Dingen die moeilijk gaan of niet mogen als u zwanger bent

Zwanger kan natuurlijk hartstikke leuk zijn, uw ziet en voelt het kindje al groeien. Echter komt er meer bij kijken dan mensen soms denken. Er zijn allemaal do's en dont's waar u rekening mee moet houden tijdens de zwangerschap. In dit artikel kunt u allerlei dingen lezen die moeilijker gaan of die u niet mag doen.

Voeten

Dankzij de groeiende buik kunt u na een tijd niet meer goed bij uw voeten komen. Zo wordt het knippen van de teennagels een probleem evenals het aantrekken van sokken. U kunt eventueel gaan zitten en uw ene been op uw andere been leggen zodat uw enkel rust op uw bovenbeen of knie. Het knippen van uw nagels is op deze manier nog steeds niet handig aangezien u het niet goed kan zien. Als het kan zult u deze moeten laten knippen en wat eventueel zonder te kijken kan is de nagels een beetje vijlen.

Scheren

Door het slechte zicht dankzij de grote buik wordt het ook moeilijker om te scheren. Het is gevaarlijk met een scheermesje te scheren als u het niet kunt zien en u zult niet zo gemakkelijk bij alle plekken kunnen komen. Een alternatief voor het scheren met een scheermesje zou kunnen zijn ontharingscrème. Dit kunt u opsmeren zonder te kijken, let wel op de tijd dat u de crème niet te lang op uw huid laat zitten. U kunt van ontharingscrème niet zo snel te veel opsmeren waardoor u het op alle gewenste plekken kan aanbrengen.

Slapen

Waarschijnlijk kunt u tijdens de zwangerschap wel meer uur slapen dan als de baby geboren is, maar toch zult u slechter gaan slapen. Dit omdat als u stil ligt dingen meestal meer opvallen net zoals dat mensen zich dan vaker zieker voelen omdat ze er de tijd voor hebben om over na te denken. Het zal u dus meer opvallen dat de buik in de weg zit en dat de baby gaat bewegen. Sommige vrouwen krijgen ook last van dat zij vaker naar het toilet moeten waardoor zij door hun blaas om de paar uur gewekt worden. Zowel voor als na de bevalling wordt uw ritme ook al deels door hormonen aangepast op de aanwezigheid van een baby. Hoewel u dus minder kunt slapen heeft u ook iets minder slaap nodig.

Sluitspieren

De sluitspieren zullen minder goed werken, dit houdt in dat u af en toe uw plas laat lopen zonder dat u dat wilt. Dit gebeurd als er meer druk op komt te staan bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
 • bij het lachen
 • bij het niezen
 • bij het hoesten
Om te voorkomen dat u in uw broek plast kunt u kiezen voor een tenalady. Bij de ene vrouw gaat het om een paar druppels en de ander kan echt zijn plas niet ophouden. De sluitspieren kunnen na verloop van tijd wel weer aansterken.

Eten

Er zijn een aantal regels waardoor u kunt voorkomen dat u voedselinfecties op loopt en dat de baby minder risico loopt:
 • Eet vlees alleen goed doorbakken - dus geen filet american, tartaar enzovoorts
 • Voorkom dat rauw voedsel in contact komt met het al klaargemaakte eten
 • Eet geen voorverpakte vis en/of rauwmelkse zachte kaas
 • Eieren die niet goed gaar zijn
 • Eet niet teveel drop dit kan de bloeddruk verhogen
Het is overigens niet waar dat een vrouw voor twee moet gaan eten tijdens de zwangerschap. Dankzij dat u niet veel kan/zal bewegen heeft u ook minder voeding nodig.

Roken

Dit geldt voor mensen die zelf roken maar ook voor mensen die passief meeroken. Omdat de nicotine in de bloedsomloop terecht komt zal de baby en/of uzelf last kunnen krijgen van de volgende dingen:
 • groei achterstand
 • onder gewicht
 • gevoeligheid voor aandoeningen
 • te vroege geboorte
 • wiegendood
Ook via de borstvoeding kan de nicotine nog aan het kind worden gegeven.

Alcohol

De hoeveelheid alcohol die de moeder drinkt zal de baby ook in zijn bloed hebben. De alcohol word via de placenta doorgegeven aan het kind. Bij het drinken van niet overmatig veel alcohol kan het kind last krijgen van:
 • een te vroege geboorte
 • onder gewicht
Ook kunt u hierdoor een miskraam krijgen en het kind kan er op latere leeftijd last mee krijgen tijdens de ontwikkeling.

Als u zwaar alcoholist bent heeft kind kans op het ‘foetaal alcohol syndroom’. Hierbij heeft het kind last van:
 • een groeiachterstand
 • afwijkingen in het gezicht en misvormingen aan de ledematen
 • afwijkingen aan het centraal zenuwstelsel
 • afwijkingen aan het hart

Zonnen

Als u gaat zonnen tijdens uw zwangerschap kunt u een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn vlekken in het gezicht die er een paar maanden kunnen blijven zitten. Voor kom dat uw gezicht te veel aan de zon word bloot gesteld en bouw het zonnen langzaam op.

Duiken en klimmen

Het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat duiken een risico met zich mee brengt. Toch blijkt uit onderzoek dat u 15 keer meer kans heeft dat het kind met een afwijking geboren word. Ook bij hoogtes loopt het kind risico, ga daarom tijdens de zwangerschap niet hogen dan 2500m. Het kind kan op die hoogte net als de moeder een zuurstofgebrek oplopen.

Wat verder niet

 • drugs
 • meer dan 4 koppen koffie
 • zwaar tillen
 • diëten
 • kattenbak verschonen(zit een schadelijk stof in het grit)
 • lever eten
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden, tips voor mannenZwanger worden doe je samen. Tips voor mannen om een goede kwaliteit sperma te leveren kun je in dit artikel lezen. Het…
Vrouw en voeding: Zwanger, zwangerschap en borstvoedingVrouw en voeding: Zwanger, zwangerschap en borstvoedingHet is tijdens de zwangerschap van groot belang dat de vrouw zeer bewust met haar voeding omgaat. De embryo moet alle be…
Last van de maag?Last van de maag?Veel mensen hebben wel eens last van de maag na het eten, voor het eten of op een ander moment van de dag. Deze pijn kan…

KunstverlossingKunstverlossingWanneer een natuurlijke bevalling niet vordert, is er vaak een ingreep nodig. Dit om het leven of de gezondheid van de b…
De bevruchting en de kansenDe bevruchting en de kansenHoe verloopt de bevruchting tussen eicel en zaadcel eigenlijk? Maar nog belangrijker: wat zijn de factoren om te bepalen…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.