Dingen die moeilijk gaan of niet mogen als u zwanger bent
Zwanger kan natuurlijk hartstikke leuk zijn, uw ziet en voelt het kindje al groeien. Echter komt er meer bij kijken dan mensen soms denken. Er zijn allemaal do's en dont's waar u rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap. In dit artikel kunt u allerlei dingen lezen die moeilijker gaan of die u niet mag doen.
Voeten
Dankzij de groeiende buik kunt u na een tijd niet meer goed bij uw voeten komen. Zo wordt het knippen van de teennagels een probleem evenals het aantrekken van sokken. U kunt eventueel gaan zitten en uw ene been op uw andere been leggen zodat uw enkel rust op uw bovenbeen of knie. Het knippen van uw nagels is op deze manier nog steeds niet handig aangezien u het niet goed kan zien. Als het kan zult u deze moeten laten knippen en wat eventueel zonder te kijken kan is de nagels een beetje vijlen.
Scheren
Door het slechte zicht dankzij de grote buik wordt het ook moeilijker om te scheren. Het is gevaarlijk met een scheermesje te scheren als u het niet kunt zien en u zult niet zo gemakkelijk bij alle plekken kunnen komen. Een alternatief voor het scheren met een scheermesje zou kunnen zijn ontharingscrème. Dit kunt u opsmeren zonder te kijken, let wel op de tijd dat u de crème niet te lang op uw huid laat zitten. U kunt van ontharingscrème niet zo snel te veel opsmeren waardoor u het op alle gewenste plekken kan aanbrengen.
Slapen
Waarschijnlijk kunt u tijdens de zwangerschap wel meer uur slapen dan als de baby geboren is, maar toch zult u slechter gaan slapen. Dit omdat als u stil ligt dingen meestal meer opvallen net zoals dat mensen zich dan vaker zieker voelen omdat ze er de tijd voor hebben om over na te denken. Het zal u dus meer opvallen dat de buik in de weg zit en dat de baby gaat bewegen. Sommige vrouwen krijgen ook last van dat zij vaker naar het toilet moeten waardoor zij door hun blaas om de paar uur gewekt worden. Zowel voor als na de bevalling wordt uw ritme ook al deels door hormonen aangepast op de aanwezigheid van een baby. Hoewel u dus minder kunt slapen heeft u ook iets minder slaap nodig.
Sluitspieren
De sluitspieren zullen minder goed werken, dit houdt in dat u af en toe uw plas laat lopen zonder dat u dat wilt. Dit gebeurd als er meer druk op komt te staan bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
- bij het lachen
- bij het niezen
- bij het hoesten
Om te voorkomen dat u in uw broek plast kunt u kiezen voor een tenalady. Bij de ene vrouw gaat het om een paar druppels en de ander kan echt zijn plas niet ophouden. De sluitspieren kunnen na verloop van tijd wel weer aansterken.
Eten
Er zijn een aantal regels waardoor u kunt voorkomen dat u voedselinfecties op loopt en dat de baby minder risico loopt:
- Eet vlees alleen goed doorbakken - dus geen filet american, tartaar enzovoorts
- Voorkom dat rauw voedsel in contact komt met het al klaargemaakte eten
- Eet geen voorverpakte vis en/of rauwmelkse zachte kaas
- Eieren die niet goed gaar zijn
- Eet niet teveel drop dit kan de bloeddruk verhogen
Het is overigens niet waar dat een vrouw voor twee moet gaan eten tijdens de zwangerschap. Dankzij dat u niet veel kan/zal bewegen heeft u ook minder voeding nodig.
Roken
Dit geldt voor mensen die zelf roken maar ook voor mensen die passief meeroken. Omdat de nicotine in de bloedsomloop terecht komt zal de baby en/of uzelf last kunnen krijgen van de volgende dingen:
- groei achterstand
- onder gewicht
- gevoeligheid voor aandoeningen
- te vroege geboorte
- wiegendood
Ook via de borstvoeding kan de nicotine nog aan het kind worden gegeven.
Alcohol
De hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt zal de baby ook in zijn bloed hebben. De alcohol word via de placenta doorgegeven aan het kind. Bij het drinken van niet overmatig veel alcohol kan het kind last krijgen van:
- een te vroege geboorte
- onder gewicht
Ook kunt u hierdoor een miskraam krijgen en het kind kan er op latere leeftijd last mee krijgen tijdens de ontwikkeling.
Als u zwaar alcoholist bent heeft kind kans op het ‘foetaal alcohol syndroom’. Hierbij heeft het kind last van:
- een groeiachterstand
- afwijkingen in het gezicht en misvormingen aan de ledematen
- afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel
- afwijkingen aan het hart
Zonnen
Als u gaat zonnen tijdens uw zwangerschap kunt u een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn vlekken in het gezicht die er een paar maanden kunnen blijven zitten. Voor kom dat uw gezicht te veel aan de zon word bloot gesteld en bouw het zonnen langzaam op.
Duiken en klimmen
Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat duiken een risico met zich mee brengt. Toch blijkt uit onderzoek dat u 15 keer meer kans heeft dat het kind met een afwijking geboren word. Ook bij hoogtes loopt het kind risico, ga daarom tijdens de zwangerschap niet hogen dan 2500m. Het kind kan op die hoogte net als de moeder een zuurstofgebrek oplopen.
Wat verder niet
- drugs
- meer dan 4 koppen koffie
- zwaar tillen
- diëten
- kattenbak verschonen(zit een schadelijk stof in het grit)
- lever eten