Oefeningen na de bevalling

Oefeningen na de bevalling Wie wil er na de bevalling niet zo snel mogelijk weer een mooie platte buik hebben ? Toch is dit voor veel vrouwen in de prakijk erg moeilijk. Vergelijk jezelf in iedergeval niet met beroemde sterren zoals Jenniffer Lopez of Heidi Klum die binnen no time weer back in shape zijn. Zij hebben een rijke beschikking tot personal trainers en privé koks. Ook de bekkenbodemspieroefening is erg belangrijk na de bevalling. Meer hierover kun je lezen in mijn artikel.

Snel een strak lijf?

De eerste basisregel is dat je in ieder geval de eerste zes weken na de bevalling geen zware oefeningen gaat doen of extreem gaat lijnen. Als je hebt gekozen om je kindje borstvoeding te geven, is het zelfs ten strengste af te raden om te gaan lijnen. De afvalstoffen die vrij komen als je gaat lijnen kunnen in de moedermelk terecht komen en zijn schadelijk voor je kindje. Niet doen dus!

Bekkenbodemspieroefening

Wat wel belangrijk is om snel na de bevalling mee te beginnen is de bekkenbodemspieroefening. Als je deze spier goed traint kun je incontentieproblemen op latere leeftijd voorkomen. De bekkenbodemspier heeft heel wat te verduren gehad tijdens een bevalling (vaginale bevalling), je kindje moest er immers door komen en daardoor is deze spier erg verslapt. Tijd dus om dit goed te gaan trainen!

Je kunt deze spier heel makkelijk trainen. Het is een kwestie van de spier aan te spannen waarmee je ook je plas ophoudt. Je kunt dit eigenlijk ten alle tijde doen. Voor de tv, in de rij voor de kassa, tijdens de voeding van je kindje etc. Je spant de spier aan en ontspant hem daarna weer. Je kunt dit een paar keer per dag doen.

Buikspieroefeningen: waar moet je opletten?

Na 6 weken kun je ook beginnen met buikspieroefeningen. Maar pas wel op dat je niet te snel te zware oefeningen doet. Bouw het rustig op en stop direct wanneer je pijn voelt. Het is wel erg belangrijk dat je buikspierpeesplaat gesloten is. Je kan dit controleren door op je rug te gaan liggen met je knieën gebogen. Vervolgens til je je hoofd iets op en voel je onder je navel of je een kuiltje voelt. Wanneer de opening groter is als 1 vinger in de lengte betekent dit dat je buikspierpeesplaat nog te ver open is en je dus nog eventjes moet wachten met oefeningen! Doe je dit niet dan heb je een kans dat deze ook nooit meer helemaal sluit met als gevolg dat je nooit je buik meer helemaal plat kan krijgen.

Dan nu een aantal buikspieroefeningen die je kunt gaan doen om je buikspieren weer wat strakker te krijgen:
  • Ga met je rug plat op de grond liggen. Til vervolgens je knieën op, leg je handen onder je nek en buig met je kin naar je knieën toe. Doe dit eerst 10/15 x per dag en verhoog het elke week een beetje wanneer je lichaam dit toelaat.

Rust tussen elke oefening minstens 15 seconden uit.

  • Ga met je rug op de grond liggen en maak met je benen fietsbewegingen in de lucht.
  • Ga op je rug liggen en til je beide knieën op naar je kin, vervolgens laat je ze weer zakken tot iets boven de grond, daarna hef je ze weer naar je kin enzovoort. Doe dit ook eerst 10/15x per dag en breidt het elke week een beetje uit.

Heel belangrijk: forceer niks! Als 10/15x oefeningen toch teveel zijn begin dan met minder oefeningen per dag en breidt dit later uit tot 10/15 x. Je lichaam heeft heel wat te verduren gehad tijdens een bevalling, dus het is heel normaal als je niet gelijk alles weer kan, geef je lichaam daarom de tijd!

Eten & drinken

Naast bekkenbodemspieroefeningen en buikspieroefeningen is het uiteraard ook erg belangrijk dat je gezond eet en drinkt. Vooral als je borsvoeding geeft is dit erg belangrijk, maar natuurlijk is het voor het verliezen van de overgebleven zwangerschapskilo's ook erg belangrijk dat je gezond eet en niet teveel snoept. Gezond eten is natuurlijk weer wat anders dan lijnen.
© 2009 - 2020 Agee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…
Afvallen na zwangerschap en bevallingAfvallen na zwangerschap en bevallingJe lichaam is veranderd door je zwangerschap. Nu je moeder bent en je aan je nieuwe levensritme gewend bent wil je nu je…
Vijf tips om Buikvet te verbrandenVijf tips om Buikvet te verbrandenBuikvet is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Door het doen van buikspieroefeningen kun je buikvet verbranden.…

Overtijd; wel of geen keizersnee?Overtijd; wel of geen keizersnee?5 tot 10 procent van alle zwangere vrouwen 'overdraagt' tijdens de zwangerschap. Dit houdt in dat de baby na 42 weken zw…
Zwangerschap en de verhoogde kans op (borst)kankerEen zwangerschap is een wonderlijke en natuurlijk positieve gebeurtenis. Helaas worden zwangerschap en kanker ook soms m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alvoi, Pixabay

Reageer op het artikel "Oefeningen na de bevalling"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Netje, 16-11-2010 22:05 #1
Grappig, nooit geweten dat ik maar 1 bekkenbodemspier had en dat die die mijn plas ophoudt?! Misschien een idee om iets beter onderzoek te doen en het artikel aan te passen?

Infoteur: Agee
Gepubliceerd: 12-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!