisbevalling. Er kunnen echter complicaties optreden waardoor je naar het ziekenhuis moet. Dit kan een grote teleurstelling voor je zijn, maar het is in het belang van jezelf en de baby.

De ziekenhuisbevalling

Ook een ziekenhuisbevalling kan je voorkeur hebben. Dit kan je een groter gevoel van veiligheid geven of juist om praktische reden de beste oplossing zijn.

Wat neem je mee?

Net als bij een thuisbevalling is het handig wanneer je je alvast voorbereid op de bevalling. De spullen die je mee moet nemen zijn onder te verdelen in twee groepen: voor jezelf en voor de baby.

Voor jezelf
 • Twee zwangerschapsbeha's
 • Zoogcompressen voor in de beha
 • Een ochtendjas
 • Ondergoed
 • Extra dik maandverband of speciaal kraamverband (meestal ook in het ziekenhuis aanwezig)
 • Toilettas

Voor de baby
 • Luiers (zijn meestal ook in het ziekenhuis aanwezig)
 • Babykleertjes
 • Een luierpakje
 • Een maxicosi om de baby naar huis te vervoeren
 • Een mutsje voor de tocht naar huis

Wanneer ga je naar het ziekenhuis?

In de eerste fase van de bevalling laat je lichaam een slijmprop los welke via de vagina naar buiten komt. Dit wordt 'tekenen' genoemd. Vervolgens breken je vliezen door de druk die de het hoofdje van de baby veroorzaakt of de weeën. Het vruchtwater komt hierdoor beetje bij beetje of plotseling naar buiten. Tenslotte krijg je regelmatig terugkerende weeën. Dit zijn hevige krampen die regelmatig terugkeren en steeds heviger worden.

Je moet het ziekenhuis bellen wanneer je een uur lang elke 15 minuten weeën hebt die ongeveer 1 minuut aanhouden en niet ophouden wanneer je wat rond gaat lopen. De voorspellende weeën gaan langzamer over in ontsluitingsweeën. Je hebt dan nog genoeg tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Deze fase duurt, zeker bij het eerste kind, wel zo'n 8 uur.

Vervoer naar het ziekenhuis

Bestudeer enkele weken voordat je naar het ziekenhuis moet voor de bevalling de routeplanning al uitgebreid en stippel alternatieve routes uit vanaf plaatsen waar je regelmatig bent zodat je eventueel ook van deze plaatsen het ziekenhuis kan bereiken.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Informatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisInformatie rondom de bevalling: bevallen in het ziekenhuisMeer dan zeventig procent van alle bevallingen vindt plaats in het ziekenhuis. Een dergelijke bevalling (zonder medische…
Informatie rondom de bevalling: de thuisbevallingInformatie rondom de bevalling: de thuisbevallingZo'n vijfentwintig procent van alle vrouwen bevalt thuis. Een dergelijke bevalling wordt ook wel de 'thuisbevalling' gen…
Is de bevalling echt zo pijnlijk?Is de bevalling echt zo pijnlijk?De meeste zwangere vrouwen zijn bang voor de bevalling. Ze zien vooral erg op tegen de pijn. Vooral vrouwen die voor de…
De voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisDe voorbereiding op je bevalling thuis of in het ziekenhuisSommige vrouwen zien erg tegen de bevalling op. Ze zijn bang dat het lang duurt en dat het erg pijnlijk is. Zeker bij ee…

De vader in verwachtingDe vader in verwachtingHoewel je als vader het kindje niet letterlijk bij je draagt, ben je vanaf het eerste begin voor de rest van je leven ve…
Gezond eten tijdens de zwangerschapGezond eten tijdens de zwangerschapGezond eten is altijd belangrijk, maar tijdens de zwangerschap verdient de voeding wel wat extra aandacht. Vooral gevari…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 01-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.