Tips & Tricks - Hoe geef je borstvoeding aan een tweeling?

Tips & Tricks - Hoe geef je borstvoeding aan een tweeling? Waarom hoef je niet te kiezen voor flesvoeding? Vind hier adviezen en tips over het zelf voeden van een tweeling Wat zijn de mogelijkheden als je je tweeling zelf wilt gaan voeden en welke houdingen zijn het handigste?

Zelf je kindjes voeden

Blijk je zwanger te zijn van een tweeling, dan komt al snel de vraag naar boven of je zelf wilt gaan voeden en of dit wel mogelijk is en verstandig. Tijdens mijn laatste zwangerschap bleek ik zwanger te zijn van een tweeling en ondanks de zware tijd en de moeilijke bevalling, die eindigde in een keizersnede, was ik vast besloten om ook deze kindjes zelf te gaan voeden.

Borstvoeding is het beste voor je kindjes

Borstvoeding is dan wel de meest natuurlijke voeding voor je kindjes, maar gaat niet altijd even vanzelf. Pijnlijke tegenslagen kunnen op je pad komen en je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je ondanks alles de borstvoeding laten slagen, zeker ook bij een tweeling. In mijn overtuiging dat borstvoeding het beste is, was ik vastbesloten door te zetten. Natuurlijk moet je extra goed voor jezelf zorgen, immers borstvoeding, ook voor een eenling, vergt veel van je lichaam en het kost je veel energie, dus veel rust, goede voeding én, onontbeerlijk, veel drinken (wel zo’n 2 à 3 liter per dag!) is absoluut een noodzaak.

Hoe sta je er zelf tegenover?

Belangrijk is hoe jezelf tegenover borstvoeden staat. Twijfel je, ben je onzeker en denk je dat je het niet kunt, dan is de kans van slagen klein. Zeker als je omgeving ook nog eens aandringt op overstappen op de fles, zodat je zelf dan beter kunt aansterken en meer energie hebt, maar ook dat je dan de voeding ook uit handen kunt geven aan familie of bekenden die graag willen helpen, zeker bij het voeden. Ben je er echter van overtuigt dat borstvoeding de beste voeding is die je je kind kunt geven en dat je het kunt en er samen met je kindjes wel bij varen, dan is de kans van slagen heel groot, zo niet 100%!

Hulp aan het begin

Aan het begin heb je hulp nodig bij het voeden. Je kunt er voor kiezen je kindjes één voor één te voeden, dat is het makkelijkst, maar heb je erg langzame drinkers, dan ben je al snel alleen maar met voeden bezig en dat is niet de bedoeling. Omdat één van mijn kindjes in het ziekenhuis moest blijven, begon ik met het afkolven van één borst, terwijl aan de andere kant mijn andere kindje dronk. Dit deed ik wel met een elektrische kolf, maar omdat de toeschietreflex goed werkte zodra mijn kindje begon te drinken, vulde het flesje van de kolf zich als vanzelf en was ik met voeden en kolven tegelijkertijd klaar. Toen mijn kindje ook thuiskwam uit het ziekenhuis was in ieder geval de melkproductie goed op gang en kon ik beginnen met het voeden van beide kindjes tegelijkertijd.

Verschillende houdingen om te voeden

Om beide kindjes te voeden zijn er verschillende houdingen en het is een kwestie van uitproberen, welke houding jezelf en je kindjes het prettigst vinden. Je kunt ervoor kiezen op bed te voeden, goed ondersteunt door kussens in de rug en onder je armen, maar ook een royale en comfortabele (schommel)stoel kan zeer geschikt zijn.

Madonnahouding

Hierbij houd je je kindje in de arm, zoals wanneer je een eenling voed, het hoofdje ligt in de kom van je arm, zodat het mondje bij de tepel is en je kindje makkelijk deze kan pakken en kan gaan drinken. Voed je beide kindjes in de Madonnahouding, dan wordt dit ook wel de kruishouding genoemd, omdat beide kindjes tegenover elkaar in je armen liggen met de beentjes gekruist.

Rugbyhouding

Bij deze houding gaan van beide kindjes de beentjes naar achter toe onder je arm langs je rug en houd je de hoofdjes vast met de mondjes bij de tepels, zodat het drinken kan beginnen.

Parallelhouding

Bij deze houding combineer je de Madonnahouding voor het éne kindje met de Rugbyhouding voor het andere kindje. Dit vond ik zelf verreweg de meest comfortabele houding. Aan de linkerkant hield ik mijn kindje in de Rugbyhouding met de beentjes onder mijn arm vast en aan de rechterkant lag mijn kindje in de Madonnahouding met zijn hoofdje op mijn arm en zijn ruggetje en beentjes ondersteunt daardoor. Voor mijn gevoel had ik zo meer controle en overzicht als ze tegelijkertijd aan het drinken waren.

Veel uitproberen

Het is een kwestie van uitproberen om te kijken welke houding jezelf het prettigst vindt en zeker aan het begin heb je hulp nodig bij het aangeven van de baby’s en het aanleggen. Is er geen hulp voor handen, ga dan met beide kindjes op bed zitten, zodat je, als het éne kindje in de goede houding ligt, je met de andere arm makkelijk je andere kindje naar je toe kunt pakken om ook aan te leggen. Raak niet in paniek, maar blijf rustig en lukt het niet, dan voed je ze om de beurt of probeer na een boertje het nog een keertje. Heb vertrouwen in jezelf en in je kindjes! Je zult zien, dat naarmate je kindjes ouder worden en sneller gaan drinken borstvoeding de meest ideale vorm van voeden is en worden ze straks te onrustig en te groot om tegelijkertijd te voeden (bij mij gingen ze elkaar in de weg zitten en werden afgeleid) dan drinken ze vaak al zoveel sneller als in de begin periode, dat het achter elkaar voeden niet meer zoveel tijd in beslag zal nemen en je dat als ideaal gaat vinden.

Tot slot

Al met al heb ik mijn tweeling ruim een jaar lang zelf gevoed, waarbij de eerste zes maanden alleen maar borstvoeding. Ondanks alle tegenwerpingen van de omgeving en iedereen die het mij ontraadde, heb ik toch doorgezet en heb ik genoten van deze periode. Alle problemen die borstvoeden met zich mee kan brengen wegen niet op tegen het trotse gevoel en de warmte en blijdschap van twee babyhoofdjes dicht tegen je aan die tevreden jouw melk naar binnen klokken en daarvan groeien als kool!
© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van tweelingenHoe ontstaat een twee-eiige en een een- eiige tweeling? Wat gaat er mis met de eicellen bij een Siamese tweeling?
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…
De Tweelingen of GeminiDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Tweelingen, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…
Tweelingen en erfelijkheidJaarlijks worden in Nederland ongeveer 2000 tweelingparen geboren. Wij krijgt er een tweeling en hoe komt dat? Voor twee…

Help! Borstvoeding geven lukt niet - Tips & oplossingenHelp! Borstvoeding geven lukt niet - Tips & oplossingenMoet je kindje in het ziekenhuis blijven? Of ga je weer aan het werk? Hoe komt de borstvoeding op gang en wat te doen al…
De ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerDe ontwikkeling van je baby; 28 weken zwangerMet week 28 is een zwangere vrouw in het derde (en dus laatste) trimester van de zwangerschap aangekomen. Nu de laatste…
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 25-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.