Zwangerschapskwaaltjes, hoe ontstaan ze?

Zwangerschapskwaaltjes, hoe ontstaan ze? Tijdens de zwangerschap beleef je mooie ervaringen: wanneer je je baby voelt bewegen bijvoorbeeld. Sommige zwangere vrouwen genieten gedurende de hele zwangerschap en barsten van de energie. Het komt echter vaker voor dat de zwangerschap ook een aantal lastige 'bijwerkingen' van het zwanger zijn veroorzaakt: de zwangerschapskwaaltjes. Er zijn enorm veel zwangerschapskwaaltjes zoals onder andere vermoeidheid, spataderen, slapeloosheid, stemmings wisselingen, verstopping.

Stemmingswisselingen

Je lichaam en hormoonhuishouding verandert stevig gedurende een zwangerschap en stemmingswisselingen kunnen hier een gevolg van zijn. Logisch, de hormonale schommelingen tijdens zwangerschap zijn het de heftigste schommelingen die er zijn dus het is niet zo raar dat je zo nu en dan dips hebt en je down voelt. Wanneer je ook al last had van PMS dan is de kans groot dat je stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap ervaart. Daarbij komen ook nog eens angsten en zorgen om de baby, of de baby wel gezond is en of de zwangerschap goed verloopt. De ene zwangere vrouw heeft hier meer last van dan de ander. Hier komt nog eens vermoeidheid bovenop en voilá: dit tezamen is de ideale mix voor stemmingswisselingen. In de eerste fase van je zwangerschap (de eerste drie maanden) komen stemmingswisselingen het meeste voor. De veranderingen in hormoonhuishouding en lichaam zijn nieuw en je kan overdreven emotioneel reageren op futiliteiten. Voor de partner van een zwangere vrouw betekent dit: veel geduld en gedogen. Woedeuitbarstingen en huilbuien zijn zo gebeurd.

Vermoeidheid

In de eerste fase (eerste drie maanden) van je zwangerschap kun je erg moe zijn, extreem zelfs. Dit is een effect van de heftige lichamelijke veranderingen en de stijging van zwangerschapshormonen. Geef voor zover je kan toe aan deze vermoeidheid en zie het als een signaal van je lichaam om rustiger aan te doen. Na drie maanden verdwijnt de extreme vermoeidheid meestal, maar in de laatste fase van je zwangerschap (laatste drie maanden) kan de vermoeidheid weer de kop opsteken. Vooral in de laatste fase is het belangrijk om te slapen en uit te rusten wanneer je kan omdat je er volop tegenaan moet wanneer de baby er eenmaal is. Dan is er weinig tijd om te rusten. Schroom ook niet om hulp in te roepen bij klusjes. Wanneer je al kinderen hebt, kun je aan iemand vragen om eens de kinderen mee te nemen zodat je kan slapen.


Misselijkheid

Met name in de eerste fase van de zwangerschap kunnen vrouwen misselijk zijn, met name in de ochtend. Meestal begint de ochtendmisselijkheid rond de vijfde week vanaf conceptie. De misselijkheid heeft te maken met stijging van het hormoon HCG, dat geproduceerd wordt door de placenta. Overweeg eens, in overleg met je verloskundige, om vitamine B6 te nemen. Dit vermindert misselijkheid. Ook kan gemberthee (of tabletten) helpen.

Plassen

Je moet inderdaad meer plassen als je zwanger bent en hiervoor is een goede reden. In het begin van je zwangerschap ligt de baarmoeder in het bekken. Maar aan het einde van de eerste drie maanden is de baarmoeder zo gegroeid dat deze tegen de blaas aandrukt. Geen wonder dat je veel moet plassen. Maar ook neemt je bloedvolume meer toe wat betekent dat je nieren meer urine produceren.

Hoofdpijn

De hoofdpijn tijdens zwangerschap kan een gevolg zijn van misselijkheid en vermoeidheid. Maar ook daalt de bloeddruk waardoor hoofdpijn kan ontstaan. Je mag paracetamol in lage dosis hebben en ook een pijnstiller met cafeïne behoort tot de mogelijkheden. Cafeïne helpt vaak om hoofdpijn te bestrijden. Aspirine is niet aan te raden omdat deze pijnstiller de functie van bloedplaatjes negatief beïnvloedt.

Verstopping, brandend maagzuur

De helft van de zwangere vrouwen heeft last van verstopping, een opgeblazen gevoel. Dit komt door de grote hoeveelheid progesteron in je bloed die zorgt voor een tragere darmwerking. Ook als je ijzertabletten slikt, kan je verstopping krijgen. IJzer heeft een stoppende werking. Het is belangrijk om vezelrijk voedsel te eten en veel water te drinken. Het is dan niet nodig om een laxerend middel in te nemen. Doe ook regelmatig aan beweging tijdens de zwangerschap. Bij brandend maagzuur gaan de maagsappen via de slokdarm naar boven en dit geeft een naar branderig gevoel. Ook dit komt door progesteron. De grotere baarmoeder drukt bovendien de maag een beetje naar boven. Eet kleinere porties, eet geen gekruid voedsel en eet niet voordat je naar bed gaat. Denk aan je voedingspatroon.

