De bevalling: waar wil je bevallen?
De bevalling of geboorte wordt, niet verrassend, het hoogtepunt van de zwangerschap genoemd. Naar dit moment heb je nu 9 maanden lang uitgekeken. Er zijn diverse mogelijkheden rondom je bevalling, zoals een thuisbevalling of juist een bevalling in het ziekenhuis. Welke optie je kiest is een volledig persoonlijke keuze.
De thuisbevalling
Sommige vrouwen geven de voorkeur aan een thuisbevalling. Op je eigen
vertrouwde plekje je kind ter wereld brengen zodat het kind meteen in de huiselijke sfeer is. Geen gedoe met op tijd naar het ziekenhuis gaan en allerlei slangetjes om je heen.
Wanneer mag je geen thuisbevalling?
Ook al wil je nog zo graag, in sommige gevallen mag je niet thuis bevallen en moet je een ziekenhuis bevalling. Dit is onder andere het geval in de volgende situaties:
- Bij complicaties bij eerdere bevallingen
- Wanneer de baby in stuitligging ligt
- Wanneer je bekken te smal is voor het hoofdje van de baby
- Bij zwangerschap van een meerling
- Wanneer de baby te vroeg geboren wordt
- Wanneer je overtijd bent
Voorbereidingen op de thuisbevalling
Omdat je huis (waarschijnlijk) niet ingericht is als
bevallingsruimte zal je een aantal voorbereidingen moeten treffen voor een bevalling thuis. Denk hierbij aan het zo handig mogelijk inrichten van de ruimte waar je wilt bevallen. Zorg voor voldoende ruimte rondom het bed en voldoende loopruimte.
De
verloskundige vind het vaak prettig om een tafeltje in de buurt te hebben waarop ze haar instrumenten en andere benodigdheden neer kan leggen. Een
bijzettafeltje is hier heel geschikt voor. Een zaklamp kan handig zijn voor mocht onverwacht de stroom uitvallen. Zorg voor voldoende handdoeken en washandjes. Het is tevens handig om enkele dagen voor de bevalling een voorraad eten en drinken in huis te halen, dit is voor zowel jezelf als je partner erg prettig.
De bevalling begint
Wanneer je merkt dat je bevalling begint is het zaak de verloskundige in te lichten zodat deze naar je toe kan komen. Dit moet je doen zodra de weeën om ongeveer de 15 minuten komen en een minuut aanhouden. Bij de eerste bevalling kan het zijn dat de verloskundige niet direct komt omdat de eerste bevalling over het algemeen langzamer verloopt.
Controleer nog even of alle benodigdheden klaar liggen, leg een schoon hemd voor jezelf klaar en kleding voor de baby en maak het wiegje gereed voor de baby.
Wanneer de verloskundige aangekomen is zal ze haar
uitrusting uit willen stallen. Deze bestaat onder meer uit een bloeddrukmeter, een stethoscoop, een zuurstofcillinder, urinestrookjes, naalden en verdovingsmiddel, scharen, hechtmateriaal, een reanimatie uitrusting en een infuusset. Wanneer je
medicatie tegen de pijn wilt moet je hier van tevoren een recept voor aanvragen.
Toch naar het ziekenhuis
In sommige gevallen is het nodig dat je toch naar het ziekenhuis moet, ondanks de voorgenomen thuisbevalling. Met behulp van een ervaren verloskundige is een thuisbevalling
net zo veilig voor jou en de baby als een ziekenhuisbevalling. Er kunnen echter complicaties optreden waardoor je naar het ziekenhuis moet. Dit kan een grote
teleurstelling voor je zijn, maar het is in het belang van jezelf en de baby.
De ziekenhuisbevalling
Ook een ziekenhuisbevalling kan je voorkeur hebben. Dit kan je een groter
gevoel van veiligheid geven of juist om
praktische reden de beste oplossing zijn.
Wat neem je mee?
Net als bij een thuisbevalling is het handig wanneer je je alvast voorbereid op de bevalling. De spullen die je mee moet nemen zijn onder te verdelen in twee groepen: voor jezelf en voor de baby.
Voor jezelf
- Twee zwangerschapsbeha's
- Zoogcompressen voor in de beha
- Een ochtendjas
- Ondergoed
- Extra dik maandverband of speciaal kraamverband (meestal ook in het ziekenhuis aanwezig)
- Toilettas
Voor de baby
- Luiers (zijn meestal ook in het ziekenhuis aanwezig)
- Babykleertjes
- Een luierpakje
- Een maxicosi om de baby naar huis te vervoeren
- Een mutsje voor de tocht naar huis
Wanneer ga je naar het ziekenhuis?
In de eerste fase van de bevalling laat je lichaam een
slijmprop los welke via de vagina naar buiten komt. Dit wordt
'tekenen' genoemd. Vervolgens breken je vliezen door de druk die de het hoofdje van de baby veroorzaakt of de weeën. Het vruchtwater komt hierdoor beetje bij beetje of plotseling naar buiten. Tenslotte krijg je
regelmatig terugkerende weeën. Dit zijn hevige krampen die regelmatig terugkeren en steeds heviger worden.
Je moet het ziekenhuis bellen wanneer je een uur lang elke 15 minuten weeën hebt die ongeveer 1 minuut aanhouden en niet ophouden wanneer je wat rond gaat lopen. De voorspellende weeën gaan langzamer over in
ontsluitingsweeën. Je hebt dan nog genoeg tijd om naar het ziekenhuis te gaan. Deze fase duurt, zeker bij het eerste kind, wel zo'n 8 uur.
Vervoer naar het ziekenhuis
Bestudeer enkele weken voordat je naar het ziekenhuis moet voor de bevalling de
routeplanning al uitgebreid en stippel
alternatieve routes uit vanaf plaatsen waar je regelmatig bent zodat je eventueel ook van deze plaatsen het ziekenhuis kan bereiken.