Wat zwangerschapshypertensie is

Wat zwangerschapshypertensie is Tijdens de zwangerschap kan de vrouw last krijgen van een te hoge bloeddruk. Een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt zwangerschapshypertensie genoemd. In dit artikel wordt uitgelegd wat dit inhoudt, wat de klachten zijn, wat de gevolgen kunnen zijn en wat de behandeling is.

Wat is zwangerschapshypertensie?

Bij zwangerschapshypertensie is er sprake van een te hoge bloeddruk in de tweede helft van de zwangerschap waarbij er voor de zwangerschap een normale bloeddruk was. Zwangerschapshypertensie kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Bij het meten van de bloeddruk is vooral de onderdruk van belang. Een onderdruk tot 90 mmhg levert geen complicaties op. Vanaf 90-95 mmhg kunnen er complicaties optreden en wordt er extra controle uitgevoerd. Wanneer de verloskundige complicaties verwacht of als de onderdruk hoger dan 95 wordt,is er een reden voor overleg met de gynaecoloog.

Symptomen

Bij lichte vormen van hypertensie hebben de meeste vrouwen geen klachten. Bij ernstigere vormen kunnen de volgende klachten aanwezig zijn:
 • Hoofdpijn
 • Wazig zien/sterretjes zien
 • Knellend gevoel in de bovenbuik
 • Tintelingen in de vingers
 • Veel vocht vasthouden in korte tijd
 • Misselijkheid/braken

Deze klachten hoeven niet altijd op hypertensie te wijzen, ze kunnen natuurlijk ook gewoon door de zwangerschap of ziekte ontstaan (hoofdpijn, vocht vasthouden, misselijkheid en braken).

Gevolgen van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Wanneer de bloeddruk boven de 90-95 uitkomt is er een verhoogde kans op complicaties. Ook het moment waarop de hypertensie ontstaat maakt verschil. De kans op complicaties is kleiner aan het einde van de zwangerschap. Wanneer de bloeddruk te hoog wordt kunnen de lever en nieren van de moeder tijdelijk slechter werken. Ook kunnen er afwijkingen in de bloedstolling optreden. Doordat de bloedtoevoer naar de placenta kan afnemen kan de conditie van de baby achteruit gaan en de groei belemmert worden.

Pre-eclamsie en eclamsie/hellpsyndroom

Wanneer er bij de hoge bloeddruk eiwitdeeltjes en/of tekenen van orgaanbeschadiging aanwezig zijn wordt er gesproken van pre-eclamsie. Wanneer er ook sprake is van stuipen (zeer zeldzaam) wordt er gesproken van eclamsie. Bij het hellpsydroom is er sprake van een ernstige vorm van pre-eclamsie, vrouwen voelen zich erg ziek en hebben vaak erge pijn in de bovenbuik en hebben last van misselijkheid en braken. De klachten komen vaak in aanvallen en verdwijnen voor een paar uur tot paar dagen.
Dit zijn ernstige vormen van hypertensie tijdens de zwangerschap en opname is in de meeste gevallen noodzakelijk. Gelukkig komen deze vormen niet vaak voor.

Behandeling

De hypertensie ontstaat door de zwangerschap en kan alleen gestopt worden door beëindiging van de zwangerschap. Alleen in ernstige gevallen wordt hiervoor gekozen. Tevens kan de gynaecoloog medicijnen voorschrijven om de bloeddruk te verlagen. Dit kan in tabletvorm en via een infuus. Medicijnen kunnen zijn:
 • Aldomet (alfamethyldopa)
 • Adalat (nifedipine)
 • Ketensin (ketanserine)
 • Trandate (lebetolol)
 • Bij stuipen wordt er magnesiumsulfaat of valium (diazepam) toegediend

Wanneer de zwangerschap beëindigd wordt en de zwangerschap nog onder de 33-34wk is, worden er corticosteroiden gegeven om de longetjes van de baby te laten rijpen. Wanneer mogelijk wordt de vrouw ingeleid en soms wordt er gekozen voor een keizersnede. Wanneer er sprake is van ernstige hypertensie (onderdruk boven de 100),bij klachten of eiwit in de urine wordt men opgenomen in het ziekenhuis. Soms mag de vrouw na een paar dagen weer naar huis,maar in ernstige gevallen zal ze in het ziekenhuis moeten blijven. Na de bevalling daalt de bloeddruk meestal spontaan weer,alleen de eerste 2 dagen na de bevalling moet er goed gecontroleerd worden omdat de bloeddruk dan nog kan stijgen.

Een volgende zwangerschap

Bij een volgende zwangerschap hoeft er niet weer hypertensie op te treden. Bij (pre)eclamsie en hellpsyndroom is er een kleine kans dat het weer optreedt,het verloop is dan vaak minder ernstig. Een volgende zwangerschap wordt door de gynaecoloog begeleid. Wanneer een vrouw na 37wk bevallen is van een baby met een gezond gewicht,kan na overleg gekozen worden voor begeleiding via een verloskundige.
© 2011 - 2024 Laura, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Zwangerschap: hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie)Circa 10 tot 15% van de zwangere vrouwen krijgt last van een te hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook we…
Zwangerschapshypertensie en het HELLP syndroomZwangerschapshypertensie en het HELLP syndroomMet zwangerschapshypertensie (oude term: zwangerschapsvergiftiging) wordt een verhoogde bloeddruk van de moeder beschrev…
Zwanger: HELLP-syndroom verschijnselenZwanger: HELLP-syndroom verschijnselenHet HELLP-syndroom is de acute vorm van zwangerschapsvergiftiging en kan zeer ernstige gevolgen hebben. De lever werkt n…
Zwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschapZwangerschapshypertensie hoge bloeddruk tijdens zwangerschapZwangerschapshypertensie houdt in dat je een verhoogde bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap. Een verhoogde bloeddruk k…

Wat zwangerschapsdiabetes isWat zwangerschapsdiabetes isZwangere vrouwen kunnen na de 24e week last krijgen van (meestal) tijdelijke zwangerschapsdiabetes. Naar schatting krijg…
Vragen over het geven van borstvoedingVragen over het geven van borstvoedingBorstvoeding is zowel voor moeder als kind een leerproces dat enkele weken kan duren. Er zullen misschien dagen zijn dat…
Bronnen en referenties
 • Folder antoniusziekenhuis
 • Vrouwenarts.nl
 • Gyn-care.nl
Laura (36 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.