Eicellen invriezen, ja of nee?
Vanaf april 2011 is het ook in Nederland mogelijk voor vrouwen om eicellen te laten invriezen, zonder medische reden. Voorheen moesten vrouwen ervoor naar het buitenland. Het gaat om vrouwen die om welke reden dan ook, nog geen kinderen kunnen krijgen, waardoor ze kans lopen dat ze kinderloos zullen blijven. Als de relatief jonge eicellen worden ingevroren, kunnen zij op een later tijdstip alsnog bevrucht worden via IVF.
Zwanger raken lukt niet altijd. Ook kan het voorkomen dat een vrouw niet zwanger raakt tijdens haar vruchtbare jaren, bijvoorbeeld omdat zij geen partner heeft, kan zij haar eicellen laten invriezen. Laten kan zij dan alsnog zwanger raken, door middel van IVF. Terugplaatsen van bevruchtte eicellen kan tot op 45 jarige leeftijd van de vrouw. De eicellen worden na invriezen bewaard en verouderen niet. De vrouw wordt dus ouder, maar haar ingevroren eicellen blijven jong en gezond. Op een later tijdstip in het leven kan dan dus besloten worden de eicellen te laten bevruchten door bijvoorbeeld de partner of een donor, en de bevruchtte eicellen kunnen dan na plaatsing in de baarmoeder, een zwangerschap veroorzaken en de geboorte van een kind tot gevolg hebben. Het gaat dus in feite om IVF, maar dan met een onderbreking in de tijd. Daarom wordt deze methode ook wel ‘IVF met een pauze,’ genoemd.
IVF met pauze
Hoewel er veel animo is voor deze methode, is niet iedereen enthousiast over het invriezen van eicellen zonder medische reden. Sommige mensen vinden het geen goede ontwikkeling. Het gaat vooral om oudere vrouwen die hun eicellen willen laten invriezen, in de hoop op die manier later toch nog moeder te kunnen worden. Bezwaren die vaak gehoord worden dat een te oude moeder niet leuk is voor het kind, en ook het risico dat de moeder overlijd is natuurlijk groter, waardoor het kind dan al jong zonder moeder komt te zitten. Ook zijn er veel mensen die het onethisch vinden dat er eicellen (of embryo's) ingevroren worden. Het invriezen van embryo's (bevruchtte eicellen met deling van cellen, als begin van menselijk leven) stuit vaak op de meeste bezwaren, met name van christelijke groeperingen. Deze bezwaren zijn op zich goed onderbouwd, maar wettelijk is er geen bezwaar meer tegen het invriezen van eicellen of embryo's. Eicellen werden natuurlijk al veel vaker ingevroren, maar dan om medische redenen. Bijvoorbeeld als de moeder ziek is en eerst moet herstellen voordat ze zwanger kan worden. Of wanneer er gebruik gemaakt wordt van bepaalde behandelingsmethodes waarbij de eierstokken verwijderd moeten worden of als de eicellen beschadigd zullen worden tijdens de behandeling. Voor de behandeling werden dan al vaak eicellen ingevroren en op die manier bewaard voor later.
Gevolgen voor kinderen
Wat zijn de gevolgen voor kinderen die voortkomen uit ingevroren eicellen? Er zijn nog geen duidelijke gevolgen aangetoond. De kinderen lijken gezond te zijn en zich normaal te ontwikkelen en ze blijken goed te functioneren.
Wat kost het?
De behandeling om eicellen te laten invriezen kost ongeveer 3000,-. Ook is de behandeling best pittig, zowel lichamelijk als geestelijk. De eicellen moeten worden gestimuleerd door middel van hormonen en daarna worden weggehaald om ingevroren te kunnen worden. Vitrificatie wordt niet vergoed door verzekeraars.
Vitrificatie
Bij vitrificatie worden eicellen uit de eierstokken gehaald en met een snelle invriesmethode, ingevroren. De eicellen worden ingevroren opgeslagen. Daarna kunnen ze gebruikt worden voor een IVF behandeling, waarbij de eicellen buiten de baarmoeder bevrucht worden en daarna terug worden geplaatst in de baarmoeder om een zwangerschap te bewerkstelligen.