Pijn in onderbuik of liezen

Er kan een scherpe pijn optreden rond de 5 maanden van de zwangerschap in één of beide liezen. Door opstaan of een plotselinge beweging kan deze pijn verergeren. Wanneer je ligt, is het over. Dit is bandenpijn. Banden zijn de ronde, vezelachtige ligamenten die aan beide kanten van de baarmoeder liggen. De pijn ontstaat wanneer de ligamenten worden opgerekt, zoals bij het plotselinge opstaan. Het is vervelend maar normaal. Rond 6 maanden verdwijnt dit meestal. Na 4 maanden kan het ook voorkomen dat je korte buikkrampen krijgt: de harde buiken. Dit is eveneens normaal en een oefening voor de echte weeën. De harde buiken zullen vanaf nu gedurende de rest van de zwangerschap voorkomen.

Aambeien en spataderen

Aambeien zijn nog altijd taboe, maar komen veel voor bij zwangere vrouwen. Aambeien zijn uitgezette bloedvaten rond de anus, eigenlijk zijn het de spataderen van de anus. Ze ontstaan doordat de baarmoeder op de bloedvaten drukt, waardoor het bloed er minder goed doorheen kan stromen. De aderen worden groter en zetten uit. Door progesteron worden de bloedvaten slapper, waardoor ze nog meer gaan uitzetten. Verstopping maakt het probleem erger. Vermijd dus verstopping en volg de tips bij 'verstopping, brandend maagzuur' op. Op je onderbenen kunnen spataderen ontstaan en zelfs rond de vagina. Deze uitgezette aderen worden eveneens veroorzaakt door de druk van de baarmoeder op de aderen, met name op de bekkenaderen en de vena cava inferior (een ader die het bloed terug naar het hart doet stromen). Maar het spierweefsel in de aderen wat door zwangerschap slapper wordt, is oorzaak. De spataderen verminderen na de bevalling maar gaan niet helemaal weg. Het is niet erg, rust is belangrijk net als het omhoog leggen van je benen, warme kompressen en speciale kousen. Ga niet te lang achterelkaar staan, draag geen knellende kleding (kniekousen bijvoorbeeld).

Bloedneuzen, verstopte neus en bloedend tandvlees

Het bloedvolume in je lichaam is toegenomen en hierdoor kun je bloed verliezen uit kleine bloedvaatjes in neus en tandvlees. Meestal stopt het vanzelf, je kunt het doen stoppen door lichte druk op de plek uit te oefenen. Bij hevige bloedingen moet je de dokter raadplegen. Om dezelfde reden kan je neus dicht zitten, door het opzwellen van je neusslijmvlies. Tijdens zwangerschap mag je neusdruppels nemen.

Prikkelend gevoel

In de laatste fase van de zwangerschap kun je last hebben van het carpaal tunnelsyndroom. Je hebt dan een prikkelend en dof gevoel in vingers en pols. Dit ontstaat door een zwelling die druk uitoefent op een zenuw die loopt van de pols naar de hand. Vooral 's nachts en 's morgens kun je hier last van hebben. Als het echt erg is kan je met de verloskundige overleggen of je een polsspalk laat plaatsen. Na de bevalling is dit syndroom meestal over.
© 2009 - 2024 Ssandra3108, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap, de eerste maandenZwangerschap, de eerste maandenHet begin van je zwangerschap is spannend. Er gebeurt van alles in je lichaam wanneer je zwanger bent. Je borsten worden…
Zwanger en buikpijnZwanger en buikpijnZwanger en buikpijn hebben is geen pretje. Vaak denk je verschrikt dat er iets mis is met de baby. Gelukkig hoeft dit ni…
Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn in de zwangerschap?Buikpijn tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor. Bij een prille zwangerschap hoor je vaak dat de pijn op menstruat…

Borstvoeding versus FlesvoedingBorstvoeding versus FlesvoedingBorstvoeding is de natuurlijke voedselbron voor een pasgeboren en hongerige baby. Toch kan niemand voor je besluiten of…
Zwangerschap: laatste drie maandenZwangerschap: laatste drie maandenIn de laatste drie maanden van je zwangerschap bereidt je baby zich voor op een leven buiten je baarmoeder. Je lichaam i…
Ssandra3108 (253 artikelen)
Laatste update: 16-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.